facebook cover


Ambrus Attila: Bezzegamerika omlása


Array ( [0] => AmbrusAttila.png [foto] => AmbrusAttila.png )
-A A+

Egyesült Államok-szerte napok óta tüntetések és zavargások vannak. Emberek ezrei tódultak az utcákra, hogy tiltakozzanak, amiért egy színes bőrű férfit, George Floydot, aki hamis húszdollárossal akart fizetni, múlt kedden megölt egy fehér rendőr. Több tucat város – köztük Washington, New York, Seattle –  bolydult fel. A rohamrendőrséget Chicagóban, Philadelphiában és Los Angelesben is be kellett vetni az üzleteket fosztogató, autókat felgyújtó, templomokat, zsinagógákat meggyalázó vandálok ellen.

És felsorakoztak egymással szemben a republikánus Donald Trump, illetve a Demokrata Párt hívei, valóságos ideológiai háborúba kezdtek. Trump a vészhelyzetek kezelésére szakosodott Nemzeti Gárdához folyamodott. Politikai ellenfelei pedig – nem lévén hatalmon – az antirasszizmus politikai korrektségtől duzzadó szólamaihoz és a médiához.

Donald Trump szétharsogta, hogy a George Floyd emlékét zavargók, fosztogatók és anarchisták sértik meg. Szerinte az erőszakot és vandalizmust az Antifa és más radikális baloldali csoportok irányítják, ártatlan embereket terrorizálva. Hasonló állásponton van igazságügyi minisztere, William Barr is, aki úgy véli, hogy a szélsőbaloldali és anarchista csoportok foglyul ejtették a tüntetéseket.

Amolyan a királynét megölni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem stílusban nyilatkozott Joe Biden, a Demokrata Párt várható elnökjelöltje: „Gyötrelmekkel küszködő nemzet vagyunk, de nem szabad megengednünk, hogy ezen gyötrelmek elpusztítsanak bennünket. Dühös nemzet vagyunk, de nem szabad megengednünk, hogy a düh felemésszen bennünket.” Azaz Barack Obama volt amerikai elnökhöz hasonlóan elítélte az erőszakot, de érthetőnek és megmagyarázhatónak találta, ha az az általa Főgonosznak láttatott ellenfelére zúdul.

Az egyenlő bánásmódot követelő, a rasszizmust, idegengyűlöletet elutasító tüntetőknek nem okoz dilemmát az, hogy ők maguk is gyűlölnek. Gyűlölik a másságot, mindenkit, aki nem olyan, mint ők, s akiket mindenekfelett okolnak saját nyomorúságukért.

Így történhetett meg, hogy az istentelenek tüzet gyújtottak az ikonikus washingtoni Szent János-templom alagsorában, hogy megrongálták Los Angeles legöregebb zsinagógáját is. Az Angyalok Városában a Beth Israel Gyülekezet imaházának falára a Fuck Israel, Free Palestine felirat került fel.

Amerika kettészakadt. Egyik oldalon a konzervatív hatalomgyakorlók, másik oldalon a haladó baloldal. Előbbiek élén a republikánusok, utóbbiak élén a demokraták, akikhez igyekszik odacsapódni a szélsőbal is. Donald Trump pedig igyekszik terrorista szervezetté nyilvánítani az Antifát. Az antifasizmus nevében az országot felgyújtó, magát kritikátlanul haladónak tartó szervezetet.

Az ideológiai árkok mentén Bezzegamerika összeomlott. Az árokásás pedig zavartalanul folytatódik. Egyre kevesebben vannak olyanok, mint Ilhan Omar képviselő, aki ki meri mondani az igazságot, noha Trump ellenpártjának képviselője: a minneapolisi választókerületében félnek az ott élők a randalírozóktól, mert „ezek nem azok az emberek, akik a fekete emberek jogaiért harcolnak.”

Miközben a fasiszták és antifasiszták, fehérek és színesbőrűek, republikánusok és demokraták, populisták és haladók összecsapásáról hadovál a média, valójában az éhezők lázadása zajlik, akikhez odacsapódik a csürhe.

George Floyd meggyilkolásával minden bizonnyal sokaknál betelt a pohár. Ám ez mégsem magyarázza a rendbontás, a fosztogatás, gyújtogatás, rombolás hevességét. A koronavírus-járvány miatt hangsúlyosan veszélyeztetett amerikai nincstelenek vészkiáltása az, ami ma történik. Aminek kevesebb köze van a faji kérdéshez, mint a kapitalizmus megoldatlan kérdéseihez.

A bajok nem egyszerűen a fehérek előítéleteiben gyökereznek, hanem főleg az afroamerikaiak ma is jelentősen hátrányos társadalmi helyzetében. Még akkor is így van, ha a hatalomszerzés reményében egyesek ezt kifordítják, a kilátástalanul szegények elégedetlenségének árját a maguk malmaira hajtják.                



A Vélemény rovatban megjelent cikkek nem feltétlenül a szerkesztőség álláspontjat tükrözik