TÖRVÉNYTÁR: Elfogadták a nyugdíjak növelését elrendelő jogszabályt


-A A+

A Hivatalos Közlöny január 23-ki, 53. számában megjelent a Kormány Törvényerejű Sürgősségi Rendelete (Ordonanţă de urgenţă nr. 1/2013), mely kiegészíti és módosítja a 263/2010 sz. nyugdíjtörvény egyes cikkelyeit olymódon, hogy lehetővé tegye a nyugdíjak növelését (indexálását) 2013. január 1-jei hatállyal. Az elrendelt kiegészítések és módosítások a következők:

A nyugdíjak nagyságát meghatározó nyugdíjpont értékét (valoarea punctului de pensie) évente meg kell növelni az infláció évi átlagráta nagyságának 100%-val, amihez hozzá kell adni a bruttó átlag fizetés reál növekedésének 50%-át (szerkesztő megjegyzése: lényeges újdonság, a törvényhozó a bruttó fizetés növekedésének megállapításánál a kereset reál értékét veszi figyelembe, ami azt jelenti, hogy a nominál növekedést kijavítja, tehát csökkenti, az infláció értékével).

Amennyiben az egyik tényező, vagyis az infláció illetve fizetésnövekedés, negatív értékű, akkor a nyugdíj pont értékét a pozitív (növekvő) változást jelző tényező nagysága alapján kell kiszámítani. Ha mindkét tényező negatív tendenciát mutat, akkor a nyugdíjpont értéke nem változik. 2013-tól kezdve a nyugdíjpont értékének megállapításához számításba vett két gazdasági mutató növekedésének nagyságát az Országos Statisztikai Intézet (Institutul Naţional de Statistică) végleges, az elmult évre vonatkozó, adatai alapján kell megállapítani.

Azoknak a személyeknek, akik a jelen törvény hatályba lépése (2013. január 26.) után mennek nyugdíjba, a nyugdíjtörvény alapján megállapított évi átlag nyugdíjpont értékét kiigazítják egy indexel (indice de corecţie). Ennek nagysága egyenlő a fizetésből származó átlag bruttó kereset (câştigul salarial mediu realizat) 43,3%-a és a nyugdíjbamenetel napján érvénybe levő nyugdíjpont értéke közötti viszonnyal (raport între), melyet időszerűsítenek (aktualizálják) az infláció 2011 évi átlag rátájával.

2013-tól kezdve az előbb említett átlag bruttó kereset nagyságát az Országos Statisztikai Intézetnek a nyugdíjbamenetel előtti évre megállapított végleges adatai alapján állapítják meg. Ezt a kiigazító indexet csak egyszer, a nyugdíjbamenetelkor veszik számításba.

Azok számára, akik munkában töltött idejük alatt olyan tevékenységeket végeztek, vagy olyan helyzetbe voltak amiért a nyugdíjbamenetelhez szükséges kötelező hozzájárulási időszakot (stagiu de cotizare) a törvény csökkentett időtartamban állapítja meg (nehéz illetve különleges munkakörülmények, politikai okok miatti szabadságvesztés, hadifogság, fogyatékosságban szenvedők, vakok) a törvény alapján kiszámított évi átlag nyugdíjpont értékét ki kell igazítani 1,06 szorzószámmal. Ezt a kiigazítást azok számára is kell alkalmazni, akik 2011 januárjától kezdve mentek nyugdíjba.

A törvény 2013-ban érvényes nyugdíjpont értékét 762,1 lej-ben állapítja meg.

U.i. Felhívom a figyelmét azoknak, akiknek eddig a havi nyugdíja kisebb volt mint 764, illetve 1.000 lej és a fent ismertetett jogszabály alapján meg fogja haladni ezeket az értékeket, azokat az összegeket, melyek túllépik az említett határértékeket megadóztatják, 5,5%-al az egészségügyi hozzájárulás (CASS), és 1.000 lejjen felül 16%-al, jövedelemadó (impozit pe venit) címén.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X