Amirõl a ma szól

  • Hivatalos: Kolozsvárra költözik a Félsziget Fesztivál

    Aláírta szerdán Emil Boc, Kolozsvár polgármestere és a Félsziget Fesztivál menedzsmentje azt a három évre szóló megállapodást, mely szerint Kolozsváron szervezik meg a Félszigetet. Bodor László főszervező szerint az új helyszínnel – az egyetemisták révén – a rendezvény Székelyföldhöz közelebb kerül.
  • Három ipari parkja is lesz Háromszéknek

    Ipari parkot létesítenek Kézdivásárhelyen az egykori Amidon gyár volt szennyvíz ülepítője helyén. Bokor Tibor, a céhes város polgármestere kedden, Bukarestben írta alá a 6,5 hektáron fekvő létesítmény finanszírozási szerződését. 
  • Brüsszel: tenni kell a román jogállamiság megszilárdításáért

    Romániának még sokat kell tennie a jogállamiság megszilárdításáért – fogalmaz a román igazságszolgáltatás helyzetéről szóló jelentésében az Európai Bizottság. A szerdán elfogadott dokumentum tartalmát Mark Grey szóvivő ismertette Brüsszelben.
  • Victor Ponta szerint a brüsszeli jelentés téves

    Victor Ponta miniszterelnök szerint tévedéseket tartalmaz az Európai Bizottság szerdán közzétett jelentése, amely azt állítja, hogy Romániában sérül a jogállamiság, és az országnak többet kell tennie az igazságszolgáltatás függetlenségének szavatolása érdekében.
  • „Építő szellemben" tárgyalt Orbán és Van Rompuy

    Orbán Viktor magyar miniszterelnök szerdán Brüsszelben megbeszélést folytatott Herman Van Rompuyjel, az EU-országok csúcsvezetői testületének, az Európai Tanácsnak az elnökével - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
  • Merkel: a többség tétlenül tűrte az 1933-as náci hatalomátvételt

    A nácik azért szerezhették meg a hatalmat nyolcvan éve Németországban, mert a társadalom többsége tétlenül tűrte felemelkedésüket - mondta a német kancellár szerdán Berlinben egy kiállítás megnyitóján, amelyet Hitler kancellári kinevezésének 80. évfordulóján rendeztek.
  • Chilei válogatottal erősített a Székelyudvarhelyi KC

    Erwin Jan Feuchtmann Perez 57-szeres chilei válogatottal erősítette meg keretét a férfi kézilabda Nemzeti Liga második helyén álló Székelyudvarhelyi KC . A székelyföldi csapat új játékosa részt vett múlt héten lejárt spanyolországi vébén, együttese mind a hét meccsén pályára lépett, összesen 26 gólt szerzett.
  • Újvidéken vádat emeltek a verekedő magyar fiatalok ellen

    Az újvidéki felső ügyészség nemzeti, faji és vallási gyűlölet szítása címén vádat emelt hét magyar nemzetiségű fiatal ellen egy tavalyi októberi temerini verekedéssel összefüggésben - írta szerdán az újvidéki Magyar Szó című napilap. Azt róják a terhükre, hogy tavaly október 21-én egy temerini vendéglátó-ipari egységben inzultálták és veszélyeztették az ottlévők biztonságát. A nácik köszöntésével, "Sieg Heil"-lel üdvözölték egymást, lökdösték a vendégeket, majd rátámadtak két sérültre.
  • Bukarestben is bemutatkozik a Székely Nemzeti Múzeum

    Vargha Mihály múzeumigazgató mutatja be a Ballasi Intézet Bukaresti Magyar Kulturális Központjában a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumot január 31-én, csütörtökön, este fél 7-től.
  • Tőkés Markónak: nem mi vagyunk az ellenség

    „Ön tévedésben él: nem mi vagyunk az ellenség, Elnök úr" – válaszolt kedd este Tőkés László európai parlamenti képviselő Markó Béla hétfői állásfoglalására, amelyben a Kós Károly Akadémia Alapítvány elnöke a személyét és az általa vezetett intézményt ért támadásokra reagált.
  • Kitiltják a csőd szélén álló U-t a Kolozsvár Arénából?

    Nem hajlandó többé ingyen a Kolozsvári Universitatea labdarúgócsapat rendelkezésére bocsátani a 2011-ben épült Kolozsvár Arénát a létesítményt működtető társaság. Radu Rațiu, a megyei tanács által felállított cég elnöke elmondta, csak akkor engedi be az egyetemistákat a 30 ezer férőhelyes sétatéri stadionban, ha törlesztik a felgyülemlett 135 ezer eurós adósság 15 százalékát, azaz 20 ezer eurót.
  • Mennyit ér a középiskolai szakirányú képzés?

    Ma már több szakirányú középiskolai képzés létjogosultságát megkérdőjelezi Romániában, hogy bizonyos területeken csak felsőfokú végzettséggel lehet elhelyezkedni. Ezért vesztette el kis híján állását húszezer tanítónő, és emiatt kell egyetemre iratkoznia negyven éven felüli balett-táncosoknak.
  • Mario Balotelli a milánói Ördögökhöz igazol

    Az AC Milan igazgatója, Umberto Gandini megerősítette, az együttes megállapodott a Manchester Cityt erősítő Mario Balotellivel. A játékos négy és fél éves szerződést köt a piros-feketékkel.
  • Davis-kupa: könnyű falat lesznek a „dán iskolásfiúk”?

    A Kolozsváron hétvégén sorra kerülő Davis-kupa meccsek apropóján tartottak sajtótájékoztatót a Horia Demian Sportcsarnokban kedd délelőtt. A csapatok bemutatása után a csapatkapitányok és a játékosok beszéltek a hétvégi megmérettetésről illetve az esélyekről.
  • Koszovó „összekötő irodát" nyit Belgrádban

    Lulzim Peci jelenlegi svédországi nagykövet személyében a koszovói kormány kijelölte azt a diplomatát, aki Szerbiánál fogja képviselni a függetlenné vált egykori tartományt. A tervek szerint hamarosan Belgrád is hasonló lépést tesz egy pristinai „összekötő iroda” létrehozásának érdekében.
  • John Kerry lesz az Egyesült Államok új külügyminisztere

    Az amerikai szenátus támogatja John Kerry külügyminiszteri kinevezését, aki a tisztségből négy év után távozó Hillary Clintont váltja az amerikai diplomácia élén.
  • Ruhátlanul is látogatható a Leopold Múzeum férfiakt-kiállítása

    A sokat vitatott férfiakt-kiállítás bizonyult a legnépszerűbb tárlatnak 2012-ben a bécsi Leopold Múzeum rendezvényei közül. Meglepetésre nem a tavalyi Klimt-emlékévhez időzített Klimt személyesen című tárlat, hanem a Meztelen férfiak 1800-tól napjainkig című volt a közönség kedvence 2012-ben.
  • Kerekes: a kormány rosszul számolta ki a nyugdíjemelést

    A törvény által előírtnál kisebb mértékben emelte meg a kormány a nyugdíjakat – jelentette ki kedden a parlamentben Kerekes Károly képviselő, aki módosította volna a nyugdíjemelésről szóló sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvényt.