Amirõl a ma szól

  • Victor Ponta szerint a stabilitás éve lesz 2013

    Romániát ma stabil országként ítélik meg, és ezt a státusát idén meg kell erősítenie - hangsúlyozta Victor Ponta a parlamentben, a 2013-as költségvetés plenáris vitáján (http://maszol.ro/index.php/gazdasag/8235-parlament-koltsegvetesi-vita-orrverzesig).
  • Kilencvenkilenc millió kínai él napi egy dollárnál kevesebből

    Kínában, ahol napi egy dollár a szegénységi küszöb értéke, tavaly 23 millió ember került ki a szegénységből - adta hírül az országos statisztikai hivatal pénteken. Az új adatok szerint a vidéki szegénység száma százmillió alá, 98,99 millióra csökkent. Kína - az országot ért kritikák után - 2011-ben 2300 jüanra (365,8 dollár) növelte az évi szegénységi küszöb értékét, s ezzel a statisztikailag szegénynek számítók száma megnövekedett.
  • Lassult az infláció februárban

    Romániában 0,34 százalékra lassult a havi infláció februárban a januári 1,34 százalékról – közölte kedden az országos statisztikai intézet.
  • Férfi kézi BL: győzött a Szeged és Veszprém is

    Mindkét magyar csapat győztesen hagyta el a pályát a férfi kézilabda Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésé: a Pick Szeged egygólos (26-25) előnyt szerzett a sorozatban eddig százszázalékos lengyel Kielce ellen, az MKB Veszprém pedig hárommal (23-20) az Ademar León vendégeként.
  • Putyin váratlan hadgyakorlatot rendelt el a Fekete-tengeren

    Váratlan hadgyakorlatot rendelt el csütörtökön az orosz államfő a Fekete-tenger térségében - erősítette meg Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő az ITAR-TASZSZ orosz állami hírügynökségnek.    
  • Martonyi János: „a ne bántsd a magyart! kívánalomként megmarad"

    Martonyi János szerint a magyar nemzetpolitikában kívánalomként kormányzatoktól függetlenül megmarad a "Ne bántsd a magyart!" elve. Magyarország külügyminiszterével a Krónika című napilap közölt hosszú interjút csütörtöki számában.
  • Idén is lesz Székely Vágta, bár a román tanácsosok tartózkodtak

    Idén is kétnapos lesz a Székely Vágta, amelyre több mint 50000 látogatót várnak. A szervező sepsiszentgyörgyi önkormányzat számításai szerint 372000 lejbe kerül a Székely Vágta harmadik kiadása, ebből mintegy 150000 lejt pályáztak a magyarországi Nemzeti Kulturális Alaptól, de a sepsiszentgyörgyi és a háromszéki tanácsok saját költségvetésükből egyenként 78650 lejt szánnak az esemény finanszírozására.
  • Mintegy 350 medvét lőhetnek ki az őszi vadászidényben

    Országszerte 365 medve kilövését engedélyezték miniszteri rendelettel az őszi vadászidényben, ebből Hargita megyében 44 vadat ejthetnek el. A medvéket szeptember 15. és május 15. között üldözhetik a vadászegyesületek – írja a Krónika napilap.
  • „Puskagolyós” üzenetet küldött Traian Băsescu

    Egy nagy kaliberű lövedéknek tűnő tárgy látható az államfő irodai asztalán azon a videofelvételen, amelyet Traian Băsescu posztolt a hivatalos Facebook-oldalára hétfőn délután. A mindössze néhány perces felvételen az elnök a születésnapjára kapott jókívánságokat köszönte meg.
  • A gazdasági fellendülés első jelei Görögországban?

    Andónisz Szamarász görög miniszterelnök kedd késő esti nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy a több mint öt éve tartó recesszió után 2013 a fellendülés első jeleit bizonyítja majd, tényleges növekedés pedig 2014-re várható. A kormányfő reményei szerint az elhatározott adóreform csökkenteni fogja az alacsony jövedelműek terheit.
  • Sógor az EP-t is tájékoztatta az RMDSZ eredményéről

    A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) továbbra is választóinak, a magyar nemzeti közösségnek és Románián belül Erdélynek az érdekeit fogja következetesen képviselni a parlamentben, európai szellemben - hangsúlyozta Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti (EP-) képviselő hétfő este Strasbourgban, az EP plenáris ülésén elhangzott egyperces felszólalásában.
  • Művészeti alkotásokat várnak – könyvből

    A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum olyan képzőművészeti alkotásokat vár Művészet a lapok között című kiállítására, amelyet valamilyen módon könyvekből készültek vagy könyvekkel kapcsolatosak. A pályaművek lehetnek már meglévő könyvekből kialakított könyvtárgyak, könyvinstallációk, szobrok vagy teljesen újonnan létrehozott művészkönyvek, esetleg számítógépes programmal megalkotott virtuális művek is. A technikára és az anyaghasználatra vonatkozóan nincs megkötés.
  • Befektetésre ajánlja a Fitch a román dollárkötvényeket

    A román államadós-besorolásnak megfelelő, befektetési ajánlású osztályzattal látta el a héten értékesített román dollárkötvényt pénteken a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő. Románia 1,5 milliárd dollár névértékben bocsátott ki 2023-ban lejáró dollárkötvényt 4,375 százalékos kuponnal.
  • Női kézi BL: az Oltchim nem tudta elkerülni Győrt

    Az Oltchim Râmnicu Vâlcea lesz a Győri Audi ETO KC ellenfele a női kézilabda Bajnokok Ligája elődöntőjében. A középdöntő hatodik, utolsó fordulójában a II. csoport záró mérkőzésén a „galaktikusok" hazai környezetben ugyan három góllal nyertek a szlovén Krim Ljubljana ellen, de ezzel a sikerükkel csak pontszámban érték be riválisukat, az egymás elleni eredmény miatt maradt a második helyen. A másik elődöntőben Krim Ljubljana riválisa a norvég Larvik lesz.
  • A makrancos hölggyel vendégszerepel Szatmáron a marosvásárhelyi társulat

    A makrancos hölgy, avagy a hárpia megzabolázása című produkciójával vendégszerepel a Szatmárnémeti Északi Színházban a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata. A Harag György Társulat meghívására érkező előadást 2013. április 8-án, hétfőn 19 órai kezdettel tekintheti meg a közönség.