Az RMDSZ székházában kampányolt az EMNP


-A A+

Az Erdélyi Magyar Néppárt jelöltjei lepték meg kedd délben Frunda György szenátorjelölt, illetve Lokodi Edit Emőke és Kerekes Károly képviselőjelölt sajtótájékoztatóját – írja a vasarherly.ro. Az EMNP három jelöltje, Jakab István, Portik Vilmos és Boros Zoltán választási törvény egy példányát nyújtották Frunda Györgynek.IMG 4253

Gesztusukat azzal indokolták, hogy szerintük az RMDSZ szenátorjelöltje folyamatosan félretájékoztat a 6:3-as alternatív küszöbbel kapcsolatban. Felhívták a figyelmét arra, hogy a törvény 47. bekezdésének c. pontja szerint hat képviselői és három szenátori kerületben kell az első helyen végeznie az EMNP jelöltjeinek ahhoz, hogy a párt bejusson a parlamentbe és a mandátumokból szavazatarányosan részesüljön.

A Néppárt jelöltjei Kerekes Károlynak a „strada Gheorghe Doja/Dózsa György utca" feliratú táblát nyújtották át, mivel a kétnyelvűség és a Kossuth Lajos utca esete közös magyar ügy, utóbbiban pedig az RMDSZ képviselőjelöltje ügyvédként volt érintett, és az EMNP szerint elvárható, hogy legalább az RMDSZ székházán legyen kihelyezve kétnyelvű utcanévtábla.

Kitessékelték a néppártosokat

Az RMDSZ politikusai nem vették át az EMNP „ajándékait". A néppártosok Frunda György többszöri felszólítása ellenére sem hagyták el a termet, csak miután a névtáblát és a törvény szzövegét sikerült letenniük az asztalra. Frunda hangsúlyozta, az RMDSZ sajtótájékoztatóját nem közintézményben szervezték, hanem pártszékházban, ezért a néppártosok magánterületre „hatoltak be".

„Elítélem az ilyen akciókat, erkölcsileg, függetlenül attól, hogy kik csinálják" – fogalmazott Frunda, hangsúlyozva, hogy a néppárt táblája nem helyes, ugyanis a törvény azt írja elő, hogy az utcanév csak azon a nyelven legyen kiírva, amilyen nemzetiségű a névadó.IMG 4254

A néppárt jelöltjeivel kapcsolatban Frunda korábban kijelentette, Jakab István szórólapján szövetségi köztársaságról és független Erdélyről beszél, ami nevetséges. „Vagy egyik vagy a másik. Egy mondatban a kettőt akarni csak azt bizonyítja, hogy Jakab István és Portik Vilmos nem értenek ahhoz, amire vállalkoznak. Semmi újat, semmi konstruktívat nem tudnak felmutatni a romániai magyarságnak" – fogalmazott Frunda.

Elégedetlenségének adott hangot a Kerekes Károly is, aki a maga visszafogottságával reagált a néppártos jelenésre. „Világpremiernek voltak szemtanúi, hölgyeim és uraim, ilyen még sehol nem volt, hogy egy párt megzavarja a másik sajtótájékoztatóját. Ehhez nincs mit hozzáfűzni, őket minősíti, és igazolja azt, hogy agresszív politikát folytatnak" – fogalmazott az esettel kapcsolatosan.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X