facebook cover


Ambrus Attila: LM


Array ( [0] => AmbrusAttila.png [foto] => AmbrusAttila.png )
-A A+

Az emberi butaság kultúrtörténetének újabb fejezeteit írjuk. Olvasni már kevesebbet olvashatunk ezekből a fejezetekből, mert a progresszív európai sajtó, látva és együtt érezve a lelkes, forradalmár fehér fiatalokkal, akik afroamerikaiak előtt térdelve kérnek bocsánatot felmenőik rasszizmusáért, ugyancsak szemérmes.

Félszájjal elítéli ugyan a Cervantes-szobor meggyalázását, szó nélkül hagyja a Kolumbusz-emlékműveket tönkretevő barbár cselekedeteket, és elismerően szól a Dél múltjának nyomtalan eltakarítására tett kísérletekről.

Eközben képtelen dolgok történnek, melyekről nem szólnak a szemérmetes fősodormédia hírei vagy csak a bulvárhírekbe száműzve bukkanunk rájuk. Noha komor kórképet nyújtanak az őrületről, amely elborította az emberi nemzetet!

Mert mi más lenne a diagnózis, mint elbutulás, ha ilyen híreket olvasunk?

Nem használják többet a L'Oréal bőrápolási termékein a fehérítés szót, mert elkötelezettek minden bőrszín szépsége mellett.

A Johnson & Johnson is bejelentette, hogy nem árulnak többé bizonyos Neutrogena- és Clean & Clear-termékeket, amelyeket azzal reklámoznak, hogy csökkenti a sötét foltokat az ember bőrén.

A Princeton Egyetem felügyelőbizottsága úgy döntött, hogy Woodrow Wilson elnök „rasszista gondolkodása és politikája miatt” nem lehet névadója egy olyan iskolának, amelynek oktatói és diákjai elkötelezettek a rasszizmus bármely formája elleni harcban.

Névváltoztatásra készülnek a kaliforniai Orange megyében is: a John Wayne repülőteret neveznék át, mert a színészlegenda „rasszista és fanatikus kijelentéseket” tett egy, a Playboy magazinnak adott 1971-es interjújában. „Hiszek a fehér felsőbbrendűségben mindaddig, amíg a feketék nem válnak olyan tanult emberekké, akik képesek a felelősségvállalásra. Nem hiszem, hogy hatalmat és vezetői pozíciókat kell adni felelőtlen embereknek” – fogalmazott Wayne, azt is hozzátéve, hogy nem tartja megbocsáthatónak a rabszolgaságot. Emiatt nevét törölni kell a repülőtér épületének homlokzatáról, s talán filmjeit is a tévék és videomegosztók kínálatából.

A bécsi Szerecsen Gyógyszertárat 1350-ben alapították, aláírásgyűjtés indult átnevezéséért.

Rasszista dolog a tejtermékek fogyasztására bárkit is rábírni – állítja Dr. Milton Mills.

A hétvégétől új oltárkép fogadja a híveket a St. Albans-katedrálisban. Így támogatja az anglikán egyház a Black Lives Matter mozgalmat. Az anglikán egyház feje hozzátette: ha az emberek bemennek a templomokba, akkor nemcsak fehér Jézust láthatnak a szentképeken, mert „van fekete Jézus, kínai Jézus, közel-keleti Jézus és van fidzsi Jézus. Jézust annyiféleképpen jelenítik meg, ahány kultúra, nyelv vagy felfogás létezik.” Szombattól St. Albans-katedrálisban, Hertfordshire-ben meg is jelent a fekete Jézus. A körülbelül háromméteres festmény Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című remekművét utánozza oly módon, hogy Jézus ezúttal egy fekete ember.

San Franciscóban ledöntötték Szent Juniper Serra ferences szerzetes-misszionárius szobrát, aki a város alapítója. Emögött az az (ind)ok húzódik meg, hogy szerintük Szent Juniper részt vehetett a helyi indián törzsek kiirtásában az ismeretlen betegségek behozatalával.

Ismeretlenek megrongálták a Hans Christian Andersen meséjéből ismert Kis hableánynak a koppenhágai tengerpartnál álló szobrát, és azt írták a talapzatára, hogy rasszista hal.

Ennyi talán elég is ízelítőül az emberi butaság újkori terjedéséről.

A jelenségről Alain Finkielkraut filozófus is cikkezett a Le Figaróban. Megállapítja, hogy a francia egyetemek is átveszik az amerikai példát: a fehér, európai kultúra felelős a rabszolgaságért, a gyarmatosításért, a nők elnyomásáért, a LMBT-ellenességért. Ezt a kultúrát csak azért szabad tanulmányozni, hogy lerántsuk róla a leplet, és a kisebbségek visszanyerhessék önbecsülésüket, a kulturális sokszínűség pedig akadálytalanul kibontakozhasson. Alain Finkielkraut úgy látja, hogy az antirasszizmus ma már nem az egyenlőség és az egyenlő méltóság védelmében lép fel, hanem új ideológia, világszemlélet, amely a Nyugat hegemóniáját hivatott leépíteni, éspedig Nyugaton. Ahogy egykor a kommunista párt mellé állt az értelmiség egy része, mert restellte polgári mivoltát, a mai radikális baloldaliak fehér bőrszínüket szégyellik, csakhogy ez a bűn lemoshatatlan.

A francia filozófus ezt az öngyűlölő rasszizmust tekinti korunk leginkább zavarbaejtő és leggroteszkebb betegség-tünetének.

A tünetnek már akkor aggodalmat kellett volna keltenie, amikor az úgymond kisebbségek védelméért indított tüntetéssorozat jelszava a Black Lives Matter lett.

Azaz: A Fekete Életek Számítanak!

És a sárga, a barna, a vörös, s uram bocsáss!, a fehér életek nem? Amolyan mozgalmi íze van az uszításnak. Mocskos politikai célja.

Apropó: érdekel még valakit a sovén Chovin sorsa? Hol tart a per? Vagy ez mellékes a szobordöntések, a múlt eltörlésére tett kísérletek sorában?

A józan emberekkel együtt vallom: Lives Matter! S talán az igazi humanizmus hangját nem sodorja el mégsem az emberi butaság harci zaja.



A Vélemény rovatban megjelent cikkek nem feltétlenül a szerkesztőség álláspontjat tükrözik