Már szerdán szavazhatnak az igazságügyi miniszter elleni indítványról


-A A+

Szerdán tárgyalja a szenátus az igazságügyi miniszter ellen benyújtott egyszerű indítványt, és aznap lesz szavazás is – közölték kedden parlamenti források.

Az indítványt az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nyújtotta be „Az igazságszolgáltatás biztos áldozat Toader kezében” címmel, és az eredeti program szerint hétfőn kellett volna megtárgyalnia a felsőháznak. Hétfőn, a parlamenti frakcióvezetők ülését követően azt közölték, hogy a vitára május 6-án kerül sor. Kedden parlamenti források azt nyilatkozták, hogy a vita szerdán lesz.

Az igazságügyi miniszter ellen benyújtott indítvány vitáját korábban már háromszor elnapolta a parlament. A végső döntést szerda reggel, a szenátus házbizottsága hozza meg.

A benyújtók azt kérik, hogy „vessenek véget az igazságszolgáltatás politikai befolyásolásának”, az igazságügyi miniszter pedig törekedjen arra, hogy hozza összhangba a büntetőtörvénykönyveket az alkotmánybíróság döntéseivel, de tartózkodjon „a jogállamisággal össze nem egyeztethető jogszabály-módosításoktól”.

A sietség mögött az is állhat, hogy a nagyobbik kormánypárt, a Szociáldemokra Párt (PSD) megvonta a bizalmat a minisztertől a büntetőjogi törvények módosításának késlekedése miatt (köztudottan a jogerősen elítélt Liviu Dragneára „írták” ezeket a tervezett enyhítéseket), és már a PSD országos végrehajtó bizottságának e heti ülése előtt szeretnének látni egy elmarasztaló szavazást Toader személyéről, amivel jobban legitimálhatnák a leváltását.








EZT OLVASTA MÁR?

X