Amirõl a ma szól

  • Az EP „kivizsgálandónak" ítélte a felvidéki magyarok ügyét

    Az Európai Parlament (EP) petíciós bizottsága szerdán úgy döntött befogadja, azaz „kivizsgálandónak" ítéli a Szlovákiában szlovák állampolgárságuktól megfosztott magyarok ügyével foglalkozó beadványt - tudatta közös közleményében Bagó Zoltán fideszes, Mészáros Alajos szlovákiai magyar és Tőkés László romániai magyar néppárti EP-képviselő.
  • Elfogadta a kormány az idei költségvetés tervezetét

    1,6 százalékos gazdasági növekedéssel, 4,3 százalékos inflációval, 2,1 százalékos deficittel és 4,5 lejes euróárfolyammal számol a kormány szerdai ülésén elfogadott költségvetéstervezet, amelynek vitáját hamarosan elkezdi a parlament.
  • Kallós Zoltán a Népművészeti Akadémia tagja lett

    A Romániai Népművészeti Akadémia tagjává avatták Kallós Zoltán erdélyi néprajzkutatót. A tagságról szóló oklevelet kedden délután a kolozsvári Octavian Goga könyvtárban vehette át a Kossuth-díjas néprajzkutató.
  • Restitúció: nincs költségvetési keret a kárpótlásokra

    A kommunizmus idején elkobzott ingatlanok volt tulajdonosainak érdekeit védő egyesület elégedetlen azzal, hogy a román kormány által elfogadott idei költségvetés-tervezetben nincs előirányozva pénzkeret a kárpótlások kifizetésére.
  • Fizetésképtelenné nyilvánítják az Oltchim vállalatot

    Fizetésképtelenné nyilvánítják az állami tulajdonban lévő Oltchim vegyipari üzemet, amely jelentős adósságokat halmozott fel – közölték szerdán hírügynökségek.
  • Előre hoznák az államfőválasztást a kormánypártok

    A 2014-es elnökválasztás előre hozását fontolgatja a Szociál-Liberális Szövetség (USL). Szerdán Victor Ponta miniszterelnök is megerősítette Daniel Chitoiu, a Nemzeti Liberális Párt alelnökének kedd esti kijelentését, miszerint az államfő személyéről a 2014-es májusi európai parlamenti választásokon kellene szavazniuk a romániaiaknak.
  • Bevetésre kész a „székelybarát” román tanterv

    Már csak a neveléstudományi intézet jóváhagyásán, illetve a hazai tantervreformon múlik, hogy a romániai magyar diákok sajátos tanterv és tankönyvek szerint tanulhassák a román nyelvet – tudtuk meg Király Andrástól. Az oktatási államtitkár tájékoztatása szerint az „alternatív" román tantervek már elkészültek.
  • Először adták át az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjat

    Kelemen Hunor szövetségi elnök január 22-én, a Magyar Kultúra Napján adta át első alkalommal az RMDSZ által a tavaly létrehozott, az erdélyi magyar kortárs kultúráért díjat Kolozsvárott, a Reményik Sándor Galériában tartott ünnepségen.
  • 37 éves korában elhunyt a háromszéki Dani Kinga

    Elhunyt a háromszéki sportmozgalom kiemelkedő egyénisége, Dani Kinga. A sepsiszentgyörgyi sportoló, testnevelő tanár életmentő orvosi kezelését példaértékű összefogással támogatták a háromszékiek és nemcsak. Civil- és sportegyesületek több rendezvényen gyűjtöttek a költséges kezelésére, azonban Dani Kinga szervezete rosszul viselte a gyógyszereket, ezért kezelését az év elején leállították.
  • Második edzőmérkőzésüket is megnyerték a vasutasok

    Második felkészülési mérkőzését is megnyerte a Marbellán edzőtáborozó Kolozsvári CFR 1907. A vasutasok a kínai portyáról visszatért Weldon góljával győzték le a svájci elsőosztály hatodik helyezettjét, az FC Luzern csapatát.
  • Huszonhárom honatyának gyűlt meg a baja a törvényekkel

    A parlamenti képviselők és a szenátorok jogállását szabályozó törvény módosításai során a honatyáknak nagy gondjuk volt rá, hogy mindenképpen megerősítsék parlamenti mentelmi jogukat. A hosszas vita nyomán elfogadott változtatások rosszmájú politikai megfigyelők szerint a honatyák nem kevés elővigyázatosságról tesznek bizonyságot, annak érdekében, hogy kivédjék majd bűnvádi felelősségre vonásukat.
  • Újdonságokkal bővült a Zöldövezet-program

    Két újdonsággal is bővült a Mol Románia által finanszírozott és a Polgár-Társ Alapítvány által immár nyolcadik alkalommal szervezett Zöldövezet-program, jelentette be Daradics Kinga, a Mol Románia ügyvezető igazgatója az alapítvány székhelyén szervezett keddi csíkszeredai sajtótájékoztatón.
  • Tizenkét légióst hívott be Egervári Sándor is

    Egervári Sándor, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya is meghirdette azt a keretet, amellyel nekivág a tavaszi világbajnoki selejtezőket felvezető február 6-i, fehéroroszország elleni barátságos mérkőzésnek. Román kollégája, Victor Pițurcă kedden tette meg ugyanezt.
  • Kézi-vb: a dánokon keresztül vezet az út az elődöntőbe

    Nagy reményekkel vág neki a magyar férfi kézilabda-válogatott a spanyolországi világbajnokság szerda esti negyeddöntőjének: Dánia csapata lesz az ellenfél.
  • Cameron: 2015 után népszavazás lesz a brit EU-tagságról

    Nagy-Britannia 2015 után népszavazáson dönthet európai uniós tagságáról - közölte szerdán Londonban David Cameron brit kormányfő.
  • Totális patthelyzet alakulhat ki az izraeli kneszetben

    Totális patthelyzet alakulhat ki a keddi előrehozott izraeli parlamenti választások után: a szavazatok 99 százalékának összeszámolása után mind a jobboldali, mind pedig a baloldali pártok 60-60 mandátumra számíthat a 120 fős kneszetben.
  • Referendumot írna ki 2015-ben Cameron a brit EU-tagságról

    A brit választók népszavazással dönthetnek a következő parlamenti időszakban Nagy-Britannia EU-tagságának sorsáról, az előzetesen ismertté vált részletek szerint ezt fogja bejelenteni David Cameron brit miniszterelnök hetek óta feszült figyelemmel várt szerdai beszédében.
  • Jóváhagyták a nyugdíj- és a minimálbéremelést

    Keddi rendkívüli ülésén sürgősségi rendeletekben jóváhagyta a kormány a miniszterelnök által korábban bejelentett intézkedéseket, köztük a nyugdíj és a minimálbér megemelését. Megnövelt kiadásait új adónemek bevezetésével fedezné a Ponta-kabinet.