Porcsalmi Bálint: a távolmaradással nem az RMDSZ-t, hanem a közösséget büntetik


-A A+

Mi szükséges ahhoz, hogy az RMDSZ elérje az öt százalékot, netalán egy harmadik mandátumot is megszerezzen az EP-választásokon? Többek között erre a kérdésre adott választ Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök, aki Barna Gergő szociológussal csütörtökön az Erdély TV Mérlegen című műsorának a vendége volt.  

A héten ismertetett INSCOP-adatokról Barna Gergő elmondta: ezt a felmérést, ahogyan legutóbbi közvélemény-kutatások többségét, márciusban készítették, akkor viszont nem lehetett tudni azt például, hogy lesz-e referendum az EP-választások napján.

A műsorba felvetődött, hogy a mivel a felmérések többségét a román pártok rendelik, nem mérik az RMDSZ-t reálisan. Erről a szociológus elmondta: a magyar szavazók negyven százalékos részvétellel számolnak az EP-választásokon. Az RMDSZ eredményét döntően az fogja befolyásolni, hogy a magyarokhoz képest a románok részvétele milyen lesz. Ez utóbbi adat a becslések szerint – az államfő által kiírt referendum miatt is – meg fogja haladni a negyven százalékot.

Ez jóval magasabb arány, mint amilyen a legutóbbi, 2014-es választáson volt. „Ennek az az oka, hogy a választás átmegy egy másodrangú belpolitikai választássá. Tehát sokan azt várják, hogy ettől át fognak alakulni az erőviszonyok a román parlamentben. Ami nyilván nem igaz, mert ez európai parlamenti választás, de sikerült feltornázni erre a szintre, minthogyha egy parlamenti választás lenne” – összegezett Barna Gergő.

Porcsalmi: 390-400 ezer szavazatra lenne szükség

Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke elmondta, a negyven százalékos részvételi arány, vagyis 390-400 ezer magyar szavazatnak elégségesnek kellene lennie arra, hogy az RMDSZ átlépje az öt százalékos küszöböt. Szerinte a választás tétje nagyon egyszerű: lesz-e magyar képviselet Európában, lesz-e ereje az összmagyar képviseletnek ahhoz, hogy szembe tudjon szállni a román nacionalista képviselőkkel. Akik biztosan ott lesznek Brüsszelben, mivel pártjaik a listák befutó helyeire jelölték őket.

Porcsalmi elismerte: a bizonytalan magyar szavazók problémája az RMDSZ-el elsősorban az, hogy együttműködési megállapodásuk van a PSD-vel a parlamentben. Az ügyvezető elnök úgy véli: nem ez a megfelelő alkalom az RMDSZ büntetésére, mivel ennek „középtávon a közösségre negatív hatása lesz”.

A választás „hosszú távon meghatározza Európa irányát, de azt is meghatározza, hogy itthon, a saját közösségünk hogyan tekint önmagára, mennyire marad meg az önbecsülése és az is, hogy a románok hogyan tekintenek a magyar közösségre” – fogalmazott Porcsalmi.

A politikus hangsúlyozta, nem szeretné, ha az erdélyi magyarok úgy ébrednének május 27-én reggel, hogy minden román csatornán az folyik: „a magyarokat nem érdekli az EP-választás, a magyaroknak nincsen hangjuk, nem számítanak”. Az RMDSZ ügyvezető elnöke szerint ez „közösségi szempontból megviseli nagyon az embereket. Azokat a magyarokat is szerinte, akik például nem szavaztak az RMDSZ-re.

A harmadik mandátum elnyeréséhez két dolog szükséges: „a románok olyan arányban menjenek el szavazni, mint 2014-ben, és a magyarok olyan arányban, mint ahogy 2016-ban azt megtették” – vázolta az optimista forgatókönyvet Porcsalmi Bálint az Erdély TV Mérlegen című műsorában.








EZT OLVASTA MÁR?

X