Johannis: Dăncilă kormányfőnek sikerült tönkretennie az ország kapcsolatát az arab világgal


-A A+

Viorica Dăncilă kormányfőnek sikerült „tönkretennie” Románia kapcsolatát az arab világgal, jelentette ki Klaus Johannis államelnök hétfőn, rámutatva, II. Abdullah jordán királyt megsértette a miniszterelnök nyilatkozata, ezért lemondta romániai tervezett látogatását.

„Eredetileg elég sűrű programom volt a mai napra. Ma este innen gyorsan vacsorára kellett volna mennem, Jordánia királyát kellett volna vendégül látnom, azonban a miniszterelnök dilettantizmusa miatt, aki tönkretette kapcsolatunkat azzal a régióval, már nem kell mennem. Jordánia királya személy szerint sértve érezte magát a kormányfő nyilatkozata miatt és lemondta látogatását. Ez valós problémát jelent Romániának. Románia bizalmon alapuló kapcsolatot épített ki az arab világgal, ez a kapcsolat a román külpolitikának egyik konstans eleme a kevés közül, legalábbis az volt tegnapig. Ebben a kapcsolatban Romániának határozott, korrekt hozzáállása volt partnereivel szemben, most a miniszterelnök asszonynak sikerült tönkretennie ezt is. Ez nem tréfa, nagyon, nagyon szomorú dolog” fejtette ki az államfő a Romániai Városok Egyesületének Bukarestben zajló konferenciáján.

Az Államelnöki Hivatal hétfőn sajtóközleményben tájékoztatott, hogy a jordán fél lemondta II. Abdullah jordán király hivatalos látogatását Romániába.

„Klaus Johannis román államfő hétfőn délután a Cotroceni-palotában fogadta volna II. Abdullah-t, a Jordán Hasemita Királyság királyát annak a hivatalos látogatásnak a keretében, amelyet a jordán uralkodó Romániába tervezett. A látogatást a jordán fél ma lemondta” közölte az Államelnöki Hivatal hétfőn kiadott sajtóközleményében.

II. Abdullah jordán király lemondta hétfőre tervezett romániai látogatását, tiltakozásképpen Viorica Dăncilă kormányfő vasárnapi kijelentésére, miszerint Románia Tel-Avivból Jeruzsálembe költözteti izraeli nagykövetségét, tájékoztatott hétfőn az AFP a jordán királyi palota közleményére hivatkozva.








EZT OLVASTA MÁR?

X