Hallgattak RMDSZ-es múltjukról az EMNP jelöltjei


-A A+

Elhallgatták a kampányban RMDSZ-es múltjukat az Erdélyi Magyar Néppárt honlapjára kitett önéletrajzukban azok az EMNP-s jelöltek, akik korábban a tulipán színeiben jutottak be a parlamentbe.Untitled-1

Szilágyit megkérdeztük, két napra rá pótolta

A legszemérmesebb ebben a tekintetben Szilágyi Zsolt kampányfőnök, Bihar megyei szenátorjelölt volt, akinek a CV-jében a „Közéleti tevékenysége" rubrikában december 6-ig mindössze ennyi szerepelt: „az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke". A politikus elmulasztotta megemlíteni, hogy 1990 és 2004 között az RMDSZ parlamenti képviselője, egy időszakban a frakció titkára is volt.szilagyizs

Ezt a mulasztást az EMNP alelnöke a kampány utolsó napjaiban, szerdán pótolta, miután a maszol.ro azzal a kérdéssel kereste meg: tudatosan hallgatja-e el az önéletrajzban az RMDSZ-es politikai szerepvállalását?

„A honlapinkra felkerülő CV-t nem én szerkesztettem, és jó, hogy felhívta rá a figyelmemet" – válaszolta megkeresésünkkor Szilágyi Zsolt. A politikus szerint szó sincs arról, hogy tudatosan elhallgatta volna RMDSZ-es múltját. „Az én életrajzom túl hosszú volt, és azt mondták a honlap készítői, hogy küldjek nekik rövidebbet" – magyarázta az EMNP kampányfőnöke az „öncenzúra" okát.

Mátis: logikus, hogy RMDSZ-es voltam

Mátis Jenő Kolozs megyei képviselőjelölt már jóval többet árul el önéletrajzában a korábbi politikai tevékenységéről, de az csak némi logikai torna árán derül ki, hogy valamikor köze volt az RMDSZ-hez. Beszámol például arról, hogy a Reform Tömörülés alapítója, később alelnöke volt, de azt nem pontosítja, hogy ez a szerveződés az érdekvédelmi szervezet egyik korábbi platformja.

Mátis megemlíti, hogy nyolc évig, 1992-2000 között a parlamentben tevékenykedett, de azt már nem, hogy melyik párt színeiben jutott mandátumhoz. Önéletrajzába belekerült az is, hogy négy évig, 2004-2008 között Kolozs megyei önkormányzati képviselője volt, a testületben frakcióvezetői tisztséget töltött be, de az nem derül ki, hogy melyik politikai szervezet frakcióját vezette.matis

Az EMNP Kolozs megyei képviselője szerint nem tudatosan hagyta ki az RMDSZ megnevezését a CV-ből. Kérdésünkre úgy fogalmazott: „logikus", hogy csak a tulipán színeiben lehetett előbb parlamenti képviselő, majd megyei tanácsos, mert a mandátumainak időszakában az RMDSZ-en kívül nem is volt más magyar politikai szervezet, amelyik indult a választásokon.

Toró „magyar" képviselő volt

Toró T. Tibor nem vádolható azzal, hogy önéletrajzában elhallgatná tulipános múltját. Az EMNP elnöke, Kovászna megyei szenátorjelöltje részletesen beszámol arról, hogy az RMDSZ Reform Tömörülés platformjának alapítója és elnöke, a szövetség Temes megyei szervezetének elnöke volt.toro masolat

A parlamenti mandátumáról viszont már így fogalmaz: „2000—2008 között Temes megye magyar parlamenti képviselője, Románia Képviselőháza védelmi, közrendi és nemzetbiztonsági szakbizottságának tagja".

Hová lett Toró. T. Tibor vagyonnyilatkozata? Az Erdélyi Magyar Néppárt jelöltjei közül Toró T. Tibor, az EMNP elnöke az egyetlen, akinek a vagyonnyilatkozata nincs feltöltve az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) honlapjára. A Kovászna megyei szenátorjelölt minden bizonnyal leadta a választási irodának a dokumentumot, ez ugyanis feltétele a jelölés elfogadásának – tájékoztatta a maszol.ro-t az ANI sajtóirodája. „Technikai okai lehetnek annak, hogy a nyilatkozat nem került fel a honlapra” – nyilatkozta lapunknak a sajtóiroda egyik munkatársa, azt ígérve, hogy az intézmény utánanéz az ügynek.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X