Vincze Loránt: családi vállalkozásaink, térségi turizmusunk új lehetőségeket kapott az Uniónak köszönhetően


-A A+

Nyelvünk, szimbólumaink, magyar iskoláink elleni támadásoknak vagyunk elszenvedői az utóbbi időben, közösségi vezetőinket megpróbálják elbátortalanítani – mutatott rá Vincze Loránt Gyergyócsomafalván, ahol az önkormányzatot a székely zászló használata miatt perlik.  

„Ezek a támadások elfogadhatatlanok, ezt ki kell mondanunk nemcsak itthon, de Európában is. Úgy tűnik, itthon ma a román többség részéről nincs szándék a helyzet rendezésére, de Európában új kaput nyithatunk a Minority SafePack kezdeményezéssel”– fogalmazott az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje, a FUEN elnöke. Bízunk benne, hogy az európai kisebbségvédelmi törvénnyel sikerül elérnünk, hogy szabadon használhassuk anyanyelvünket, szimbólumainkat, megtartsuk iskoláinkat – tette hozzá a vasárnap délután tartott választmányi ülésen.

Minden hely, ahol magyarok élnek, egyformán fontos része közösségünknek – mutatott rá Vincze Loránt Gyergyótölgyesen. A település 3200 lakójából 900 magyar, de 12 évvel az uniós csatlakozás után még mindig azon vitázik a székelyföldi szórványtelepülés önkormányzata, hogy kitegyék-e a magyar utcaneveket. A jelölt Bende Sándor parlamenti képviselő és Barti Tihamér gyergyószéki RMDSZ-elnök társaságában tanácskozott a tölgyesi magyarok képviselőivel, és elmondta: az Európai Parlamentben ki kell állni a magyar ügyért, szóvá kell tenni a jogsértéseket, be kell mutatni a hasonlóan visszás helyzeteket.  „Az uniós kisebbségi törvénnyel olyan változásokat akarunk elérni, amelyek pozitívan befolyásolják az őshonos kisebbségek életét” – tette hozzá.

Az udvarhelyszéki Kápolnásfaluban, Szentegyházán és Lövétén hétfőn délelőtt házról házra járt Bíró Barna Botond területi RMDSZ-elnökkel és a polgármesterekkel, hogy elmondják: erős Európát, fejlődő Erdélyt akarnak. „Európa akkor lesz erős, ha összefog, amikor a mi közösségünk is gyarapodik, és itthon is jobban élnek az emberek. Erdély csak akkor fejlődik, ha az unió támogatja a településeinket, gazdáinkat, vállalkozásainkat és iskoláinkat. Mi olyan Európát szeretnénk, amely nem veszélyként tekint ránk, magyarokra, hanem megbecsül, támogat és megvéd bennünket”– mondta el a jelölt a helybélieknek.

Megtekintették a félmillió eurós uniós támogatásból megvalósuló kápolnásfalvi óvoda- és napköziotthont, amely idén ősztől 105 kisgyerek második otthona lesz, illetve a lövétei tűzoltóságot is, amely szintén uniós pénzből tudott emberéletek mentéséhez és tűzkárok csökkentéséhez elengedhetetlen modern autókat és felszerelést beszerezni. Lövétén egyeztettek az önkormányzati vezetőkkel, és a Homoród-Küküllő LEADER Egyesület is bemutatta tevékenységét, itt újabb négy millió euró megpályáztatása van folyamatban.

A családi vállalkozások Székelyföld egyik erőssége, fejlődésének lehetősége, az uniós csatlakozás számukra is új lehetőségeket hozott. Homoródalmáson a Sándor család messze földön híres sajtkészítő műhelyét látogatta meg az RMDSZ jelöltje. A család 1827-ben épült lakóházát uniós pénzből újították fel és alakították panzióvá, a csűrt pedig tejfeldolgozóvá és lakóházzá építették át. Jelenleg mezőgazdasági munkagépek és a tejfeldolgozáshoz szükséges eszközök beszerzését tervezik. A település sóskútját és a szomszédságában létesülő turisztikai központ munkálatait is megnézte a jelölt.

„Az Uniónak köszönhetően több lehetőség van a Székelyföld nagy előnyének számító természeti kincsek és erőforrások beépítésére a térség turisztikai kínálatába” – mutatott rá Vincze Loránt, hozzátéve: az RMDSZ célja az uniós támogatások megőrzése és növelése és a bürokrácia csökkentése.
EZT OLVASTA MÁR?

X