Románia utolsó helyen áll az EU-ban a demokrácia-index szempontjából


-A A+

Európában többet romlott a demokrácia, mint a világ bármely más régiójában - derül ki az Economist Intelligence Unit (EIU) 2018-as Demokrácia-index tanulmányából, amely szerint ebből a szempontból Románia sereghajtó az EU tagállamai közül.

Az Euronews szerdán írt honlapján a The Economist csoport kutatórészlegének tanulmányáról, amely szerint Európában már sorban a harmadik éve romlik a demokrácia, és az úgynevezett "demokratikus kedvetlenség" főleg Nyugat-Európában volt érezhető.

A "demokratikus kedvetlenség" dacára globális szinten még mindig Európában találhatók a legdemokratikusabb országok: legelső helyen Norvégia áll, ezt követi Izland és Svédország. Nyugat-Európában több országot is "teljes demokráciaként" értékel a tanulmány, míg Kelet-Európában a "tökéletlen demokráciák" dominálnak a tanulmány szerint. 

Fejlődött a demokrácia Finnországban, Németországban és Máltán. Az EU-tagországok közül Svédországnak a legmagasabb a demokrácia-indexe, Romániának pedig a legalacsonyabb.

Oroszország Európa legkevésbé demokratikus országa, és a demokrácia-index szerint globális szinten a 144. helyen áll, Afganisztán és Zimbabwe után. Csökkent 2018-ban a demokrácia-indexe többek közt Ausztriának, Magyarországnak, Oroszországnak és Törökországnak, legnagyobb mértékben pedig Olaszországnak.
EZT OLVASTA MÁR?

X