TÖRVÉNYTÁR: Fordulat a 2013. évi helyi adók és illetékek emelése kérdésében


-A A+

Ennek a „történetnek" mintha soha nem akarna vége szakadni; a Kormány az adótörvénykönyvet módosító és kiegészítő 2013. évi 8. kormányrendeletével (megjelent a 2013. január 23.-i 54. Hivatalos Közlönyben), közelebbről ennek a jogszabálynak a IV. szakaszában foglaltak szerint módosította a 2013. évi 1. kormányrendeletét (Ordonanţa „simplă " Nr. 1/2013).

Ez az utolsónak említett rendelet volt az, amely a helyi tanácsoknak alternatív lehetőséget, pontosabban jogalapot biztosított ahhoz, hogy 2013-ban emeljék a helyi adók és illetékek szintjét a 2012. évi 1309. kormányhatározattal 16,05 százalékkal megemelt szintre, vagy pedig ebben az évben is a 2012. pénzügyi évre megállapított adó- és illeték-összegeket vételezzék/hajtsák be az adóalanyoktól.

Az 1. számú rendeletnek a közlönyi megjelentetésétől számítva 20 nap alatt kellett ismételten dönteniük azoknak a tanácsoknak, amelyek addig már az emelést választották, és amelyek a fenti jogszabály alapján élni kívántak a szinten tartás, a „nem emelés" lehetőségével.

A 20 nap még le sem telt, és megjelent egy újabb, módosító jogszabály, amely azoknak a helyi tanácsoknak tette kötelezővé az 1309. kormányhatározattal megemelt adó- és illetékszintek betartását (ami újabb, sorrendben már a harmadik tanácsi határozat elfogadását követelte vagy követeli meg), amelyek 2012. december 31-én hátralékos tartozással (arierat, arierate) rendelkeztek, akiknek tehát hátralékos adósságuk volt/van, és amelyeket a 2006. évi 273., módosított és kiegészített helyi adóügyi törvény határoz meg.

Az érintett tanácsok feladatul kapták, hogy sürgősségi eljárással, február 1-jétől számított érvényességgel új határozatot hozzanak, megemelve az 1309. kormányhatározatban foglaltak szerint a helyi adókat és illetékeket, amelyek egyaránt kötelezők azoknak is, akik már kifizették ezeket, nemkülönben azoknak, akik csak ezután keresik majd fel a városi adóhivatalokat vagy a községi tanácsokat.

Azok, akik adó- és illetékbefizetési kötelezettségüknek egész évre szólóan eleget tettek, a módosító jogszabály alapján kiszámított különbözetet ez év szeptember 30-ig fizethetik be oly módon, hogy megkapják azokat a kedvezményeket, csökkentéseket, amelyeket a módosított adótörvénykönyv ( a 2003. évi 571. törvény ) 255. szakasz 2. bekezdése, a 260. szakasz 2. bekezdése és a 265. szakasz szintén 2. bekezdése minden adóalanynak biztosít.

A ház és a telekadó, valamint a gépjármű-illeték egész évre szóló összegének március 31-ig (most a különbözetekre szeptember 30-ig) történő kifizetése esetén - mindhárom említett törvényszakasz előírja -, helyi tanácsi határozat alapján az összegek nagyságát legtöbb 10 százalékkal csökkenthetik (se acordă o bonificaţie de până la 10 %, stabilită prin hotărârea consiliului local).

A 8. kormányrendelet február 1-jén lépett hatályba, de a IV. szakasz itt ismertetett rendelkezései – számításaim szerint – már január 28-tól hatályban vannak. (A közlönyi megjelenéstől számított 3 nap elteltével, amibe a harmadik nap, a vasárnap, január 27, nem számít bele.)








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X