Választási iroda: jogosan vették le az EMNP óriásplakátját


-A A+

A központi választási iroda (BEC) szerint Szászfenes polgármestere jogosan távolíttatta el az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) "Föderális Romániát, Európai Erdélyt! Autonómiát!" feliratú román nyelvű óriásplakátját. A központi választási iroda a szászfenesi polgármester fellebbezését követően megváltoztatta a Kolozs megyei választási iroda határozatát, és jogerősen elutasította az EMNP panaszát.

A választási iroda egyfelől arra hivatkozott, hogy a hirdetőtáblát működtető reklámügynökség nem rendelkezett valamennyi engedéllyel, de azt is megállapította, hogy az EMNP választási hirdetése "ellentétes a romániai alkotmányos renddel". Az iroda megállapította továbbá, hogy Szászfenes polgármestere jogszerűen távolíttatta el az óriásplakátot.emnp1

Szász Péter, az EMNP szenátorjelöltje az MTI-nek elmondta, a történtek jól jelzik: milyen mértékben tekinthető jogállamnak Románia. Sajnálatosnak tartotta, hogy a bukaresti hatósági döntést az RMDSZ képviselője is megszavazta, noha az RMDSZ is az autonómia jelszavával próbálja meggyőzni a választókat.

Az EMNP 18 négyzetméteres választási hirdetését november 28-án este távolíttatta el - vélt alkotmányellenes tartalma miatt - a Kolozsvárral szomszédos Szászfenes polgármestere, Horea Sulea.

Korábban a Kolozs megyei választási iroda azt állapította meg, a polgármesternek nem állt jogában államellenesnek, alkotmányellenesnek minősíteni és eltávolíttatni egy választási hirdetést. Arra kötelezte a polgármestert, hogy helyezze vissza az óriásplakátot, és felszólította a rendőrséget, hogy vizsgálja meg a hirdetés eltüntetésének körülményeit, mérlegelje kihágási bírság kiszabását.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X