Amirõl a ma szól

  • Élet-halál között van Nelson Mandela volt dél-afrikai elnök

    Rosszabbodott és válságosra fordult vasárnap Nelson Mandela volt dél-afrikai elnök állapota - jelentette be késő este közleményben az ország kormányzata.

  • Székely Csabáé a Weöres Sándor országos drámapályázat fődíja

    Székely Csaba drámaíró Vitéz Mihály című drámája nyerte el a Weöres Sándor országos drámapályázat fődíját - jelentette be Szőcs Géza szombaton este a költő születésének századik évfordulója alkalmából tartott díszelőadás után.

  • Washington a nyugati félteke államainak: csak hazatérni engedjék Snowdent

    Az Egyesült Államok vasárnap arra hívta fel a nyugati félteke azon államait, amelyeken Edward Snowden átutazhat, vagy amelyekben menedéket kérhet, hogy a körözött kiszivárogtatót csak hazatérni engedjék.

  • Székelyudvarhelyen áll Sütő András első erdélyi szobra

    Az erdélyiek büszkék lehetnek arra, hogy Sütő Andrásnak itt ígért könnyű álmot édesanyja, itt virágzott ki számára a könyvek nyelve, a mesékből örök igazságokat nemesítő csodálatos magyar szó - mondta vasárnap Székelyudvarhelyen a hét éve elhunyt Kossuth-díjas író első romániai szobrának felavatásán Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MAA) elnöke.

  • Ötvenezer Bayern-szurkoló előtt debütál Pep Guardiola

    50 ezer szurkoló előtt mutatják be hétfőn délben Josep Guardiolát, a Bayern München labdarúgócsapatának új vezetőedzőjét. A 42 éves spanyol tréner az Allianz Arenában üdvözli a közönséget, első sajtótájékoztatójára pedig több mint 200 újságíró jelentkezett be.

  • Moszkván keresztül menekül a kémkedéssel vádolt Snowden

     Edward Snowden, az amerikai CIA és a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt alkalmazottja, a titkos adatgyűjtés kiszivárogtatója vasárnap helyi idő szerint délelőtt 10 óra 55 perckor menetrendszerinti légi járattal Moszkvába távozott - erősítette meg hongkongi South China Morning Post című napilap online kiadása.

  • Vincze Lorántot választották a FUEN egyik alelnökének

    Első ízben van erdélyi magyar tagja az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnökségének, miután a páneurópai szervezet brixeni kongresszusán alelnöki tisztségbe választották Vincze Lorántot, az RMDSZ nemzetközi titkárát.

  • Húszperces taps búcsúztatta Alföldi Róbertéket

    Mintegy húszperces tapssal búcsúztatta a közönség a Nemzeti Színház Alföldi Róbert nevéhez fűződő korszakát a társulat utolsó előadásán. A Mephisto végén a darabban játszó színészek mellett a társulat többi tagja, köztük Alföldi Róbert igazgató is meghajolt a színpadon.

  • SZNT-üzenet Pontáéknak: ne kényszerítsetek harcolni

    A Székely Nemzeti Tanács tiltakozó megmozdulásokat szervez otthon és a nagyvilágban, ha a Ponta-kormány nem tesz le arról, hogy Székelyföldet beolvassza egy román többségű közigazgatási régióba - döntötte el a SZNT szombaton, a Marosvásárhelyen rendezett tisztújító közgyűlésén.

  • Gyászol a színház: elhunyt Lohinszky Loránd

    Rövid, méltósággal viselt szenvedés után, életének nyolcvankilencedik évében szombaton elhunyt Lohinszky Loránd érdemes művész, nyugalmazott egyetemi tanár, az erdélyi színjátszás nagy mestere - tudatta az MTI-hez is eljuttatott közleményében a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata.

  • Udrea-Cocoș: egy sosemvolt-szerelem vége?

    Tíz év házasság; tíz év, ha nem is egymás oldalán, de egymás felemelkedését elősegítve. Egy mondatban talán így lehetne megfogalmazni Elena Udrea és Dorin Cocoș házasságát, amely a napokban, a két fél hivatalos bejelentése nyomán, véget ért.

  • Spanyol–olasz elődöntőt hoz a harmadik brazil győzelem

    A labdarúgó Konföderációs Kupa A-csoportjának harmadik fordulójában az eddigi két mérkőzését megnyerő brazil válogatott az addig hozzá hasonlóan hat pontot számláló Olaszországgal csapott össze. Mivel a továbbjutást már mindkét együttes bebiztosította, a mérkőzés tétje - a presztízsen túlmenően, természetesen - az volt, hogy ki kerüli el a spanyolokat. A 4-2-es hazai győzelem, a taljánokat küldi a spanyol bika útjába. A csoport másik összecsapásán Mexikó 1-0-ra verte Japánt.

  • „A mangalicát nem lehet felturbózni”

    A magas tartási költségek miatt Erdélyben és Magyarországon értékesítési gondokkal küzdenek a mangalicatenyésztők, míg Spanyolországban, az Egyesült Államokban és Japánban egyre nő az érdeklődés az őshonos magyar fajta húsa iránt. A mangalica szalonnájának ára a „normál” sertéskarajénak a kétszerese.

  • Ferenc pápa nem ment el a tiszteletére rendezett koncertre

    A szentszéki szóvivő közleményben cáfolta, hogy Ferenc pápának egészségi problémái lennének, miután az egyházfő nem jelent meg szombaton a Vatikánban a tiszteletére rendezett koncerten.

  • Evakuálták Calgary egész belvárosát az árvíz miatt

    Helyi idő szerint pénteken a kanadai árvíz miatt ki kellett üríteni Calgary egész belvárosát, 75 ezer embernek kellett elhagynia a lakhelyét. Az áradó folyók utakat és hidakat sodortak el a Sziklás-hegység keleti oldalán, Alberta tartományban fekvő, több mint egymillió lakosú város térségében. A rendőrség szerint legalább négy ember meghalt az árvíz miatt.

  • Meghalt egy 73 éves bánffydongói férfi a Kolozsvári Ralin

    Egy 73 éves bánffydongói férfi meghalt az Autoworld Transilvania Rally speciális próbáján, amikor a Florin Tincescu által vezetett versenyautó Egerbegy határában egy kanyarban felfordult és az út mellett álló idős férfira borult.

  • Elveszik a braziloktól a 2014-es foci-vb rendezési jogát?

    A heves tüntetéssorozat és a rossz közbiztonság miatt a jövő évi világbajnokság elvesztésétől tart a brazil futballszövetség. Új helyszínként többen már az Egyesült Államokat emlegetik.

  • „Biztonságban van” Hong Kongban a kémkedéssel vádolt Snowden

    Edward Snowden, az amerikai titkos adatgyűjtés Hongkongban tartózkodó kiszivárogtatója nincs őrizetben, és nem helyezték rendőri védelem alá sem. Biztonságos helyen van - közölte a korábbi értesüléseket cáfolva a South China Morning Post című hongkongi napilap szombati online kiadásában.

  • Újabb tornagyőzelemmel hangolt Wimbledonra Simona Halep

    Igencsak jó formában van a 21 éves Simona Halep: a román teniszezőnő a múlt heti nürnbergi tornasikere után a 's-Hertogenboschban rendezett viadalt is megnyerte, miután a döntőben két szettben legyőzte a 4. helyen kiemelt belga Kirsten Flipkenst.

     

  • Risztov Éva győzött a balatonfüredi nyíltvízi Európa Kupán

    A 10 kilométeres nyíltvízi úszás londoni olimpiai bajnoka, Risztov Éva diadalmaskodott a balatonfüredi Európa Kupa-fordulóban, amelyet szombaton, a Magyar Úszás Napja keretében rendeztek meg.