Amirõl a ma szól

  • Észak-Korea ismét elővette az atomkártyát

    Ismét felizzott a feszültség a Koreai-félszigeten a napokban, miután az ENSZ Biztonsági Tanácsának Kína egyetértésével elfogadott elítélő határozatára válaszul Észak-Korea újabb nukleáris teszttel fenyegetőzött, amelyet akár napokon belül elvégezhetnek.
  • Marosvásárhely történetének kezd irodalma lenni

    A Mentor Könyvkiadó két frissen megjelent, történelmi tematikájú tanulmánykötetét mutatták be csütörtökön este Marosvásárhelyen a Bernády Házban. A Marosvásárhely történetéből és A Maros megyei magyarság történetéből című könyvnek a harmadik kötete látott napvilágot, ezeket ismertette a szerkesztők és szerzők jelenlétében Spielmann Mihály történész, a kiadó megbízottja, maga is egyike a szerzőknek.
  • Gyerekeknek adja Beckham a PSG-től kapott gázsiját

    A Paris SG csütörtökön hivatalos sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az idény végéig szerződtette David Beckhamet. A 115-szörös angol válogatott játékos hosszú keresgélés után kötött ki a francia fővárosban, ahol csütörtökön átment az orvosi vizsgálaton és aláírta szerződését. Fizetését egy helyi, gyerekeket segítő alapítványnak utaltatja át.
  • Több a pénze és kevesebb a tartozása az Orbán-családnak

    Nem változott jelentősen Orbán Viktor magyar miniszterelnök vagyoni helyzete az elmúlt egy évben; csökkent a könyvkiadásból származó eseti bevétele és egymillió forinttal kevesebb a tartozása is, míg a felesége örökségéből adódóan nőtt a megtakarítása - derül ki a miniszterelnöknek a tavalyi évet tükröző vagyonnyilatkozatából, amelyet csütörtök este tettek közzé a miniszterelnök honlapján.
  • A Ponta-kormány jogsértéseiről ír a Human Rights Watch

    Az államfő és a miniszterelnök közötti 2012-es politikai válság olyan intézkedésekhez vezetett amelyek megsértették a hatalmi ágak szétválasztásának elvét és megkérdőjelezték a jogállamiságot Romániában – állapítja meg az emberi jogok 2012-es helyzetéről szóló idei jelentésében Human Rights Watch.
  • Bihari lobbi indul a Nagyvárad-központú régióért

    Nem fukarkodtak a méltató jelzőkkel azon a csütörtök déli találkozón a Bihar Megyei Tanács nagytermében, amelyet Cseke Attila képviselő kezdeményezett azzal a céllal, hogy a parlamenti pártok helyi vezetői egy közös szándéknyilatkozat aláírásával támogassák egy Nagyvárad központú adminisztratív régió létrehozását.
  • Mol Liga: a visszavágás vágya fűti a csíki játékosokat

    Pár nap szünet után újra pályára lép a HSC Csíkszereda jégkorongcsapata a MOL Ligában. A csíki fiúk az Újpesti TE és a Miskolci Jegesmedvék együtteseit látják vendégül. Timo Lahtinen legényei komolyan készültek a héten és vissza szeretnének vágni a múlt hét végén Miskolcon elszenvedett vereségért. A péntek délután Újpest elleni találkozót díjmentesen tekinthetik meg a nézők.
  • Király-kupa: döntetlennel tért haza Madridból a Barca

    A spanyol Király-kupa elődöntőjének első felvonásában a Real Madrid otthonában döntetlent játszott a Barcelonával. A visszavágót február 27-én rendezik.
  • Orbán Putyinnál: jó viszony, szoros együttműködés

    Magyarország elementáris érdeke, hogy jó viszonyban legyen és szoros együttműködést tartson fenn Oroszországgal - jelentette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök csütörtökön Moszkvában, amikor a Kremlben fogadta őt Vlagyimir Putyin orosz elnök.
  • Súlyos vonatbaleset Dél-Afrikában kábellopások miatt

    Álló szerelvénynek ütközött egy személyvonat a Dél-afrikai Köztársaságban, Pretoria külvárosában. A BBC szerint több mint háromszázan megsérültek, köztük sok iskolába tartó gyerek.
  • Új adók: útlezárásra készülnek a székely gazdák

    Petíciót nyújtanak be Victor Ponta miniszterelnöknek és Daniel Constantin mezőgazdasági miniszternek és az útlezárásról sem riadnak vissza a székelyföldi gazdák, ha a kistermelőkre kivetett átalányadó érvényben marad.
  • A kádári külpolitika és az erdélyi magyarok

    Földes György, a budapesti Politikatörténeti Intézet igazgatója a Borsos Tamás Egyesület meghívására az unitárius egyház Bolyai téri tanácstermében tartott előadást a kádári külpolitikáról és annak az erdélyi magyarsághoz való viszonyáról.
  • Meghosszabbították a német csapatok afganisztáni misszióját

    A német parlament csütörtökön nagy többséggel megszavazta azt a kormányzati előterjesztést, amelynek értelmében 13 hónappal meghosszabbodik a német hadsereg (Bundeswehr) Afganisztánban szolgáló kontingensének megbízatása.
  • Megduplázódott a használt lakások kínálata Bukarestben

    Januárban kétszer annyi használt lakást kínáltak eladásra Bukarestben, mint 2012 decemberében arra a hírre, hogy a decemberben hivatalba lépett második Ponta-kormány csak az új építésű lakások vásárlását szándékszik hitelgaranciával támogatni - írta csütörtökön az Agerpres hírügynökség egy bukaresti ingatlanügynökség felmérését idézve.
  • Voiculescu csiki-csukit játszik a bírósággal

    Dan Voiculescu az első nem-szenátor szenátor. Miután a tavalyi, decemberi választásokon bekerült a felsőházba, először beteget jelentett, majd kivette parlamenti szabadságát, így több mint 40 napon át nem tette le a szenátori esküt. Majd, miután letette, rövid idő múlva – lemondott. A háttérben bírósági pere áll.
  • Vincze Loránt: nem politikai tűzijátékra készülünk

    Hol tart most az uniós szintű kisebbségi keretszabályozást célzó európai polgári kezdeményezés? Mikor kezdik az aláírásgyűjtést? Lehet-e kompromisszumra jutni Brüsszellel kisebbségvédelmi téren? Vincze Lorántot, az RMDSZ nemzetközi kapcsolatokért felelős titkárát kérdeztük.
  • Winkler szerint valósághű a brüsszeli jelentés

    Valósághűnek nevezte a maszol.ro kérdésére Winkler Gyula a romániai igazságszolgáltatásról szóló, szerdán nyilvánosságra hozott európai bizottsági jelentést. Az európai parlamenti képviselő szerint a dokumentum kiegyensúlyozottnak mondható.
  • Orbán Viktor nem akar többé brüsszeli szégyenpadon ülni

    Magyarország számára nem politikai, nem gazdasági, hanem erkölcsi kérdés kikerülni a túlzottdeficit-eljárás alól, amely gyakorlatilag uniós csatlakozása óta sújtja az országot - jelentette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök Brüsszelben, miután találkozott José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével.
  • Leváltották Codrin Munteanu háromszéki prefektust

    A kormány szerdai ülésén a köztisztviselők mobilitásának elve alapján elmozdította tisztségéből Codrin Munteanut, aki a továbbiakban a védelmi minisztérium főtitkáraként dolgozik.