Markó és Borbély a Nyárád mentén: soha ekkora nem volt a tét


-A A+

„Soha ekkor tétje nem volt a parlamenti választásoknak, mint most: az erdélyi magyarság 6.5%-os aránya és a várhatóan magas román választási részvétel mind arra mutat, hogy vagy csak az RMDSZ jut be a parlamentbe, vagy nem lesz a magyar közösségnek parlamenti képviselete. Ha nem leszünk egységesek, és ha nem lesz erős parlamenti képviseletünk, akkor azok a szándékok fognak érvényesülni, amelyek le akarják bontani mindazt, amit mi az elmúlt 22 évben közösen megvalósítottunk” – jelentette ki Markó Béla szenátorjelölt vasárnap, Nyárád menti kampánykörútján.

A kampánykaraván első napján az RMDSZ volt elnöke Kelemen Atillával, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnökével, Borbély László képviselőjelölttel, valamint a szövetség számos helyi és megyei tisztségviselőjével Koronkán, Jedden, Nyomáton, Csíkfalván és Nyárádszeredában találkozott a helyi lakossággal. Koronkán az RMDSZ jelöltjeit székelyruhás fiatalok és Takács Olga polgármester, Jedden pedig Bányai István alpolgármester fogadta, akik megköszönték az RMDSZ-nek az elmúlt négy évben a települések számára szerzett jelentős értékű költségvetési támogatásokat.

A szövetség parlamenti és kormányzati jelenléte révén Koronkán új iskola, új óvoda, út-, víz- és csatornahálózat épült, Jedd szintén jelentős, közel 3 millió új lej költségvetési támogatást kapott.marko

Markó: minden szavazatra szükség van

Markó Béla azt hangsúlyozta, az erdélyi magyarságot arra ítélte a történelem, hogy összefogjon. „A történelem azt mutatja, hogy csak akkor vagyunk képesek megakadályozni az ellenünk irányuló szándékokat, ha egységesek vagyunk, ha jelen vagyunk a parlamentben és lehetőség szerint a kormányban is” – jelentette ki.

A politikus arra hívta fel a résztvevők figyelmét: minden RMDSZ-re leadott magyar szavazatra szükség van, ezáltal ugyanis nemcsak a körzet jelöltjeit, hanem a szövetség többi Maros megyei jelöltjeit is támogatják. Ez érvényes a szórványmagyarok tekintetében is: a szavazatokat ugyanis visszaosztják, és ezáltal a tömbmagyar vidékeken az RMDSZ leadott voksok a szórványban is mandátumot szerezhet az ottani magyaroknak.

Markó arra figyelmeztetett, a magyarság képviselete akár pár száz szavazaton is múlhat, a más magyar jelöltekre leadott szavazatok ugyanis a román pártokat támogatják. A romániai magyarságnak el kell érnie az 5 százalékos bejutási küszöböt, a magyarság számára a 6:3-as alternatív bejutási küszöb nem jelent alternatívát, hiszen nem biztosítja az erős képviseletet.

Borbély László: legfontosabb a községek ereje

„A Marosvásárhely közelségében levő Koronka és Jedd községek számára nagy kihívás megőrizni a hagyományokat, ugyanakkor fejlődni, modernizálódni” – mondta Borbély László képviselőjelölt, aki az elmúlt években államtitkárként, majd vidékfejlesztési- illetve környezetvédelmi miniszterként is támogatta e községek projektjeit, beruházásait. Példaként a Zöld Ház programot, a közbirtokossági erdők visszaszolgáltatását, a magyar vidékek infrastrukturális fejlesztését említette, amelyek RMDSZ kezdeményezésre történtek meg.borbely masolat

„Az RMDSZ erős parlamenti csoporttal rendelkezett az elmúlt parlamenti ciklusokban, ugyanakkor kormányzati szerepet is vállalt, azért, hogy beleszólhasson a döntésekbe, hogy a magyar vidékeket támogassa – legyen szó infrastrukturális, mezőgazdasági vagy egyéb támogatásokról. Ne engedjük, hogy mások döntsék el, hogy nekünk mi a jó, ezért minden magyarnak el kell mennie szavazni december 9-én, és szavazatával a romániai magyarságnak erős, felelős és hatékony képviseletet biztosító RMDSZ jelölteket kell támogatnia. Összefogásra van szükség, Jedden a megosztottság azt eredményezte, hogy nincs magyar polgármestere a községnek” – jelentette ki a képviselőjelölt, a községbeliek bizalmát kérve, és ígérve, érdemesek lesznek e bizalomra. {loadposition szeben}

„Koronkának prosperálnia kell”

Markó Béla szenátor- és Borbély László képviselőjelöltet a 3-as képviselői kerületben induló Kelemen Atilla képviselőjelölt is elkísérte, és elmondta, minden szakterületen az RMDSZ-nek vannak a legjobb szakemberei, a magyar képviseletre mindenki büszke lehet. „Koronkának és Jeddnek prosperálnia kell és prosperálni tud” – jelentette ki Kelemen Atilla.

Gáspárik Attila megyei tanácsos, a marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója úgy fogalmazott, jó az RMDSZ-ben lenni, mert ez a szervezet sokszínű, és őt is meghallgatják még azok is, akik történetesen éppen vele nem értenek egyet. Nem jött el az ideje a választás szabadságának, mindannyian az RMDSZ-re kell szavaznunk december 9-én – mondta a közismert színész.

A kampánykaraván utolsó állomásán, Nyárádszeredában a jelöltek központi kampányrendezvényt tartottak a helyi kultúrotthonban, ahol a Maros Művészegyüttes, Szabó Előd, valamint a Gruppenhecc Társulat lépett fel.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X