Amirõl a ma szól

  • Rekordévet zárt az osztrák idegenforgalom

    Rekordot döntött a vendégéjszakák és az üdülővendégek száma 2012-ben Ausztriában - közölte pénteken az osztrák statisztikai hivatal.
  • César-díj – Az Amour és a Camille redouble a két nagy esélyes

    Tíz kategóriában indulhat a César-díjért Michael Haneke Szerelem című, osztrák-francia koprodukcióban készült drámája, amely már elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-díjat, és öt jelölést kapott az Oscar-díjra is. A francia Oscarnak számító elismerésre a legtöbb jelölést, összesen 13-at, azonban egy vígjáték, a Camille redouble (Camille osztályt ismétel), Noémie Lvovsky alkotása kapta pénteken.
  • Kizárnák a PNL-ből Călin Popescu-Tăriceanut

    Kizárná Călin Popescu-Tăriceanut a Nemzeti Liberális Pártból (PNL) Dan Radu Ruşanu, amiért pénteken azt javasolta, hogy a liberálisok belső választások révén döntsenek az államfőjelöltjükről.
  • Borboly: Pontáék tönkreteszik a falusi gazdálkodókat

    „Victor Ponta kormánya kimutatta foga fehérjét az adótörvények módosításánál. Azokra telepít extra sarcot, akiket a nagy multinacionális élelmiszer-ipari vállalatok, a felvásárlási monopóliumok és Romániát hátrányosan érintő európai uniós jogszabályok már így is a tönk szélére juttattak: a falusi gazdálkodókra” – írta pénteki közleményében Borboly Csaba.
  • Botezatuék is belekeveredtek a festményrablásba

    Két festményt akart eladni Cătălin Botezatu divattervező egyik segédje azok közül, amelyeket tavaly októberben raboltak el a hollandiai Rotterdam városában lévő Kunsthal múzeumból.
  • Winkler stratégiát javasol a romakérdés megoldására

    Csakis hosszú távú európai projektek kidolgozásával és finanszírozásával lehet a következő évtizedekben olyan eredményeket elérni, amilyeneket szeretnénk a roma közösségek fejlődése érdekében – jelentette ki Winkler Gyula európai parlamenti képviselő azon a tapasztalatcserén, amelyet a Regionális Fejlesztési Bizottság (REGI) szervezett a Roma közösségek inklúzióját célzó, kísérleti jelleggel elindított program kapcsán.
  • Orbánnal példálózva hívja az EP-be Schulz Cameront

    Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke nagyon örülne, ha David Cameron brit kormányfő az Európai Parlamentben fejtené ki javaslatait az Európai Unió jövőjével kapcsolatosan, amint tette azt pár hónappal korábban az „EU egyik legvitatottabb politikusa",  Orbán Viktor magyar kormányfő is.
  • Megszabadul Háromszék Codrin Munteanutól?

    Politikai források szerint Codrin Munteanu Kovászna megyei prefektust jövő héten kinevezik a védelmi minisztérium államtitkárának. Az érintett nem erősítette meg az értesülést. Codrin Munteanu nyilvános tevékenysége többnyire a magyar nyelv és a székely szimbólumok elleni sorozatos támadásban merült ki.
  • Aus Open: Murray ötszettes csatában győzte le Federert

    Az Australian Open férfi egyesének második elődöntőjében a harmadik kiemelt Andy Murray bő négyórás küzdelemben 6:4, 6:7, 6:3, 6:7, 6:2-re legyőzte a második helyen rangsorolt Roger Federer, így bejutott a vasárnapi fináléba, ahol a világelső szerb Novak Djokovics lesz az ellenfele.
  • Tăriceanu nyíltan ellenzi Antonescu államfőjelöltségét

    Nem ért egyet Călin Popescu Tăriceanu volt kormányfő azzal, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Crin Antonescu a Szociál-Liberális Szövetség (USL) államfőjelöltje legyen a 2014-es választásokon, annak ellenére, hogy jelöltetését az USL alapító dokumentuma is rögzíti.
  • Bíró Zsolt: dehogy szakad a Magyar Polgári Párt

    „Honnan veszi ezeket a kérdéseket?" – reagált pénteken a Magyar Polgári Párt elnöke, Bíró Zsolt arra a kérdésünkre: fenyegeti-e a szakadás veszélye az MPP-t? A politikust a maszol.ro annak a párton belüli tizenegy tagú csoportosulásnak a megalakulásáról faggatta, amely a Tőkés László védnöksége alatt álló EMNP-hez közelítené a polgáriakat.
  • Nyolc országutat zártak le a havazás miatt Moldovában

    Narancssárga jelzésű hó- és szélriadó érvényes az ország központi, déli és délkeleti részén. Nyolc moldovai országutat le is zártak péntek reggel a nagymennyiségű hó és erős szél miatt. Ugyanakkor több mint 30 település áramszolgáltatás nélkül maradt.
  • Mircea Sandu: a FIFA ki is zárhatja a magyarokat

    A magyar fociválogatottat sújtó büntetés súlyosbításáról ír a Gazeta Sporturilor. A cikk idézi Mircea Sandut, a román futballszövetség elnökét, aki úgy tudja, a FIFA a zárt kapus meccs helyett pontlevonást vagy a magyarok kizárását rendelheti el.
  • Obama kampányguruitól kért tanácsot Mesterházy Attila

    A magyar szocialisták kormányzati elképzeléseit ismertette és a Demokrata Párt kampányszakembereivel tárgyalt a héten Washingtonban Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, aki erről csütörtökön számolt be az MTI-nek az amerikai fővárosban. Mint korábban írtuk, az MSZP-elnök a múlt héten Kolozsváron követte meg a határon túli magyarokat.
  • Ismét trikolórral takarta el a prefektus a székelytáblát

    Román zászlóval takarta el csütörtökön Sepsiszentgyörgyön a prefektúra az RMDSZ-es önkormányzati vezetők által korábban a kormányhivatal elé helyezett SIC/Terra Siculorum (Székelyföld) feliratú transzparenst.
  • Újra felfüggesztené az államfőt Sorin Frunzăverde

    Az államfő újbóli felfüggesztését javasolta csütörtökön Sorin Frunzăverde, aki korábban a Traian Băsescut támogató Demokrata Liberális Párt egyik alapítója volt. A politikus tavaly igazolt át a Nemzeti Liberális Pártba, jelenleg az alakulat egyik alelnöke.
  • TVR: hogyan tovább, magyar szerkesztőség?

    A tavalyi 32 helyett 24 fős csapattal folytatja a munkát a román köztelevízió (TVR) magyar szerkesztősége a február elsejétől életbe lépő leépítések után. Kacsó Sándor főszerkesztő a maszol.ro-nak elmondta, a magyar adás műsorideje nem változott, s reméli, végre ismét jut pénz saját műsorok gyártására.
  • Csak „kiváltságosak” taníthatnak a kolozsvári BBTE-n

    A beiratkozási határidő előtt két héttel már túljelentkezés van a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem magyar tagozatán meghirdetett 13 oktatói állásra. Soós Anna rektorhelyettes maszol.ro-nak elmondta: szeretnék, ha a jelentkezők kiváltságnak éreznék, hogy a nagy múltú felsőoktatási intézményben taníthatnak.
  • Háromszéken a vámpír-regények a legnépszerűbbek

    Háromszéken a vámpír-regények és gyermekirodalmi művek a legnépszerűbb olvasmányok, derül ki a sepsiszentgyörgyi Bod Péter megyei könyvtár tavalyi kölcsönzési adataiból.