Amirõl a ma szól

  • Korrupt rendőrök ellen emeltek vádat Háromszéken

    Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség lapunknak küldött közleménye szerint öt Kovászna megyei közlekedési rendőr rendszeresen csúszópénzt vett el a szabálytalankodó autósoktól, hogy ne büntessék meg őket.

  • Csökkentette a megújuló energia támogatását a kormány

    Csökkentette a megújuló energia szubvencióját a román kormány azzal, hogy négy évvel elhalasztja a szél-, nap- és vízenergia előállítását ösztönző úgynevezett zöld tanúsítványok egy részének kifizetését: a kormány keddi ülésén elfogadott rendelet ellen szerdán közleményben tiltakozott a román szélenergia egyesület (RWEA).

  • TIFF: bemutatkoztak a zsűri tagjai

    Még csak hat alkotást láttak a tizenkét versenyfilm közül, de máris az a véleményük, hogy kirívóan erős a mezőny az idei TIFF-en – mondták szerdai sajtótájékoztatójukon a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijének tagjai. Az öttagú szakmai testület Cristi Puiu rendezőből, Lynda Myles producerből, Franziska Petri színésznőből, Pálfi György rendezőből és Frédéric Boyer fesztiváligazgatóból, a Tribeca Film Festival művészeti igazgatójából állt össze az idén.

  • Cseke Attila: ismét a Bechtel cég járt jól

    Felháborítónak tartja Cseke Attila képviselő, hogy a kormány kifizet 37 millió euró kártérítést a Bechtelnek az amerikai céggel kötött szerződés felbontása miatt, ám nem tud előteremteni még 213 millió eurót, hogy elkészülhessen az észak-erdélyi autópálya Bors és Beretyószéplak közötti, 64 km-es szakasza.

  • Ez nem puska: erettsegi.ro a magyar diákoknak

    Érettségizőknek nyújt segítséget a szerdán bemutatott erettsegi.ro magyar nyelvű portál, amelyet a napokban indítottak el kolozsvári pedagógusok. Ez az első olyan, végzősöknek szóló romániai magyar nyelvű weboldal, amely nem csupán tananyagot ismertet, hanem tanulni is megtanítja a diákokat. 

  • Részleges pénzügyi amnesztia Kolozsváron

    Kolozsváron elengedik a civil szervezetek, egyházak, magánszemélyek és kereskedelmi társaságok büntető- és késedelmi kamatait minden olyan esetben, amikor a kérelmező törleszti az önkormányzat fele felgyűlt alaptartozását.

  • Nem iratkozott fel minden diák az érettségire Háromszéken

    A háromszéki végzős diákok félnek az érettségitől. Közel 600 tanuló ugyanis nem iratkozott fel a jövő héten kezdődő vizsgasorozatra. Kovászna megyében 1980 végzős diákot vártak az érettségire, de csak 1385-en iratkoztak be, közülük 300-an az elmúlt évek végzősei

  • A Híd visszahívná kisebbségügyi kormánybiztosát a Fico-kabinetből

    Lemondásra szólította föl a Most-Híd elnöksége A. Nagy Lászlót, a szlovák kormány kisebbségi kormánybiztosát. A párt elnöke, Bugár Béla szerdai sajtótájékoztatóját azzal indokolta a döntést, hogy a Smer-SD nem támogatta kedden a parlamentben azt a Híd által előterjesztett törvénymódosítási javaslatot, amely lehetővé tette volna, a vasúti helységnevek a nemzetiségek nyelvén történő feltüntetését.

     

  • Pánik a moszkvai metróban, ezreket menekítettek ki

    Mintegy kétezer embert kellett kimenekíteni a szerda reggeli csúcsforgalomban a moszkvai metró egyik központi csomópontjában keletkezett kábeltűz és füst miatt - közölte Viktor Birjukov, az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma főigazgatóságának szóvivője.

  • A budapesti rakpartokat nyaldossa a megáradt Duna

    Budapestnél a Duna vízállása elérte a rakpartok szintjét - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) szerda reggel az MTI-vel.

     

  • Feljelentést tett az RMDSZ a megrongált emlékmű ügyében

    Az RMDSZ kolozsvári helyi tanácsosai szerdán büntető-feljelentést tettek a rendőrségen ismeretlen elkövetők ellen, a Kismezői temetőben lévő honvédemlékmű megrongálásának ügyében.

  • Pițurcă fiai 4-0-ra verték a trinidadi „varjakat"

    Ciprian Marica triplájával nyert 4-0-ra Trinidad és Tobago ellen Románia labdarúgó válogatottja kedd este a bukaresti Nemzeti Arénában megtartott felkészülési mérkőzésen. Az összecsapást beárnyékolta a román szurkolók viselkedése, akik rasszista megnyilvánulásokkal illeték a karibi ország színesbőrű játékosait.

  • Kolozsváron misézett a majdnem-pápa Scola bíboros

    „Köszönöm nektek, hogy ezen a hétköznap reggelen tartott szentmisén ilyen nagy számban eljöttetek. Ugyanakkor köszönöm mindazokat a lelki ajándékokat, amelyeket tőletek kaptam” – fogalmazott szerda reggel a kolozsvári Szent Mihály plébániatemplomban celebrált latin nyelvű szentmise után Angelo Scola milánói bíboros, akit a márciusi pápaválasztás egyik fő esélyesének tartottak.

  • Légi felvételek a Duna áradásáról (FOTÓGALÉRIA)

    A dunai nagy áradás előtt légi szemlét tartott a folyó Budapest és Dunaszeg közötti mintegy 180 kilométer hosszú szakaszán Molnár Béla, az Országos Vízügyi Főigazgatóság Főigazgatója.

  • Csődeljárás indulhat önkormányzatok ellen is

    Nem jelent valós segítséget az önkormányzatoknak a fizetésképtelenségre vonatkozó előírások szigorítása – vélik a maszol.ro által kérdezet háromszéki helyi elöljárók, akik szerint kormánynak inkább azzal kellene foglalkoznia, hogy idejében utalja át a beruházások finanszírozásának rá eső részét.

  • Esőben is lesz Hangzó Csoda Kolozsváron

    Kolozsváron évről-évre nagyobb tömeget vonz a Hangzó Csoda nevű közösségi versmondás, amit idén június 9-én, vasárnap délután 5-kor rendeznek meg a Mátyás király szülőháza előtti kis téren, a Könyvhét keretében.

  • Ponta: ne érjen meglepetésszerűen a Duna áradása!

    Victor Ponta miniszterelnök arra kéri minisztereit, készüljenek fel idejében a várható Duna-menti áradásokra, annak ellenére, hogy a víz- és erdőgazdálkodási miniszter, Lucia Varga szerint Romániát nem fenyegeti árvízveszély.