TÖRVÉNYTÁR: Bölcsődék létrehozása és működtetése


-A A+

A Hivatalos Közlöny január 7-ki, 8. számában jelent meg a Kormány 1252/2012 sz. Határozata mely elfogadja a bölcsődék és más az óvoda előtti korban levő gyermekek nevelését biztosító intézmények létrehozását és működtetését szabályozó módszertani útmutatót.

A jogszabályban foglalt előírások egyaránt vonatkoznak a bölcsődékre és azokra a napközi otthonokra, óvodákra melyek keretében működnek óvoda előtti nevelést végző csoportok. Ezek, az útmutató szerint, helyi jellegű, köz- vagy magánintézmények, melyeket az óvoda előtti korban levő gyermekek gondozását, felügyeletét, nevelését biztosító szolgáltatások elvégzése céljából hoznak létre.

A gyermekek gondozása és felügyelete a 2011 évi 292 sz. a szociális ellátásról szóló törvény, az óvodát megelőző nevelés a 2011 évi 1. számú oktatási törvény előírásai szerint kell történjen. Ez utóbbi szolgáltatás ingyenes.

Az említett intézmények működhetnek mint önálló bölcsődék, vagy napközi otthonok, illetve óvodák keretén belül mint óvodát megelőző nevelést biztosító egységek. Létrehozásukhoz, ha közintézmények a megyei tanfelügyelőség hozzájárulása szükséges, ha pedig magánintézmények akkor kell a helyi hatóság (község, város) beleegyezése is.

Ez utóbbiak szervezetileg és gazdasági-pénzügyi szempontból önálló, nonprofit intézmények és a magán és vallási oktatási egységekre érvényes szabályozások alapján működnek.bolcsode

Az óvodát megelőző nevelést szolgáltató intézmények, alegységek, csoportok rugalmas, a gyermek és a szülők kívánságát kielégítő program szerint működhetnek éspedig:

a) szokványos, 5 órányi normál programmal, a szülők kívánsága szerint;
b) 10 órai időtartammal, hosszabbított programban;
c) hétfőtől péntekig tartó, heti programmal.

A bölcsődék programját hétfőtől péntekig, 6.00 és 18.00 óra között kell lebonyolítani. A következő esetekben, rendkívüli módon, a szülők kérésére, a gyermekek éjszakai felügyeletét is lehet biztosítani:

- mindkét szülőnek, illetve a gyermekét egyedül nevelő személynek, éjszakai munkaprogramja van;
- a szülők orvosi ellátásra szorulnak;
- családban történt haláleset miatt.

Az óvodát megelőző nevelést biztosító intézmények, alegységek, csoportok a következő szolgáltatásokat kell elvégezniük:

a) országos curriculumban előírt szolgáltatások, ezek vonatkoznak a gyermekek fizikai, értelmességi, érzékenységi és szociális képességeinek fejlesztésére, illetve az ezeken a tereken felllépő esetleges fogyatékosságok (hiányosságok) leküzdésére;
b) a gyermekek gondozását, védelmét és élelmezését biztosító szolgáltatások;
c) a gyermekek egészégi állapotának felügyelete;
d) kiegészítő szolgáltatások, ezek lehetnek a gyermekeknek, szülőknek nyújtott tanácsadás, gyermeknevelési tanácsadások, információszolgáltatás.

A fenti szolgáltatásokat egy, a szülők és a nevelési intézmények vezetői között megkötött szerződésbe kell foglalni, mely előírja a szerződő felek jogait és kötelezettségeit. A szerződést a szakminisztériumok által elkészített keretszerződésben foglalt alapelvek szerint kell elkészíteni.

Az óvodát megelőző gyermeknevelési intézmények működésének megszervezésénél a miniszteri útmutató a következő szerkezeti felépítést ajánlja:

- legkisebbek csoportja (grupa mică), 1 évesnél kisebb gyermekek;
- közepes csoport (grupa mijlocie), 1-2 éves gyermekek;
- nagyok csoportja (grupa mare), 2-3 éves gyermekek. Amennyiben egy iskolaév folyamán egyes gyermekek betöltik 3-ik életévüket, maradhatnak a bölcsödében 4 éves koruk betöltéséig, illetve az iskolaév végéig.

Egy csoportban átlagban 7 gyermek lehet, de nem lehet kevesebb mint 5 és több mint 9. A miniszteri ajánlás szerint a felnőttek és a gyermekek aránya, csoportokra osztva a következő lehet:Untitled-1

Az óvodát megelőző nevelés és az óvodai nevelés összehangolása érdekében, az óvodák keretén belül létre lehet hozni, 2-3 éves gyermekekből, óvoda előtti nevelésre szolgáló csoportokat.

A köztulajdonban levő bölcsődék és más óvodát megelőző gyermeknevelési intézmények fenntartásához szükséges pénzügyi források lehetnek:

a) helyi hatóságok költségvetése, ebből kell fedezni az intézmények személyzete bérezéséhez tartozó kiadásokat, valamint a működési költségeket;
b) az állami költségvetésből leosztott alapok;
c) szülők havi hozzájárulása;
d) felajánlások, adományok;
e) szponzorálások;
f) más törvényes hozzájárulások.

A szülők havi hozzájárulásának értékét a polgármester által kiadott végzés (decizia primarului) határozza meg, figyelembe véve a szülők gondozásában levő gyermekek számát valamint jövedelmük nagyságát.

Ez utóbbi értékének megállapításánál a gyermek bölcsődébe való beiratkozása előtti 6 hónap nettó átlagjövedelmét kell számításba venni. A szülőkre háruló fenntartási költségek megállapításánál számításba kell venni a gyermekek élelmezésének költségeit, az intézmény karbantartására, fenntartására szolgáló kiadásokat, valamint a leltárral, felszerelésekkel, ágyneművel, egészségügyi anyagokkal kapcsolatos költségeket.

A felsorolt költségeknek csak egy hányadát kell vállalniuk a szülőknek. Hozzájárulásuknak nagysága nem haladhatja meg az összköltségek 20%-t az alábbi táblázat szerint:Untitled-2

Mentesek a bölcsődei költségekhez való hozzájárulás befizetésére azok a szülők, akiknek a gyermekei ki vannak téve a szülőktől való elválasztás veszélyének. A havi hozzájárulást minden hónap elején, előlegként kell befizetni.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X