Amirõl a ma szól

  • Húsz gyerek halt meg az amerikai influenzajárványban

    Hivatalosan is járványméretű az influenza az Egyesült Államokban, ahol a múlt héten a halálozások 7,3 százalékát influenza és tüdőgyulladás okozta - jelentette pénteken a Járványvédelmi és Megelőzési Központok (CDCP) elnevezésű szövetségi intézményhálózatra hivatkozva a Reuters.
  • Tokió és Oszaka a világ legdrágább városa

    Tokióban és Oszakában a legdrágább az élet a világon, még annak ellenére is, hogy Japánban az elmúlt négy évben folyamatosan csökkentek a fogyasztói árak - derül ki a The Economist brit gazdasági-politikai hetilap kutatóinak felmérésből.
  • Óriási siker Szatmáron a Világjobbítók

    Az előadás kiemelkedő sikerére való tekintettel a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata 2013. február 24-én, vasárnap 19 órától bérletszünetben ismét műsorára tűzi Tasnádi István Világjobbítók című darabját. A Tasnádi Csaba rendezte modern Don Quijote-történet igazi kikapcsolódást kínál a színházkedvelőknek: vérbő humorával, ugyanakkor gondolatébresztő üzenetével széles rétegeket képes megszólítani.
  • Hamarosan újraindítják a japán atomreaktorokat

    Japán újraindítja leállított atomreaktorait, amint végeztek biztonsági átvizsgálásukkal - közölte Abe Sindzó japán miniszterelnök csütörtökön. A kormányfő parlamenti felszólalásában a stabil áramellátás biztosításának, valamint az energiaimport-költségek csökkentésének szükségességével indokolta a tervezett lépést, konkrét időpontot azonban nem határozott meg az atomerőművek újraindítására vonatkozóan.
  • Borbély László: ünnepeinket nem szabad kettészakítanunk

    „Mi, marosvásárhelyiek már 1989. december 21-én, majd 1990. február 10-én a gyertyás-könyves tüntetésen, illetve március 19-20-án lebontottuk a félelem falát, és már akkor sem féltünk. Ezért nekünk senki sem adhat leckét abból, hogy mit jelent helyt állni” – közölte hétfőn este Borbély László a marosvásárhelyi autonómiatüntetéssel kapcsolatban. 
  • Szél és hóvihar bénítja Moldovát pénteken

    Narancssárgára emelte a szél- és hóvihar riadót az országos meteorológiai intézet péntek reggel, ami délután hat óráig lesz érvényben az ország keleti és déli megyéiben, írja a Mediafax. Az ország többi részén megmarad a sárga jelzés.
  • Siklódy Tibor életmű-kiállítása Marosvásárhelyen

    Siklódy Tibor marosvásárhelyi festőművész emlékére nyílt kiállítás szerdán este a Kultúrpalota földszinti kiállítótermeiben.
  • Borbély: a Mikó-ügy nem csupán a magyarság ügye

    „A legrosszabb álmunkban sem gondoltuk, hogy 22 évvel a rendszerváltás után megtörténhet az, ami megtörtént" – fogalmazott a Mikó-ügyről Borbély László csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján.
  • Szilágyi: nem volt hiábavaló az EMNP indulása

    A választási eredmények azt mutatják, hogy az Erdélyi Magyar Néppártnak ilyen alacsony részvétel mellett is sikerült megtartania, sőt növelnie támogatottságát – vélekedett Szilágyi Zsolt alelnök a választások után megtartott első sajtótájékoztatón. Hozzáfűzte: ez a növekvő tendencia optimizmusra és bizakodásra ad okot a jövőt illetően.
  • Közel 15 ezren vallják magukat magyarnak Horvátországban

    Horvátországban közel 15 ezren vallották magukat magyar nemzetiségűnek a 2011-es népszámláláson – derül ki a horvát statisztikai hivatal (DZS) honlapján 2012. december 17-én közzétett adatokból.
  • Veszélyes városnak tartja Milánót az amerikai diplomácia

    Milánó polgármestere vasárnap tiltakozását fejezte ki az Egyesült Államok konzulátusának, amiért az az északolasz város veszélyeiről adott ki figyelmeztetést az amerikaiak számára.
  • „Forradalmasítják” a kisiskolások órarendjét

    Jelentősen módosítaná a kisiskolások órarendjét az oktatási minisztérium. A tárca pénteken bocsátotta közvitára tervezetét, amely korábbi tantervekhez képest több mozgást, testnevelést ír elő az előkészítő, illetve az 1-4. osztályosoknak, a matematika órák számát pedig korlátozza.
  • Először lesz női miniszterelnöke Szlovéniának

    A ljubljanai parlament szerda késő este konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal leváltotta a jobbközép kormány fejét, Janez Jansa miniszterelnököt. A bizalmatlansági indítványt 55 képviselő támogatta, 33 szavazott ellene. Ezután a fiatalbaloldali Alenka Bratuseket választották meg új kormányfővé.
  • Anyakönyveket tüntettek el Kárpátalján

    A 19. század második és a 20. század első feléből származó anyakönyveket semmisítettek meg a napokban Ungváron a Kárpátalja megyei igazságügyi főosztály megbízásából.
  • Borbély: büszkék vagyunk arra, hogy van egy Novák Edénk!

    „Az egész erdélyi magyarság büszke lehet arra, hogy olimpiai arany- és ezüstérmes kerékpározónk van! Novák Ede megmutatta, hogy kitartással és elhivatottsággal a legjobbak lehetünk” – mondta Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke szerdán  Bukarestben, ahol találkozott a londoni paralimpiáról két éremmel hazatérő kerékpározóval, a csíkszeredai Novák Károly Eduárddal.
  • Turnékra készül a Kolozsvári Állami Magyar Színház

    Visky András Megöltem az anyámat a székelyudvarhelyi dráMA Kortárs Színházi Találkozón vesz részt. Az Albert Csilla és Dimény Áron által színpadra állított előadást október 23-án, a Tomcsa Sándor Színház stúdiótermében láthatja a fesztivál közönsége.
  • Három településen népszavazást tartanak a palagáz-kitermelésről

    Három dobrudzsai településen szerveznek népszavazást december 9-én, a parlamenti választásokkal egy időben a palagáz-kitermelésről.