Amirõl a ma szól

  • Székely Csaba drámaíró újabb díjat nyert a BBC-től

    Székely Csaba marosvásárhelyi író nyerte el a BBC rádiójáték-pályázatának Imison-díját Szeretik a banánt, elvtársak? című művéért, amely egy korábbi nemzetközi pályázaton a legjobb európai dráma díját is megkapta a brit közszolgálati rádiótól.
  • Makovecz-épületekben turnéznak pálos dalokkal

    Makovecz Imre által tervezett templomokban, közösségi épületekben adja elő a Pál apostol levelei alapján született dalokat Gryllus Dániel, Halmos Béla, Ferenczi György és a Rackajam egy jövő héten kezdődő turné keretében. Erdélyben Kolozsvár, Csíkszereda és Vargyas lesznek a turné állomásai.
  • A Barcelona 38 éves koráig megtartaná Xavit

    A Barcelona hivatalos honlapján jelentette be, hogy szerződést hosszabbított a csapat középpályásával, Xavival. Az új megállapodás értelmében a spanyol világ és Európa-bajnok középpályás 2016 nyaráig marad a katalán klubnál.
  • Kitűzik a székely zászlót Budapest XXII. kerületében

    Budapest XXII. kerületi önkormányzata arra kéri a magyarországi településeket, hogy szolidaritásuk jeleként tűzzék ki hivatalaikra a székely zászlót. Az önkormányzat közleménye szerint Szabolcs Attila (Fidesz-KDNP) polgármester és Németh Zoltán (Fidesz) országgyűlési képviselő szolidaritást vállal a székelyföldi településekkel szimbólumaik szabad használatáért folytatott küzdelmükben. A kerület kitűzi a székely zászlót a Városházára.
  • Két hónap haladékot adott az IMF a Ponta-kormánynak

    A Nemzetközi Valutaalap (IMF) elvileg egyetértett a román hatóságok azon kérésével, hogy két hónap haladékot adjon a szerkezeti reformok terén vállalt kötelezettségek teljesítésére - derült ki Victor Ponta miniszterelnök nyilatkozatából.
  • Voiculescu-trükk: másodszor mondott le mandátumáról

    Bár korábban következetesen elutasította azokakat a spekulációkat, miszerint a bűnvádi perének végkifejlete elől menekülve halogatta a parlamenti eskü letételét, Dan Voiculescu szenátor hétfőn bejelentette: lemond mandátumáról.
  • Közelharcot vívnak a nézők a pesti Nemzeti Színház jegyeiért

    Szinte lehetetlen jegyet venni a Nemzeti Színház előadásaira március végéig, az óriási érdeklődés miatt ugyanis a színház honlapja és az online vásárlási felület hétfőn délelőtt összeomlott. Alföldi Róbert leköszönő igazgató személyesen kérte a sorban állók türelmét a színház pénztára előtt, az Andrássy úti iroda előtt várakozókat pedig meleg teával kínálták.
  • Irodalmi szalon KAF-fal Bukarestben

    Kétnyelvű irodalmi estre hívja a Bukarestben élő vagy ott tartózkodó románokat és magyarokat a bukaresti Magyar Kulturális Központ. A kortárs magyar líra világirodalmi rangú képviselőjével, Kovács András Ferenccel Markó Béla beszélget a Balassi Intézet fővárosi központjában, a Gina Patrichi (volt Orlando) utca 8 szám alatt.
  • Zászlórongálás: Tamás Sándor provokációt gyanít

    „A hatóságok használják a környéket filmező térfigyelő kamera a felvételeit, azonosítsák és vonják felelősségre a tetteseket" – jelentette ki hétfőn a maszol.ro-nak Tamás Sándor, a Kovászna megyei RMDSZ elnöke azzal kapcsolatban, hogy vasárnapra virradóra ismeretlenek felhasították  azt a román zászlót, amellyel csütörtökön egy székely szimbólumokat tartalmazó táblát takartak el a hatóságok.
  • Meghalt Pánczél Zoltán, a Fornetti romániai atyja

    Elhunyt hétfő hajnalban Pánczél Zoltán temesvári vállalkozó, Magyarország tiszteletbeli konzulja, a Fornetti-termékek romániai forgalmazója.
  • Szatmári Ludas Matyit mutatnak be Szatmáron

    A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata az évad negyedik nagyszínpadi bemutatójaként bérletszünetben tűzi műsorára Ludas Matyi Szatmárban című előadását. A Fazekas Mihály, Móricz Zsigmond és Bessenyei István által jegyzett zenés darab élménydús kikapcsolódási lehetőséget kínál minden korosztály számára, így azt 6 és 106 év közöttiek közül bárki megtekintheti.
  • Crin Antonescu ellent mert mondani Dan Voiculescunak

    Nem lehet szó az államfő újabb felfüggesztéséről, amíg Traian Băsescu nem szegi meg az alkotmányt" – jelentette ki hétfőn Crin Antonescu. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke Dan Voiculescu vasárnap esti tévényilatkozatára reagált.
  • Kézi-vb: a spanyol Armada elsüllyesztette a vikingek hajóját

    Nem lenne meglepő, ha január 27-ét a jövőben a spanyol kézilabda világnapjának kiáltanák ki: a hazai rendezésű férfi kézilabda-világbajnokság döntőjében a spanyol armada 35-19-es végeredménnyel valósággal elsüllyesztette a dán vikingek léket kapott hajóját.
  • MOGYE: két hétig tüntetnek a magyar oktatásért

    Ismét tüntetni készülnek a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar tagozatának képviselői. A magyar oktatásért kiállók nevében Ádám Valerián, a RMOGYKE titkára fogalmazott meg felhívást.
  • Tiltakoznak a "dézsma" ellen a székely gazdák

    „Ez hatalmas terheket ró a gazdákra. Máris azon gondolkodnak az emberek, hogy hagyják abba az egészet" – jelentette ki hétfőn a maszol.ro-nak Ferencz Tibor. Csíkszépvíz negyven hektáron gazdálkodó polgármesterét az agrártevékenységek adózási rendszerének február elsejétől bevezetett módosításáról kérdeztük.
  • Négyszázezren támogatták meg Hollande "melegtörvényét"

    Két nappal a parlamenti vita megkezdése előtt tízezrek vonultak fel vasárnap Párizsban, hogy támogassák Francois Hollande szocialista francia köztársasági elnöknek azt a törvényjavaslatát, amely engedélyezné a homoszexuálisok házasságát.
  • Elsötétült a római Colosseum a Jobbik miatt

    A holokauszt emléknapján az antiszemitizmus és az idegengyűlölet, valamint a Jobbik ellen a Colosseum elsötétítésével tiltakozott Róma városa és a római zsidó közösség, s a megmozduláson a római magyar nagykövet is beszédet mondott. A megmozduláson mintegy kétszázan vettek részt.