Bírósági döntés nyomán vezérkari főnök nélkül maradt a román hadsereg


-A A+

A bukaresti ítélőtábla felfüggesztette csütörtökön azt az elnöki rendeletet, amely meghosszabbította a vezérkari főnök mandátumát, így a román hadsereg vezető nélkül maradt.

Klaus Johannis államfő a tavalyi év utolsó napjaiban hosszabbította meg elnöki rendelettel Nicolae Ciucă tábornok mandátumát, miután nem fogadta el a kormány által javasolt jelöltet. Az elnök arra hivatkozva utasította el a védelmi miniszter javaslatát, hogy "nem felelt meg a törvényes követelményeknek". Gabriel Leș védelmi miniszter Dumitru Scarlat tábornokot, Románia brüsszeli katonai képviselőjét javasolta a vezérkari főnöki posztra.

Nicolae Ciucă tábornok mandátuma december 31-én járt le, Johannis ezért meghosszabbította elnöki rendelettel a kinevezését. A kormány a közigazgatási bíróságon támadta meg, két pert is indítottak, egyiket a rendelet azonnali felfüggesztése érdekében.

A csütörtöki ítélet elrendelte a Johannis által kiadott rendelet felfüggesztését mindaddig, amíg az érintett bíróság érdemben tárgyal annak tartalmáról. Az első tárgyalást ebben a második perben február 12-ére tűzték ki. A mostani elsőfokú ítélet ellen öt napon belül lehet fellebbezni.

Az elnöki hivatal jogi képviselője szerint a rendelet felfüggesztése miatt veszélybe kerülhetnek Románia külföldi katonai missziói és súlyos fennakadást okozhat a román hadsereg vezetésének folyamatos biztosításában. A védelmi minisztérium jogi képviselője szerint ugyanakkor ez a veszély nem áll fenn, mert más tábornokok is elláthatják a vezérkari főnöki posztot.

A román média emlékeztetett, hogy a román hadsereg éppen akkor maradt vezérkari főnök nélkül, amikor Bukarestben tartózkodik Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.
EZT OLVASTA MÁR?

X