facebook cover


Ambrus Attila: Ki a zsákutcából


Array ( [0] => AmbrusAttila.png [foto] => AmbrusAttila.png )
-A A+

Véget ért a Dragnea–Dăncilă korszak. Liviu Dragnea a rácsok mögül szemléli, mivé lett az inkább nagyaravágyó, mintsem nagyratörő álma. Viorica Vasilica Dăncilát hamarosan a történelem szemétdombjára vetik párttársai. Akik most azzal vigasztalják magukat, hogy a Szociáldemokrata Párt nélkül nem lehetett volna kormányt buktatni.

A tegnap még minden disznóságot megpróbáltak, hogy ne távolítsák el őket a húsosfazéktól. Tisztségeket, pénzt ajánlottak azoknak a szociáldemokrata képviselőknek, akik kézjegyükkel látták el a bizalmatlansági indítványt. Pszichológiai háborút indítottak a virtuális térben: az állami alkalmazottakat, nyugdíjasokat riogatták a bér- vagy nyugdíjcsökkentéssel, az igazságszolgáltatás kiszolgáltatását vizionál(tat)ták. Volt, akit meggyőztek, hogy az SZDP a hazájuk, s tékozló fiúkként fogadták vissza őket gazdag asztalt terítve nekik.

A tegnapi nap a romániai politika pőre és undorító látleletével szolgált: szószegők és árulók kezére jutott az ország, az árulás árulása párthűséggé minősül. Ami nem sikerült Nicolae Ceaușescunak: kétszáz lejjel megvásárolni hatalmát, az sikerült az SZDP-nek. Fedezet nélküli béremeléssel, preferenciálisan juttatott állami támogatásokkal tartották fent hatalmukat.

Máig.

Ma ugyanis, minden bőkezűségük, fondorlatuk ellenére a szociáldemokrata kiskirályok által az ország élére juttatott, egyes esetben akár funkcionális analfabéta, de erkölcsileg mindenképpen elmarasztalható miniszterek megbuktak.

Az az öröm, amely az ellenzék jobboldalának az arcán ült, remélem, csak pillanatnyi volt. Átszuszukálni a bizalmatlansági indítványt, még csak át lehetett, a neheze azonban ezután kezdődik!

Ki kerül kormányra? Ez itt és ma a kérdés!

Klaus Iohannis természetesen az „Én kormányom” formulában hisz. Az „Ő kormányának” miniszterelnöke szívesen lenne Ludovic Orban. Csakhogy a liberálisoknak még a Mentsétek Meg Romániát Szövetséggel sincs többségük a parlamentben.

A bizalmatlansági indítvány a Pro Románia 31 szavazatával ment át. Victor Ponta – a PR elnöke – pedig az eredmény kihirdetése után megerősítette, hogy kész szövetkezni a Szociáldemokrata Párttal a szociáldemokrata kormányzással biztosítására. Valószínű, hogy az ALDE képviselők is kapaszkodnak majd a felkínált utolsó szalmaszálba.

Az államelnök feladata mihamarabb megoldani a kormányzás gubancát.  Klaus Iohannis már jelezte, hogy a helyzet feloldására a legjobb megoldás az előrehozott választások. Ám ezek megszervezése alkotmányos és törvényi előírások miatt nem történhet meg az idén. És az is kérdés, hogy a képviselők hajlandók lesznek-e önként lerövidíteni jól fizetett mandátumukat.

Ezért nem tartom okos kijelentésnek amivel Klaus Iohannis indította a bizalmatlansági indítvány elfogadása után elmondott beszédét: „Megoldva. Románia nyert!”

Továbbra sem lesz jóvilág Romániában. Talán csak jobb lesz. És ez is valami.

Hacsak a hamarosan megbízott kormány nem vezet zsákutcából zsákutcába.



A Vélemény rovatban megjelent cikkek nem feltétlenül a szerkesztőség álláspontjat tükrözik