Amirõl a ma szól

  • Halállal fenyegették Tamás Sándor tanácselnököt

    Tamás Sándor háromszéki tanácselnök a Kovászna megyei ügyészségen tett feljelentést ismeretlen személy ellen, aki nemrégiben egy Facebook üzenetben halálosan megfenyegette őt. A politikus kedden a sajtónak bemutatta a közösségi oldalon lévő profiljára érkezett fenyegető üzenetet, amelyet a vélhetően Iaşi-ban élő Catalin Bălău küldött.
  • Kultúrkávéház és filmmaraton a marosvásárhelyi Várban

    Amikor már hat óra maradt csak hátra a Stúdium Alapítvány szakkönyvtárában szervezett felolvasómaratonból, a marosvásárhelyi Várban, a Múzeum Kávézóban egy másik, szintén a Magyar Kultúra Napjára szervezett rendezvénysorozat kezdődött: a Kultúrkávézó és a Filmmaraton.
  • Tizenkét légióssal számol Piţurcă a magyarok ellen?

    Tizenkét idegenlégióst hívott be Victor Piţurcă, a román labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a február 6-i, Ausztrália elleni barátságos mérkőzésre. Mivel a nagy számú ’stranieri” behívását nem indokolja az aussik játékereje, ezért csak azzal magyarázható a román foci teljes krémjének a felvonultatása, hogy a trikolórok edzője még egyszer látni akarja legjobbjait a március 22-i, Magyarország elleni mérkőzés előtt. A Liga 1-ből behívottakat csak később nevezi meg a szövetségi kapitány.  
  • Nem foltozgatást, új alkotmányt szeretne Kelemen Hunor

    A jelenlegi alkotmány módosítása helyett egy új alaptörvény megalkotását tartaná az ország számára kívánatosabbnak Kelemen Hunor. Erről az RMDSZ elnöke kedden este nyilatkozott a Mediafaxnak.
  • Kézilabda vb: a legjobb nyolc között a magyar válogatott

    Bravúros játékkal bejutott a legjobb nyolc közé a magyar férfi kézilabda-válogatott a spanyolországi világbajnokságon, miután a hétfő esti nyolcaddöntőben 27-19-re legyőzte Lengyelországot.
  • Maratoni felolvasás kedden éjfélig Marosvásárhelyen

    A Stúdium Alapítvány kezdeményezésére és sok más civil szervezet együttműködésével második alkalommal szerveztek a Magyar Kultúra Napja tiszteletére 24 órás felolvasómaratont. A felolvasás 21-éről 22-ére virradóra, éjfélkor kezdődött és következő éjfélig tart.
  • Miért késik az életmentő műanyag lapocska?

    Bár használatukat törvény írja elő, kiosztásukra pedig többször hangzott el ígéret, hatodik éve halogatják az egészségügyi kártyák bevezetését Romániában. A bankkártyához hasonló műanyag lapocskákon az állampolgároknak olyan adatai szerepelnek, amelyek leolvasása akár életüket is megmentheti.
  • Magyar Kultúra Napja – Örkény szellemében

    A Kolozsvári Állami Magyar Színház idén az Örkény-egyperceseket tűzte műsorra kedden, a Magyar Kultúra Napján este 8 órától a stúdióteremben.
  • Aus. Open: Sarapova-Li, Ferrer-Djokovic elődöntők lesznek

    David Ferrer és Novak Djokovics csatázhat az Australian Open döntőjébe kerülésért, miután kedden mindketten kvalifikálták magukat az elődöntőbe. A nők versenyében Marija Sarapova és Na Li is bejutott a legjobb négy közé, ahol egymás ellen küzdhetnek a fináléba jutásért.
  • Kedden eldőlt: nem lesz ombudsman Eckstein-Kovács Péter

    Várhatóan a Szociál-Liberális Szövetség (USL) által javasolt Crisu Anastasiu kerül az ombudsmani székbe, mert a legtöbb szavazatot kapta kedden a jelöltek közül a parlament jogi szakbizottságainak együttes ülésén.
  • Laczikó Katalin Enikő váltja Markó Attilát a DRI élén

    A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által jelölt Laczikó Katalin Enikőt nevezte ki hétfőn Victor Ponta miniszterelnök a kisebbségek ügyeit irányító Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala élére.
  • Mégsem kell egyetemre járniuk az óvónéniknek

    Mégsem kell egyetemet végezniük az elemi és óvodai oktatásban résztvevő pedagógusoknak ahhoz, hogy megőrizhessék az állásukat. A felsőfokú végzettség nélküli óvónéniknek, -bácsiknak, tanítóknak, mestereknek, sportedzőknek elismerik az alapképzésüket.
  • IRES: hisznek is, meg nem is a kormánynak az emberek

    A lakosság 52 százaléka szerint a kormány nem fogja idén keresztülvinni az ország területi-közigazgatási újraosztását, az úgynevezett régiósítást – derül ki az IRES közvélemény-kutató intézet első idei felméréséből. Jelentősen magasabb azoknak az aránya (74%), akik szerint idén módosítják az alkotmányt, de a lakosság közel fele úgy véli, hogy ebben az igyekezetében felbomlik a kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL).
  • Az orbáni gazdaságpolitikát követi Victor Ponta

    A bankokat és a telekom cégeket még megkímélte, de az energetikai óriáscégeket már különadó kivetésével sarcolja meg a Ponta-kormány. Az intézkedés várhatóan a lakossági energiaszámlákon is megmutatkozik, ám ez az ára a minimálbér- és nyugdíjemelésnek. A kormányfő hétfőn este beszélt terveiről.
  • Másodszor is letette a hivatali esküt Barack Obama

    Kommentátorok szerint egyik legfontosabb beszédét tartotta Barack Obama újraválasztott amerikai elnök hétfőn, miután újból, nagy nyilvánosság is letette második hivatali ciklusára vonatkozó esküjét. A fogadalomtétel több mint félmilliós tömeg és tévénézők százmilliói előtt történt.
  • Harry herceg épségben hazatért az afganisztáni frontról

    Épségben hazatért az afganisztáni frontról Harry herceg. A brit uralkodó unokája szolgálata végeztével alig burkoltan megerősítette azokat a korábbi sajtóértesüléseket, hogy afganisztáni bevetései során tálib lázadókkal végzett.
  • A német-francia barátság európai jelentőségét emelték ki

    A német-francia barátság európai jelentőségét emelte ki Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia államfő hétfőn Berlinben, a két nép háborúskodásait barátsági megállapodással felváltó Elysée-szerződés aláírása 50. évfordulójának előestéjén rendezett ifjúsági fórumon.