facebook cover


Ambrus Attila: Normális


Array ( [0] => AmbrusAttila.png [foto] => AmbrusAttila.png )
-A A+

Eltelt az első öt munkanap, amióta Románia normális lett. Mármint Klaus Johannis államfő szerint. Ha azt firtatnánk, hogy mi is az a normális, a szó jelentését kutatva ezt találjuk: ami nem kirívó vagy nem kelt meghökkenést.

Nézzünk hát vissza az elmúlt napokra! Mi történt velünk? Nemcsak romániai magyarokkal, hanem úgy általában e normális ország normális lakóival.

Először is kiderült, hogy azok a fránya nyugdíjasok destabilizálják az ország pénzügyi egyensúlyát, mert a nyugdíjemelés miatt a költségvetési hiány nem 3 százalék alatti, hanem jóval 4 százalék fölötti lesz. Úgyhogy szégyelljék csak magukat azok az öreg urak és hölgyek, akik kiszipolyozzák ezt a gazdagnak teremtett országot.

Miattuk kellett kiigazítani a költségvetést is, hogy mindenkinek folyósítani tudják azt a hatalmas – átlagban háromszáz eurónyi – nyugdíjat, vissza kellett fogni az ország jövőjét biztosító beruházásokat.

Miután a Klaus Johannis államelnök által négy évvel korábban meghirdetett oktatási reformot sikerült elsüllyeszteni, természetes volt, hogy a büdzséből az oktatásnak szánt összegeket átcsoportosították a titkosszolgálatoknak.

Az ő munkájuk értéke felbecsülhetetlen, hisz az országra tört a magyarvész! Erdélyi – román és magyar – vállalkozóknak nyújtanak gazdasági támogatást Magyarországról, elorozzák a román kormány elől a népszerűséget. Szerencsénk, hogy a magyar–román gazdasági kapcsolatok szükségességét promováló békéscsabai találkozón, az ünnepi üléshez méltó hangnemben a vendég román nagykövet megmondta a tutit. Akár a gödörben forgolódó agresszív kismalac válaszolt a rókának, aki azt találta mondani: várj, kismalac, kihúzlak, mi sem várunk. Nem várunk segítséget! Főként, ha magyar.

De vannak ennél is nagyszerűbb híreink a normális Románia első öt napjáról: sikerült újabb eladó F-16-os vadászgépeket találnunk, és hamarosan kifizetjük a deveselui Patriot-rakéták árát.

Mert Romániában, ahol a lakosság fele nem él szegénységi küszöb alatt, a legfontosabb a védekezés az éhes keleti szomszéd ellen.

És a támadás a belbiztonsági kockázatot jelentő erdélyi magyarok ellen, hiszen a legjobb védekezés a támadás. Ezért – noha nem tartozik közvetlenül sem az államfő, sem a kormányfő irányítása alá – az igazságszolgáltatás ismét megtette a kötelességét. A Marosvásárhelyi Táblabíróság pénteken első fokon érvénytelenítette a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium újbóli létrehozását elrendelő miniszteri rendeletet.

Nincs nagyobb öröm és nagyobb hőstett, mint vegzálni a magyar kisdiákokat, fiatalokat! Talán megértik végre, hogy ők ebben a normális országban nem kívánatosak.

A normális további jelentése a szokásos.

Hát igen, mindaz, ami az elmúlt öt napban történt, semmi más csak a szokásos.

Azok, akik Klaus Johannist választották, máris teljesítve láthatják egyetlen kampányígéretét: a normalitás diadalát Romániában.



A Vélemény rovatban megjelent cikkek nem feltétlenül a szerkesztőség álláspontjat tükrözik