TÖRVÉNYTÁR: Földalapú támogatás 2013-ban


-A A+

A Hivatalos Közlöny február 28-ki, 115. számában jelent meg a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési miniszter rendelete a 2013 évi földalapú támogatás igényléséhez (cerere unică de plată pentru suprafaţă) szükséges formanyomtatvány elfogadásáról.

A Rendelet 2. számú melléklete tartalmazza a nyomtatvány kitöltésére vonatkozó gyakorlati útmutatásokat. Ezekből lehet következtetni azokra az alapelvekre és szándékokra, melyeket a szakminisztérium elfogadott és megvalósítani kíván a folyó évi földalapú támogatás megítélésekor. Az alábbiakban a Rendelet és mellékleteinek előírásait ismertetem.

Az érdekelt gazdák (fermieri) 2013. március 1. és május 15. között kell letenniük a kitöltött formanyomtatványokat a megyei/helyi Mezőgazdasági Kifizetések és Közbenjárások/Intervenciók Ügynökségéhez (Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – APIA).

2013. május 16. és június 10. között is le lehet tenni a nyomtatványt, de ez esetben minden késlekedési munkanap után 1%-nyi büntetést számolnak fel. A június 10. után benyújtott igényléseket nem veszik figyelembe.

Kötelesek a nyomtatványt kitölteni és az APIA-hoz letenni azok a gazdák is, akik nem igényelnek földalapú támogatást, de részesültek támogatásban szőlőültetvényeinek szerkezet változtatásáért (restructurare) vagy kiirtásáért, mezőgazdasági földterületek erdősítéséért, illetve állatállományuk jólétének megteremtéséért. Ennek a kötelezettségnek az elhanyagolása az Uniós szabályozásokban előírt büntetéseket vonja maga után.

A tipizált formanyomtatványok kinyomtatása és a gazdákhoz való ingyenes elküldése az APIA feladata. A nyomtatványok kitöltése, a bennük szereplő parcellák digitális feltüntetése illetve időszerűsítése (aktualizálása) elektronikus úton kell történjen. Kivételesen csak akkor lehet a kitöltött formanyomtatványokat papírformában letenni, ha valamilyen ok miatt az online IPA alkalmazás (applikáció) nem működik.

A 2013-ra vonatkozó földalapú támogatás igénylésével egyidőben, a 2014-2020 időszakra megszabott agrárpolitika alkalmazásának érdekében, a gazdáknak be kell jelenteniük, azonosítaniuk (identificat) és elhatárolniuk (delimitat), online IPA alkalmazás felhasználásával, azokat a földterületeket, melyek környezetvédelmi célokat szolgálnak.

2014. és 2020. között csak azok a gazdák fognak részesülni az Unió által, a közösségi agrárpolitika alapján nyújtott földalap támogatásban, akik betartják a klímát és a környezetet védő mezőgazdasági gyakorlat előírásait, mint amilyenek a mezőgazdasági termelés sokrétűsége (diversificare), az állandó réti gazdálkodásra, valamint a környezetvédelemre szolgáló földterületek fenntartása (hogy mit tart a szabályozást elkészítő a környezetvédelemre szolgáló földterületeknek azt a rendelet 4. melléklete pontosítja).

Nem vonatkozik a fenti kötelezettség azokra a gazdákra, akik 10 ha. kisebb földterületen gazdálkodnak, vagy teljes földterületük állandó rétgazdálkodásra szolgál, illetve akik földterületüket ekológiai-mezőgazdasági termelés szerint művelik meg.

Az eddig felsorolt szabályozásokat a fent említett miniszteri rendelet tartalmazza. A következőkben a földalapú támogatást lehetővé tevő jogszabályok fontosabb előírásaira térek ki.

A földalapú támogatás romániai bevezetését az Európai Unióhoz való csatlakozás tette lehetővé. Jogalapját a 2006. december 21-én közzétett Törvényerejű Sürgősségi Kormányrendelet (OUG 125/2006) teremtette meg, ezt a parlament kisebb módosításokkal a 139/2007 számú Törvény formájában fogadta el, egyes előírásait később a 16/2009 sz. Törvényerejű Sürgősségi Kormányrendelet is módosította.

A földalapú támogatást, függetlenül az elért terméseredménytől, évente folyósítják, egységesen, a használatban levő földterület hektáronként megállapított nagysága függvényében. A számításba vett földterület lehet:

a) szántóföld, amit gabonafélék, zöldségfélék szemtermelésére, ipari növények, burgonya, cukorrépa, takarmánynak használt gyökeresek, friss zöldségfélék, dinnye, földi eper, virágok, dísznövények, takarmány növények, vetőmag, vagy más szántóföldi növények termelésére használnak, valamint az üvegházak és melegágyak alatti földterületek és a szándékosan meg nem művelt földterületek, ha betartják a mezőgazdasági termelést és környezetet védő feltételeket;

b) állandó rétgazdálkodásra szolgáló földterület, legelő vagy kaszáló, melyet az állatok legeltetésére illetve állati takarmány termelésére használnak;

c) szőlők, szőlővel beültetett, illetve szőlő ültetvényre használt földterületek;

d) állandó mezőgazdasági termelésre szolgáló földterületek, gyümölcsösök, gyümölcsöt termelő bokros növények, komló, gyümölcsfa ültetvények, más állandó jellegű mezőgazdasági termelésre használt földterületek;

e) családi kertek, elsősorban a saját fogyasztásra felhasznált mezőgazdasági termékek előállítására szolgáló területek.

A földalapú támogatásban részesülhetnek természetes vagy jogi személyek, akik megművelik azt a földterületet amiért támogatást kérnek, ezek lehetnek földtulajdonosok, földbérlők (arendaşi), koncesszió tulajdonosok, társult személyek (asociat), részes társulás ügyvezetői (administrator al unei asociaţie în participaţiune), lakók (locatar) vagy más hasonló helyzetben levő személyek. A bérbeadó (arendator), koncesszióba adó (concedent) vagy lakterületet kiadó nem részesülhet földalapú támogatásban azért a földterületért, amit bérbe vagy koncesszióba adott.

Ahhoz hogy valaki földalapú támogatásban részesüljön, kell szerepelnie az APIA gazdákat (fermieri) nyilvántartó regiszterében, támogatást igénylő kérvényét a meghatározott időszakban adja le és meg kell felelnie az alábbi követelményeknek:

a) legalább 1 ha. földterületen gazdálkodjon, ezen belül a parcellák nagysága legkevesebb 0.3 ha legyen. A szőlők, gyümölcsösök, komlóültetvények, gyümölcsfa iskolák, szőlőültetvények, gyümölcsöt termelő bokrok esetében a parcellák nagysága ne legyen kisebb mint 0,1 ha.;

b) valamennyi, általa használt mezőgazdasági parcellát tüntessen fel igénylésében;

c) büntetőjogi következmény tudatában a támogatást igénylő formanyomtatványba, ennek mellékleteibe és a parcellák felsorolásakor, igaz és a valóságnak megfelelő adatokat írjon be;

d) egyezzen bele, hogy a bejelentett adatokat bevezessék az IACS adatbázisába, ezeket feldolgozzák és felhasználják a támogatás nagyságának megállapításakor, valamint statisztikai tanulmányok elkészítésénél;

e) tartsa be az agrár- és környezetvédelmi feltételeket a használatában levő egész földterületen;

f) nyújtsa be azokat az okmányokat, melyek igazolják a földterület használatára való jogát, valamint azokat melyek bizonyítják, hogy a földterületet a kérvényben megjelölt módon használja;

g) bocsássa rendelkezésére, a megszabott időben, az APIA által kért valamennyi adatot;

h) egyezzen bele, hogy az APIA, illetve e testület által felhatalmazott intézmény ellenőrizhesse tevékenységét;

i) jelölje meg azoknak a parcelláknak a határá,t melyek szomszédságában hasonló mezőgazdasági termelés folyik;

j) jelentse be az APIA-nak,10 napon belül, ha az igénylésben feltüntetett adatokban változás történik.

A földalapú támogatáson kívül az agrártevékenységet folytatók még részesülhetnek a következő más, országos jellegű, kiegészítő támogatásban (plăţi naţionale complementare):

- növénytermesztés keretében nyújtott kiegészítő támogatás;

- állattenyésztés keretében nyújtott kiegészítő támogatás;

- energetikai növények termeléséért járó támogatás;

- cukorrépa termeléséért járó külön támogatás.

Ezek igénylése és megadása más szabályozások alapján történik.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X