facebook cover


Kustán Magyari Attila: Minták és miértek


Array ( [0] => KustanMagyariAttila.png [foto] => KustanMagyariAttila.png )
-A A+

Miután a Minta nevű bélyeggyűjtő egyesület nemrég összegyurcsányozta az erdélyi közéletet, úgy érezhették, emelniük kell a tétet – és alább vinni a színvonalat. Mint ismeretes, az EMNP nevű bábszínháztársulat elnökéről kikerült egy régi fotó, amelyen barátaival náci karlendítéssel, hm, gondolom, ítélik el a nemzeti kisebbségek elleni lépéseket.

Mi lehet következetesebb annál, ha valaki kisebbségvédő szervezetként kart lendít? Mondjuk az, hogy letagadja azt a bizonyítékok ellenére.

Akárhogy is: a Magyar Ifjúsági Értekezlet (ők a gyurcsányisták) Facebook-oldalán néhány kérdést intéztek a bélyeggyűjtő egyesülethez, például, hogy a neonáci gondolatok legyen-e a minta, a gyengék és elnyomottak üldözése, a kisebbségek kiirtása esetleg? A Minta sem volt rest, és a kérdésekre kérdésekkel válaszolt.

Hadd elemezzük a magasröptű dolgozatot, a párbeszéd elősegítése érdekében.

Mindenekelőtt azt az állítást, hogy rombolnák az erdélyi magyar politikai színvonalát és gyűlöletet keltenének manipulált fotókkal. Az erdélyi magyar politika színvonalát rombolni a leginkább a magyarországi politikai színvonalának importálásával lehet, a kétbites üzenetekkel, a világ kettéosztásával és ezzel az összes geopolitikai, szociológiai, gazdasági stb. kérdések leegyszerűsítésével. Ha valamit, akkor éppen azt kellene távol tartsuk magunktól, hogy a szekértáborosdi és sorosozás édes házasságát magunk is próbálgatjuk.

Ami a fotót illeti: arról kiderült, hogy igazi, de ez részben mellékes. A magam részéről nem gondolom, hogy egy ember nem változhat meg – az majd a társulat további tevékenysége során látszani fog, hogy az elnöke mit gondol a világról (és ebből mit jelenít meg a közvélemény előtt).

A következő kérdés már különösen bonyolult. A bélyeggyűjtők arra kíváncsiak, hogy a szerintük apolitikus ifjúsági szervezet, a MAKOSZ miért „importálja” Fekete-Győr Andrást. A MAKOSZ nem apolitikus, mert közéleti kérdésekkel foglalkozik – a MAKOSZ legfennebb pártpolitikai tekintetben lehet egyenlő távolságra különböző felektől, ebből adódóan azonban szíve joga meghívni Fekete-Győr Andrást, Orbán Viktort, Donald Trumpot vagy a dalai lámát. Esetleg valamelyik mintás legényt/leányt, miért is ne. (Ahogyan azt az előző jegyzetemben emlékeztettem: hívták meg más RMDSZ-közeli ifjúsági szervezetek Nógrádi Györgyöt és Drábik Jánost. Mi kellene még, ugyan?)

Arra már nehéz szavakat találni, hogy Fekete-Győrnek miért volna köze Conchita Wursthoz (túl azon, hogy karlendítéshez jár a buzizás), és azt is nehéz értelmezni, hogy mi az a „kommunista csillag” (a vörös csillagra gondoltak, ami nem a kommunizmus vagy a kommunista eszmékkel takarózó államkapitalista diktatúrák sajátja, hanem a munkásmozgalmaké). Emlegetnek félmeztelen anarchista nőket is, ah, fülledt erotika! – egyébként fene gondolta volna, hogy mellekről leolvashatunk ideológiai álláspontokat.

Azért viszont köszönet jár, hogy Gyurcsány Ferencet leleplezték, miszerint meg akarja buktatni a magyar kormányt. Rakoncátlan fiú ez a Ferenc.

A bejegyzésben végül azt kérik, a MIÉRT tisztázza: konzervatív, kereszténydemokrata irány az övék vagy a „vörös csillagos, nolimpiás, CEU-s, abortuszpárti, szélsőliberális”? Hadd gördítsük el előbb a félreértéseket: valaki nem igazán lehet „vörös csillagos” és CEU-s egyszerre, miután a Central Europan University szellemisége ezzel többnyire szembe megy.

Az alapkérdésre vissza: erdélyiként (de akár: bárhol, bármikor) vagy-vagyban gondolkodni tévút. Ha a mintás leányok/legények arra kíváncsiak ezáltal, hogy mi az édesanyjáért sokszínű az erdélyi magyar társadalom, akkor valamit eltévesztettek. Ha tetszik, ha nem, vannak, akiknek Fekete-Győr posztideologikus, zűrzavaros politikája tetszik, másoknak Drábik bajtárs lázálmos víziói és így tovább. Ezeket nem lehet összehangolni, de nem is jó teljes összehangoláson dolgozni. Az erdélyi magyar társadalom nem ilyen és nem olyan: voltak például, akik elbattyogtak leszavazni a melegek ellen, mások kimentek a természetbe, és élvezték a jó időt.

Az erdélyi magyar közélet reményeink szerint nem a magyarországi közélet. Így tehát nincs egyetlen minta, akármennyire akarnák is némelyek. Miértek vannak, azokból lehetőleg minél több.



A Vélemény rovatban megjelent cikkek nem feltétlenül a szerkesztőség álláspontjat tükrözik