Kelemen Hunor: december 11-én közös cselekvésre, összefogásra van szükség


-A A+

Megújult Csíkszentgyörgy község Háromtízes óvodája: a 150 éves épületben kétcsoportnyi gyermek tanul, de orvosi rendelőt és gyógyszertárat is működtetnének benne. Kelemen Hunor szövetségi elnök az épület avatóján azt mondta: akkor van egy nemzetnek, egy közösségnek jövője, ha beruház az oktatásba és képes talpon maradni.

Egy nyár alatt sikerült a tetőtől a talapzatig teljes egészében felújítani a csíkszentgyörgyi kápolna szomszédságában található óvodaépületet – a hivatalos átadáson Tánczos Barna szenátor és Borboly Csaba megyei tanácselnök is részt vett.

Kelemen Hunor szövetségi elnök szerint a közel 150 éves épületnek szimbolikus ereje van: benne van a múlt, a jelen és a jövő is. „Benne van az az akarat, hogy ezen a földön úgy, ahogy az őseink otthont teremtettek, a mai nemzedék is megtegye. Benne van a jövő, benne van azoknak a nemzedékeknek a holnapja, akik épp most kisgyerekek, vagy akik meg sem születtek, de a Háromtízes óvodába fognak járni. A múlt, jelen és jövő egysége fontos, hiszen az elmúlt száz esztendőben nekünk sokszor kellett talpon maradni, és nem sikerült volna a 100 év alatt, ha minden nemzedék, 1918-tól errefelé nem tudott volna felállni, amikor elbotlasztották, nem tudott volna tervezni, nem akart volna a szülőföldön maradni. Akkor biztos, hogy ez a 100 esztendő, amit magunk mögött tudunk, most nem ilyen állapotban érte volna a székelységet, az erdélyi magyarságot” –  fogalmazott.

A szövetségi elnök arra is rámutatott, hogy csak akkor van egy nemzetnek jövője, ha az oktatásba is beruház, ha megteremti a feltételeit annak, hogy a gyermekek megfelelő körülmények között tudjanak felnőni, óvodába, iskolába járni. „Bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk mi is talpon maradni: összefogással, munkával, türelemmel és hittel. Mert akkor is, amikor dühösek és csalódottak vagyunk, hiszünk és hittünk abban mindig, hogy ez a föld a miénk, és ezt a földet nem szabad hagyni, nem szabad feladni, itt építkezni kell, itt mindig jövőt kell építeni. Tudja a mi nemzedékünk is, honnan jövünk, hol tartunk, és pontosan tudjuk, hogy hová akarunk eljutni” – fejtette ki hozzátéve, hogy 3 hét múlva válaszút elé áll Románia, és választania kell a közösségnek is.

„Nekünk egy dolgot kell megmutatnunk és akkor tudunk tovább építkezni. Lehet, hogy még ezerszer fognak elbotlasztani, lehet, hogy talpra kell állnunk még tízezerszer, de ha összefogunk, ha a közösség erejét megmutatjuk, legalább tovább tudunk menni! Meg kell mutatnunk, hogy 100 esztendővel a centenárium után, minden törekvés ellenére itt vagyunk magyar emberekként, magyar közösségként. Ezt kell megmutatnunk december 11-én” – mutatott rá.

György József, a község polgármestere bejelentette, a település lakóinak kérésére a 900 ezer lejből megújult létesítmény egyik szárnyában orvosi rendelőt és gyógyszertárat szeretnének kialakítani, illetve szintén az épületben nyitnának egy Márton Ferenc emlékszobát is, a település híres, néhai képzőművészének tiszteletére. 








EZT OLVASTA MÁR?

X