Amirõl a ma szól

  • Rekordévet zártak a párizsi szállodák

    Párizs továbbra is a legkedveltebb turisztikai célpont a világon: a francia fővárost 29 millió turista kereste fel tavaly, a szállodák pedig nyolcvan százalékos kihasználtsággal rekordévet zártak 2012-ben - közölte a francia turisztikai hivatal.
  • Londoni elemző: Magyarország "figyelemre méltó kivétel"

    Nem Magyarország az egyetlen ország, ahol a politikusok megpróbálják befolyásolni a monetáris politikát - közölték csütörtöki helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők. Magyarország ugyanakkor mégis "figyelemre méltó kivétel" - írta William Jackson, az egyik legnagyobb citybeli pénzügyi-gazdasági elemzőcsoport, a Capital Economics felzárkózó piacokra szakosodott vezető közgazdásza a jegybanki függetlenség általános felzárkózó térségi helyzetéről befektetők számára összeállított elemzésében. Véleménye szerint ugyanis Matolcsy György MNB-elnöki kinevezése felveti azt a lehetőséget, hogy a magyar jegybank az inflációkövetést előíró mandátumra kevés figyelmet fordítva folytatja a kormány növekedésösztönző terveit támogató monetáris enyhítést. A Capital Economics londoni elemzője szerint ez gyengítené az MNB függetlenségét és hitelességét.
  • Letartóztatták a bukaresti törvényszék két bíráját

    Befolyással történő üzérkedés gyanújával előzetes letartóztatásba helyeztek szerda este a korrupcióellenes ügyészek a Bukaresti Törvényszék két bíráját. Mindkettejüknél lakásán és munkahelyén házkutatást is tartottak. Az ügyészek Legfelső Bírói Tanács (CSM) jóváhagyásával jártak el.
  • Balás András erdélyi körúton

    Író-olvasó találkozók sorozatán találkozhat az erdélyi olvasóközönség Balás Andrással. Az Egyesült Államokban élő szerzőnek a közelmúltban jelent meg Tudomány és helytállás című kötete. Ezzel kapcsolatban beszélgethetnek az íróval az érdeklődők Erdély több településén.
  • Lemondott Vasile Cepoi egészségügyi miniszter

    Lemondott Vasile Cepoi egészségügyi miniszter, akit a múlt héten korrupcióval és érdekbeli összeférhetetlenséggel gyanúsított meg a feddhetetlenségi ügynökség – derül ki az egészségügyi minisztérium hétfői közleményéből.
  • Megmozdult a hazai turizmus 2012 első kilenc hónapjában

    Több mint hatmillió turisták fogadtak az idei év első kilenc hónapjában a hazai vendéglátó-ipari egységek, 10,4 százalékkal többet, mint a múlt év hasonló időszakában – derül ki a statisztikai hivatal adataiból. A kiszolgált turisták háromnegyed romániai volt.
  • Hoki: véget ért sportclubos Bíró Ottó idénye

    Súlyos térdsérülést szenvedett Bíró Ottó a HSC Csíkszereda jégkorongcsapatának csatára a hétfői Dunaújvárosi Dab.Docler elleni MOL Liga találkozón, amely véget vetett a 2012/2013-as idényének. Egyelőre nem lehet tudni, hogy mennyi ideig tart a fiatal játékos felépülése.
  • Lovas Napok: a szárhegyi polgármester a legjobb lovas

    Idén is rengetegen kilátogattak a Gyergyói Lovas Napokra, amelyet ötödször rendeztek meg szeptember 22–23-án. A Hargita Megye Tanácsa társszervezésében zajló rendezvényen két napig reggeltől estig lovakra, kutyákra fókuszoltak, a fogathajtás mestereit vonultatták fel, de gyerekekre is figyeltek, valamint akrobata világszámmal is kedveskedtek a látogatóknak.
  • PRO Tv helyett HBO-t nézhetnek a Dolce előfizetői

    Az HBO-val próbálja vigasztalni nézőit a Romtelecom, miután a távközlési cég két szolgáltatója, a Dolce és a Dolce TV nem sugározhatja többé a PRO TV Rt. tulajdonában lévő 11 csatornát.
  • Múzeumpedagógiai foglalkozások a vásárhelyi Várban

    Múzeumpedagógiai foglalkozásokat szervez a Maros Megyei Múzeum január 16-án és 17-én a várbeli kiállítótermében, ahol a marosvásárhelyi 7-es számú általános iskola tanulóit kalauzolja a Bánffy Miklós vándorkiállításon.
  • Borbély László: nincs szükség feszültségkeltésre

    Nincs szükség felesleges feszültségkeltésre a kisebbségi jelképek használatának akadályozása ügyében - hangsúlyozta Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke, az RMDSZ politikai alelnöke csütörtökön.
  • Vaknyugat és Tóték Budapesten

    Október elején a Csíki Játékszín társulata Budapesten vendégszerepel a Vaknyugat és a Tóték című előadásaival. A vendégjáték előtt, szeptember végén az előadások a csíkszeredai székhelyen is megtekinthetők.
  • Amerikai elnökjelöltek – kinek segített Sandy?

    A Sandy hurrikán ugyan megakasztotta az amerikai elnökválasztási kampány utolsó hadműveleteit, de a küzdelem azért nem állt le teljesen. Barack Obamának politikai szempontból még jól is jöhet a katasztrófahelyzet, Mitt Romney pedig egy új fegyver bevetésével kísérletezik az egyik legfontosabb csatatéren.
  • Római limes útvonalak Maros megyében

    A Maros Megyei Múzeum 2012-es, a római limes útvonalak feltérképezésére vonatkozó projektjét zárta a napokban, annak eredményeiről, illetve a további tennivalókról, tervekről számolt be kedd délutáni sajtótájékoztatónán Pánczél Szilamér régész, a múzeum munkatársa.
  • Antonescu: az RMDSZ koalíciós partnerünk lehet

    A Szociál-Liberális Szövetség (USL) liberális társelnökének meggyőződése, hogy az USL kényelmes parlamenti többséget szerez a vasárnapi választásokon. Crin Antonescu péntek este a Realitatea TV-ben azt mondta, ha mégsem lesz abszolút többségük, bevonnák az RMDSZ-t a kormányba.