TÖRVÉNYTÁR: Új polgári perrendtartási törvénykönyv: újabb halasztás


-A A+

A Kormány ez év január 30-án tartott ülésén – egyebek mellett – sürgősségi kormányrendeletet fogadott el, amellyel ismét elhalasztotta az új polgári perrendtartási törvénykönyv hatályba léptetését, igaz, most csak bő két héttel, február 15-ig (a Kormány sajtóközleménye szerint). Egészen pontosan a 2012. évi, a törvénykönyvet hatályba léptető 76. törvény 81. szakaszát módosította, amelyben a legutolsó határidő-halasztás után a 2013. február 1-jei időpont szerepelt. Az indoklás fő oka az volt – olvasom a sajtóközleményben -, hogy így kívánnak elegendő időt biztosítani a Parlament két háza által január 28-án és 29-én ismételten elfogadott.

A bíróságok tehermentesítéséről és az polgári perrendtartási törvénykönyvet elfogadó 2010. évi (módosított és újraközölt) 134. Törvény kihirdetéséhez, közlönyi megjelentéséhez és hatályba léptetéséhez, ugyanzon a napon, amikor majd a polgári eljárási törvénykönyv is hatályba lép. A halasztás másik, megjelölt oka az, hogy bíróságoknak fel kell készülniük a változásokra, különösen a jogorvoslatok terén, módosulnak ugyanis a bíróságok tárgyi és esetenként területi illetékességének szabályai. Ehhez pedig több idő szükséges.

A különösebben nem részletező közleményből megtudhattuk azt is, hogy a sürgősségi kormányrendelet hatályon kívül helyezte a polgári eljárási törvénykönyv 1. szakaszának 1/1. pontját és a 299. szakasz 1/1. bekezdését. Nem az új törvénykönyv szakaszairől van szó, hanem a február 15-ig még hatályos „régiről", amelyeket a 2010. évi 202. - akkor az igazságügy kis reformtörvényének nevezett – törvénnyel iktattak be a törvénykönyvbe.

E szakaszokat azonban az Alkotmánybíróság a 2012. évi 967. döntésével (megjelent a múlt év december 18-i 853. Hivatalos Közlönyben) alkotmányellenesnek nyilvánította, amiért a hatályon kívül helyezésük elkerülhetetlen lett. Csak mint jogi érdekességet említem, hogy e szakaszokkal akkor egyszerűen kiiktatták a jogorvoslatot azok ellen az első (és utolsó) fokon hozott bírósági határozatok ellen, amelyeket a 2000 lejt meg nem haladó pénzkövetelések behajtásáért indíthattak a kárvallott felperesek.

Egy másik törvényben szereplő határidőt is halasztottak, és egyik esetben nem csak február 15-ig. A meditációról és a mediátori tevékenységről alkotott 2006. évi 192. törvényről van szó, egészen pontosan ennek a jogszabálynak a 2012. évi 115. törvénnyel beiktatott 61/1. szakaszában olvasható előzetes, a mediátor (közvetítő) által kisebb jelentőségű polgári perekben (és majd az új büntető eljárási törvénykönyv hatályba léptetése után egyes bűncselekményeknél is ) végzett konfliktuskezelő tevékenységéről, amely nélkül, a mediátor kiállította jegyzőkönyv nélkül a pereket nem fogják tudni tárgyalni.

Egyelőre a 115., a módosító törvény II. szakaszában szereplő 6 hónapos határidőt (január 9-én járt le) halasztották február 15-re, tehát ez időpont után a mediátorok közvetítői tevékenysége a törvény említett szakaszában felsorolt ügyekben, perekben beindul, hogy aztán augusztus 1-je után azoknak a felpereseknek a keresetét, akik a meditációban nem vesznek részt, megengedettlenségre való hivatkozással (inadmisibilitate) el kell utasítani, tehát ezeket az ügyeket a bíróságok érdemben egyszerűen nem tárgyalhatják.

Ha majd a most elfogadott sürgősségi kormányrendelet a Hivatalos Közlönyben megjelenik és hatályba lép, erre a jogszabályra, nemkülönben a többi, most hatályba lépő, változó, a polgári jogi törvénykezés egészét érintő jogszabályra visszatérek.

Folytatjuk








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X