Beke-ügy: válaszolt az államelnök a háromszéki parlamenti képviselők levelére


-A A+

Kulcsár-Terza József, a Magyar Polgári Párt (MPP) Kovászna megyei elnöke csalódottságának adott hangot hétfőn és azt nyilatkozta, hogy majd az államelnöki választásokon tekintettel lesznek Klaus Johannis kisebbségekkel szembeni magatartására.

Az RMDSZ listáin képviselői helyhez jutott politikus az államelnöki hivatal válaszára reagált, amelyet arra a tavaly novemberben benyújtott kollektív petícióra adtak, amiben a terrorizmus vádjával öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélt Beke István Attila és Szőcs Zoltán büntetésének eltörlését kérik.

Kulcsár elmondta: a petíciót mintegy tízezer személy írta alá, akik meg vannak győződve a két férfi ártatlanságáról. „Szégyenletesnek” nevezte, hogy az elnök még csak alá sem írta a választ, hanem azt egyik tanácsosa látta el kézjegyével. Véleménye szerint a magyarok és románok közötti jó egymás mellett élés érdekében az elnöknek „kötelessége lenne foglalkozni” azzal, hogy két magyart „törvénytelenül vetettek börtönbe”.

Úgy fogalmazott: majd az államelnöki választásokon tekintettel lesznek Klaus Johannis kisebbségekkel szembeni magatartására, mert szerinte itt „nem erről a két emberről van szó, hanem az egész magyar közösséget stigmatizálták”.

Az államelnöki hivatal válaszában rámutatott: az alkotmány szerint egy jogerős és visszavonhatatlan bírósági ítélet felülbírálata nem tartozik az államfő jogkörébe, és minden ezirányú esetleges cselekedet szembe menne a jogállamiság és a hatalmi ágak szétválasztásának elvével, és beavatkozást jelentene az igazságszolgáltatás megvalósulásába.

Mint ismert, a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) elérte a legfelsőbb bíróságon, hogy Beke István Attila és Szőcs Zoltán tettének (a vád szerint egy improvizált robbanószerkezetet akartak felrobbantani 2015. december 1-jén Kézdivásárhelyen) besorolását „közösség elleni tettről”, „terrorizmusra” változtassák, amiért öt év letöltendő börtönbüntetést szabtak ki rájuk.

(Címlapfotó forrása: YouTube
EZT OLVASTA MÁR?

X