Amirõl a ma szól

  • Orbán: kilenc veszélyes szakasz van a Duna mentén

    Kilenc, a dunai árvíz miatt leginkább veszélyeztetett területet sorolt fel Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök reggel a Belügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatóján: ezek között van Mecsér és környéke, Komárom és térsége, az egyik vörösiszap-tározója miatt Almásfüzitő, a táti térség, Esztergom, Szentendre, Kisoroszi, valamint Budapest és Dunaújváros környéke.

     

  • A korábban vártnál magasabban tetőzhet a Duna Budapestnél

    Tovább emelkedett a Duna vízszintje csütörtök hajnalra az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) friss adatai szerint: Budapestnél 5 órakor 713 centimétert mértek a négy órával korábbi 699 centiméter után. A magyar fővárosban a korábban várt 875 centiméterrel szemben 885 centiméteren tetőzhet a Duna vízszintje.

  • Kirúgta Adrian Năstasét a Bukaresti Egyetem

    Nem taníthat többé jogot a Bukaresti Egyetemen Adrian Năstase. Az intézmény szerda este a gandul.info-nak megerősítette, hogy a volt kormányfőt kirúgták az oktatói állásából, mert jogerősen szabadságvesztésre ítélték.

  • Nem végzik ki a 16 afgán civil megölésével vádolt amerikai katonát

    A vádalkuért és a halálbüntetés elkerülésének reményében bűnösnek vallotta magát szerdán a hadbíróságon az az amerikai katona, akit azzal vádolnak, hogy tavaly 16 afgán civilt gyilkolt meg. A vádalkut a katonai bíró jóváhagyta.

  • RMDSZ-es politikusokkal találkozott Andor László uniós biztos

    A Romániai Magyar Demokrata szövetség képviselőivel és európai parlamenti (EP-)képviselőivel találkozott szerdán Andor László foglalkoztatáspolitikáért és társadalmi befogadásért felelős uniós biztos.

  • Irigylésre méltó ünnepi könyvhét Kolozsváron

    A Cseh Gusztáv-emlékkiállítás megnyitójával és Csapody Miklós Cseh Gusztáv című monográfiájának bemutatójával megkezdődött szerda eset a 3. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét. A szerző szerint az európai modernitás nyelvén teremtett nemzeti értéket a képzőművész, aki a könyvszerkesztés során társalkotónak tartotta magát – az is volt.

  • Erdélyi meghívottak a miskolci ünnepi könyvhéten

    Erdélyi meghívottakkal kezdődött szerdán Miskolcon a 84-ik Ünnepi Könyvhét és 12-ik Gyermekkönyvvásár. A rendezvényen részt vesz a marosvásárhelyi Mentor Könyvkiadó is a legújabb köteteivel, amelyeket Káli Király Istán kiadóvezető és Sebestyén Mihály szerző ajánlanak az olvasóknak.

  • Debrecenben vastapssal búcsúztak Vidnyánszky Attilától

    Vastapssal búcsúzott igazgatójától, Vidnyánszky Attilától szerdai évadzáró ülésén a debreceni Csokonai Színház társulata. Vidnyánszky Attila - aki hét évet töltött a debreceni társulatnál és július 1-től a budapesti Nemzeti Színház főigazgatója lesz -, láthatóan meghatódott, amikor a debreceni művészek - élükön Ráckevei Annával, aki a direktori székben váltja a távozó igazgatót - a nagyszínpadon zenés-táncos meglepetésprodukcióval búcsúztak tőle.

  • Emberek rekedtek egy philadelphiai ház romjai alatt

    Összedőlt egy négyszintes ház szerdán Philadelphiában, a helyi hatóságok szerint 8-10 ember szorulhatott a romok alá.

  • TIFF: ha szerda, akkor Magyar Film Napja

    Hagyományosan a TIFF szerdai napján tartják a magyar filmeket és alkotókat bemutató Magyar Napot a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon. A Kolozsváron zajló szemle idei kiadásán a Deák Krisztina rendezte „Aglaja”, a Bergendy Péter rendezte „Vizsga”, a Szabó István által rendezett „Az ajtó” és Kincses Réka filmje, a „Szülőföld, szex és más kellemetlenségek” képviseli a magyar filmtermést, valamint egy Forgács Péter életmű-áttekintés, amelyhez a Tranzit Házban megnyílt multimédiás dokumentumkiállítás is társul.

  • Száztíz éves vízszintrekordot döntött meg a Duna Pozsonynál

    A korábbinál lassabb ütemben, de tovább áradt a Duna Pozsonynál szerda délután, a folyó vízszintje négy óra után megdöntötte a 2002-ben itt mért több mint százéves rekordot.

  • Brüsszelben tárgyal az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakciója

    Sógor Csaba és Winkler Gyula európai parlamenti képviselők meghívására kihelyezett frakcióülést tart Brüsszelben szerdán és csütörtökön az RMDSZ képviselőházi és szenátusi csoportja. 

  • Az ukránok inkább kemény kezű vezérre vágynak, mint demokráciára

    Az ukránok 59 százaléka szerint az országnak inkább kemény kezű vezetőre van szüksége, mint demokráciára - derült ki abból a felmérésből, amelyet a Rejting közvélemény-kutató intézet hozott nyilvánosságra szerdán.

  • Lemondott A. Nagy László, a Fico-kormány kisebbségügyi biztosa

    Benyújtotta lemondását Robert Fico kormányfőnek A. Nagy László, a szlovák kormány kisebbségügyi kormánybiztosa szerdán - közölte az MTI-vel a magyar politikus.

  • Idei rekordárfolyam: szerdán 4,42 lejt ért egy euró

    A Román Nemzeti Bank szerdai hivatalos árfolyama szerint egy euró 4,42 lejt ért. Utoljára múlt év végén volt hasonlóan magas értéke az eurónak.

  • Hunyad Megyei Magyar Napok: jó hangulat a Zsil-völgyében

    Igazi színházi napra került sor a Zsil-völgyében kedden a Hunyad Megyei Magyar Napokon, a megyében turnézó budapesti Trambulin színház jóvoltából – számoltak be szerdán a szervezők.

  • Visszavonta a gyártó a Fervexet, mert baktériumot tartalmaz

    Kivonták forgalomból a málnaízű Fervexet. A hűlés elleni gyógyszer a gyártó döntéséből nem lesz többé jelen a piacon, ugyanis megalapozott a gyanú, hogy atipikus mikrobakteriális flórát tartalmaz – írja a Hotnews.

  • Alkotmánymódosítás: tilos meggyalázni a román zászlót

    A honatyák kedden (a második munkanapon) már eldöntötték, hogy Románia zászlajába visszakerüljön a címer, szerdán pedig a 30. cikkelybe bekerült a román nemzeti lobogó meggyalázására vonatkozó tiltás.