Amirõl a ma szól

  • Változások a Szent György Napok helyszíneiben

    Szembetűnő változás lesz az ipari cikkek vásárában, átköltözik a játszópark, és újra a központból indul a Gáll Lajos futónap – jelentették be a Szent György Napok szervezői csütörtökön egy informális sajtótájékoztató keretében. Dancs Zsolt, a fesztivál programigazgatója statisztikákkal cáfolta azt a hírt, miszerint a helyi zenekarok kiszorultak volna a városnapok programkínálatából.
  • Csehországban is lehetővé teszik a kettős állampolgárságot

    Csehországban is lehetővé teszik a kettős állampolgárságot. A kormány tervezetét szerdán hagyta jóvá a prágai képviselőház. Amennyiben az új állampolgársági törvényt a szenátus is jóváhagyja és az államfő aláírja, a tervek szerint 2014. január 1-jén életbe lép.
  • Meghosszabbították az árvízvédelmi készültséget

    Szerda estig marad érvényben a közepes veszélyességet jelző, narancssárga jelzésű árvízvédelmi készültségi szint a Tisza vízgyűjtő medencéjéhez tartozó Kraszna folyón - közölte kedden a hidrológiai és vízgazdálkodási országos intézet.
  • Közúti forgalom: a gyalogos az első számú kockázati tényező

    A balesetben megsérült gyalogosok 50 százaléka ittas állapotban közlekedik, a járművetők esetében pedig mintegy 60 százalékuk a megengedettnél több alkohol fogyasztása után ült kormány mögé – derült ki a romániai rendőrség által végzett bűnmegelőzési céllal végzett kutatásból.
  • Tolvajok merítették ki a CFR alkatrészkészletét

    A Román Vasúti Társaság (CFR) nem bírja tartani a lépést a tolvajokkal, ugyanis kifogyott az alkatrészkészlete, így nem tudja pótolni a felszereléséből jogtalanul eltulajdonított darabokat. A forgalom emiatt főleg a Bukarest-Konstanca szakaszon akadozik, az utazás időtartama az ellenőrzések miatt a szokásosnál akár egy órával is hosszabb lehet.
  • Huszonöt éve lázadt fel Brassó Ceauşescu ellen

    Alig két évvel az 1989. decemberi fordulat előtt, amolyan utolsó figyelmeztetésként érkezett a Román Kommunista Párt mindenható vezetőjéhez, Nicolae Ceauşescuhoz a brassói munkáslázadás híre. A nagy ipari város dolgozói november közepén az utcára vonultak, jobb, emberibb életet követelve.
  • Gică Hagival tartott sajtótájékoztatót Orbán Viktor

    Gică Hagival tartott csütörtökön közös sajtótájékoztatót Orbán Viktor magyar kormányfő a Puskás Suzuki Kupa nemzetközi utánpótlás-labdarúgótorna alkalmából. A 125-szörös román válogatott labdarúgó által létrehozott Hagi Akadémia immár harmadszor vesz részt a tornán.
  • Laura Codruța Kövesi lesz a DNA főügyésze?

    Tiberiu Nițut javasolja majd legfőbb ügyésznek és Laura Codruța Kövesit a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetőjének ügyvivő igazságügyi miniszteri mandátuma alatt Victor Ponta kormányfő – nyilatkozták a HotNewsnak szerdán az igazságszolgáltatásból származó források.
  • "45 cent a kétnyelvűségért" - felvidéki magyar kampány

    Egy internetes kampány keretében a szlovák közlekedési tárcának címzett kérvények feladására buzdítja támogatóit a vasúti feliratok kétnyelvű megjelenítéséért küzdő Kétnyelvű Dél-Szlovákia szervezet.
  • Pótérettségi: enyhe javulás a fellebbezések után

    Országosan mindössze 1,19 százalékponttal nőtt az őszi érettségi átmenő diákok aránya a fellebbezések után. A végleges eredményeket csütörtökön függesztették ki.
  • Megugrott a használt autók importja ebben az évben

    Több mint 120 ezer használt autót hoztak be Romániába az év első kilenc hónapjában, 83 százalékkal többet, mint a tavaly a hasonló időszakban - közölte szerdán az Agerpres hírügynökség az auto.ro portál adataira hivatkozva.
  • Sepsiszentgyörgy fellép az emberkereskedelem ellen

    Az emberkereskedelem és munka általi kizsákmányolás ellen szerveznek tüntetést csütörtökön, Sepsiszentgyörgyön.
  • Verespatak: Fehér megyei népszavazás a bányanyitásról

    Fehér megye önkormányzata pénteki ülésén elhatározta: a parlamenti választásokkal egy időben népszavazást tartanak a megye 35 településén arról, hogy támogatják-e a verespataki aranybánya megnyitását.
  • Tizenhat éves diáklány gyújtotta fel magát Tibetben

    Egy 16 éves tibeti diáklány gyújtotta fel magát vasárnap este az északnyugat-kínai Csinghaj tartományban vasárnap este - jelentette helyi illetékesekre hivatkozva a kínai média hétfőn. Tibeti emigráns szervezetek 2009 óta 93 önégetést jelentettek, amelyek közül körülbelül 75 volt végzetes. A szervezetek állítása szerint a tibetiek tettükkel a kínai uralom ellen tiltakoznak, egyúttal kiállásukat fejezik ki a dalai láma mellett.
  • Fantasztikus mérkőzésen nyert az MU

    A listavezető Manchester United fantasztikus mérkőzésen, hazai környezetben 4-3-ra győzött a Newcastle United ellen az angol labdarúgó-bajnokság 19. fordulójában.
  • Jövőre tolódhat az átalányadó bevezetése

    Leghamarabb a második félévben várható az átalányadó bevezetése (http://maszol.ro/index.php/gazdasag/7144-az-atalanyado-bevezetesere-keszul-a-kormany) Romániában Maria Grapini szerint. A kis és közepes vállalkozásokért felelős tárca nélküli miniszter pénteken elmondta, az adó tervezetén még dolgoznak, jóvá kell hagynia a pénzügyminisztériumknak is, és előfordulhat, hogy bevezetése jövő évre tolódik.
  • Újabb lehallgatási jegyzőkönyv főszereplője Băsescu

    Az államfővel fenntartott kitűnő kapcsolataival kérkedett telefonon egy korrupcióval vádolt üzletember – derült ki a beszélgetés ügyészségi lehallgatási jegyzőkönyvéből, melyet csütörtökön hozott nyilvánosságra a Romania TV.