facebook cover


Szász István Szilárd: Várakozás


Array ( [0] => [foto] => )
-A A+

A mai nappal kezdetét veszi az advent, a karácsonyt előkészítő ünnepi időszak. A keresztény kultúrkör számára az adventi négy hét a megtestesülésben az emberek közé érkező Krisztus várását jelenti. Az ünnepre való felkészülés, ráhangolódás jellemzi ezt az időszakot, amit áthat a várakozás szelleme. Advent első vasárnapja egyben az egyházi év első napja is. Új évet ül hát ma a keresztény világ: ez jellemzően a múlttal való szembenézésre és a jövőre való tekintésre sarkallja az embereket. De hol is állunk?

Nagy nap a mai a keresztény egyházakon túl az Európai Unió életében is. A számos EU-s intézmény vérfrissülésével együtt leköszönt az Európai Bizottság korábbi elnöke, Jean-Claude Juncker, és ma, december 1-jén munkába állhat az új bizottság, élén Ursula von der Leyennel. Belsős poénnal köszönt el Juncker a sajtó munkatársaitól az ebben a minőségében tartott utolsó sajtótájékoztatóján. „Éhes vagyok”, mondta, ami a riporterek és bizottsági szóvivők napi rutinjára utal, ugyanis az EB minden hétköznap délben tart sajtótájékoztatót, amikor ha nem mondanak érdekeset, az a baj, ha viszont nagy bejelentést tesznek, akkor azt még ebéd előtt meg kell írniuk az újságíróknak. Amúgy a hiányérzet nemcsak benne, hanem az Európai Unió polgáraiban is jelen lehet a munkáját illetően. A történelem majd eldönti, hogy mennyire sikerült az amúgy válságokkal megspékelt (Brexit, menekültválság…) hivatali idejét pozitív mérleggel zárnia. De most (még) reménykedve nézhetünk a jövő elé, Ursula von der Leyen az Európai Parlamentben a strasbourgi plenáris gyűlésen a szavazás előtt mondott beszédében a klímavédelmet és a karbonsemleges Európát tűzte ki a legfontosabb célként. Tervei szerint a meghirdetésre kerülő „Zöld New Deal” programmal az EU csökkenteni tudja a károsanyag-kibocsátást, miközben új munkahelyeket teremt. Emellett az európai menekültügyi rendszer reformját és a határok megerősítését sürgeti. Izgatottan várjuk, hogy mindezt miként sikerül majd életté váltani.

Nagy nap a mai Románia életében is. Bár ezt románok és magyarok homlokegyenest eltérő módon értelmezik és tekintik „nagy” napnak. 101 évvel ezelőtt, 1918. december 1-jén a gyulafehérvári nemzetgyűlésen a magyarországi románok kinyilvánították azon szándékukat, hogy Erdély csatlakozzon a Román Királysághoz. Az 1228 küldött megszavazta a gyulafehérvári határozatot, ami kimondta Erdély és a Román Királyság egyesülését. A románok számára ez egy felemelő és ünnepi pillanat, míg a Magyarországtól elszakadt romániai magyarok inkább gyásznapként tekintenek erre a napra. Egyébként a várakozás szintén szerepet kap: a magyarok még mindig várják, hogy a határozat szövegének ígéretei megvalósuljanak, az új román állam kialakításának alapelvei közül például az első kitétel életbe ültetését remélik: „Teljes nemzeti szabadság az együtt lakó népek számára. Mindenik népnek joga van a maga neveléséhez és kormányzásához saját anyanyelvén, saját közigazgatással, saját kebeléből választott egyének által. A törvényhozó testületekben és az ország kormányzásában való részvételre minden nép népességének számarányában nyer jogot.”

Várakozással teli hát a mai nap. Hátunk mögött a múlt eseményei, amelyek ilyenné formálták a mai napunkat, és előttünk a jövő, ami az új lehetőségét ígéri. Az adventus latin kifejezés eljövetelt, megérkezést jelent. Egyelőre még nem mondhatjuk, hogy megérkeztünk volna. De amíg ezt várjuk, addig is, minden megy tovább.A Vélemény rovatban megjelent cikkek nem feltétlenül a szerkesztőség álláspontjat tükrözik