Cseke Attila az EP-választásokról: ki tépi össze a nacionalista szólamok kottáját?


-A A+

A magyar közösség erejének a fokmérője lehet a nacionalista szólamokat fújó román pártok számára a május 26-i európai parlamenti választások eredménye – erről beszélt hétfő este a Kontrában Cseke Attila. Az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője a választások tétje mellett a román pártokkal való együttműködés vitás kérdéseire is válaszolt az Erdély TV parlamentből jelentkező politikai vitaműsorában.

„Egyértelműen látszik: a román pártoknak az a célja, hogy a magyaroknak ne legyen képviselete Brüsszelben, a Fidesszel kötött szövetség bukás legyen, és megpróbálják az erdélyi magyar közösségből a magyar nyelvű üzenetekkel a közösség egy részét egymás ellen hangolni” – jelentette ki Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője az Erdély TV Kontra című műsorában.

Rámutatott: a történelem többször bizonyította már azt, hogy akkor, amikor egy közösség elveszíti a képviseletét, amikor anyanyelvhasználatában korlátozzák, amikor bezárják iskoláit, akkor tulajdonképpen megpecsételik a jövőjét. „Azt is halljuk, hogy nem kell ma az etnikai képviselet. Ha belenézünk ezeknek a pártoknak a programjába, legyen szó a PNL-ről vagy az USR-ről, azt látjuk, hogy egy mondatuk sincs a nemzeti kisebbségek jövőjéről, egy mondatot nem üzennek nekünk, romániai magyaroknak arról, hogy ha feléjük billen a mérleg, akkor mit fognak tenni a mi érdekünkben, mi lesz az anyanyelv használattal mi lesz a magyar anyanyelvű iskolákkal, a közösségi jogokkal, a szimbólumhasználattal” – hangsúlyozta Cseke.

EP-képviselet nélkül vesztes a magyar ügy

Szerinte elsősorban a Kárpát-medencei magyar ügy veszítene azzal, ha az erdélyi magyarságnak nem lenne képviselete Brüsszelben. „Lehet azt mondani, hogy a közel 800 fős Európai Parlamentben a két erdélyi képviselő csak csepp a tengerben, két ember két hozzászólási lehetőséget jelent egy minket érintő vitában. Ha nincs, aki elmondja Brüsszelben, hogy Romániában él a legnagyobb nemzeti kisebbsége az Európai Uniónak, akkor más bennünket, Magyarországon kívül, nem fog képviselni” – figyelmeztetett Cseke Attila.

Kiemelte, olyan jelöltek vannak a román pártok listáin, akik nacionalista szólamokkal próbálnak szavazatokat szerezni. „Ők biztosan ott lesznek Brüsszelben és az is biztos, hogy ugyanazt fogják képviselni Brüsszelben, mint amit képviselnek a romániai magyarsággal szemben itthon. A kérdés az, hogy nekünk lesz-e képviselőnk, aki fel tud szólalni és ellen tud mondani nekik. Ha nem lesz, akkor csak az ő magyarellenességük hangzik el Európában, ami egyáltalán nem válna javunkra” – hangsúlyozta az RMDSZ politikusa.

Rámutatott arra, hogy a hazai politikai elit teljesen belpolitikai harcot folytat, nem vet fel semmilyen az EP-választással, az EU jövőjével kapcsolatos témát. „Valószínűleg román politikai elit azt gondolja, hogy azzal nem lehet szavazatokat hozni, hogy az Európai Parlament és az Európai Unió jövőjéről és kihívásairól beszélnek. Éppen ezért azt teljesen mellőzik, egy belpolitikai harcnak vagyunk a szemlélői, erre van ráhangolva az egész kampány. A kampány utolsó hetében vagyunk, a román oldalról azonban semmilyen EP-vel kapcsolatos komoly vita nem zajlott eddig. Nekünk viszont van üzenetünk ezzel kapcsolatosan, és ezt folyamatosan mondjuk, hiszen az Európai Unió egy olyan intézmény és egy olyan szövetség, amelyre szükségünk van, amelynek nincs alternatívája. Viszont az Európai Unióban is vannak nagyon komoly kihívások, amelyek a következő mandátumot meghatározzák” – fogalmazott.

Meglátása szerint az erdélyi magyarok érzik, hogy május 26-án a romániai magyar közösség szempontjából nagyon fontos ügyről kell dönteni. „Magyar ügyről van szó, Kárpát-medencei magyar ügyről van szó. Hiszen az egyik legnagyobb kihívás az Európai Uniónak a következő mandátumban az a stabilitás megteremtése, de sajnos erről a témáról csak az RMDSZ kommunikál, hiszen a román politikai elitet többi része ezt hanyagolja, mint ahogy sok minden más nagyon fontos témát, amelyről beszélni kellene az Európai Unió jövővel kapcsolatosan” – jelentette ki.

Koalíció, alternatíva nélküli

A Kontrában szó volt arról is, hogy a kormánykoalíciót alkotó pártokkal kötött együttműködés miatt számos bírálat éri az RMDSZ-t, főként a magyar közösség részéről, sokan azt mondják, hogy a szövetség tulajdonképpen nem tett mást, mint a szociáldemokraták oldalán és érdekében ténykedik a parlamentben. Cseke Attila szerint azonban a parlamenti matematika nem ezt mutatja.

„Nem jut eszembe olyan helyzet, amikor számokkal alátámasztva bizonyítható lett volna, hogy a mi szavazatunkkal ment át olyan törvény, amely káros lenne a közösségnek. A btk. és betk. módosítása körüli cirkusz épp ennek a kontráját bizonyítja.  És éppen azért, hogy ennek a vitának és támadássorozatnak valamiféleképpen véget vessünk, az elmúlt hetekben, amikor két új alkotmánybírót kellett kinevezni a képviselőháznak és a szenátusnak, akkor az RMDSZ frakciói úgy döntöttek, hogy jelen lesznek ugyan a szavazáson, de a szavazólapot nem veszik át. Éppen azért, hogy látszódjon, tisztán és világosan, hogy a kormánykoalíciónak megvan a többsége, megvan az ereje ahhoz, hogy érvényesítse az akaratát, és nem az RMDSZ tartja életben” – fogalmazott Cseke Attila. Arra a felvetésre, hogy a központi sajtó tudatosan, mintegy feladatot teljesítve mossa-e össze az RMDSZ-t a szociáldemokratákkal, az RMDSZ szenátora egyértelmű igennel válaszolt.

„Nagyon egyszerű ok vezérli az ellenzéket, a saját inkompetenciájukat, tehetetlenségüket próbálják leplezni. Bármit tesznek, nem tudják megszorongatni a szociálliberális koalíciót. De nemcsak erejük nincs, hanem víziójuk sem – nem tudtak megegyezni egyik házon belül sem közös alkotmánybíró-jelöltben. Arról nem is beszélve, hogy például a szenátusban közel 30 szavazata volt a két jelöltnek, összesen, miközben 69 kell ahhoz, hogy egyet megszavazzanak. De ott van a pénzügyminiszter ellen benyújtott egyszerű indítvány, amely a szavazáskor kevesebb voksot kapott, mint az iktatásakor. Van egy óriási tehetetlenség az ellenzék részéről, amelyet úgy próbál kompenzálni, hogy bűnösnek kiáltja ki az RMDSZ-t, de a matematika nem áll mögöttük. Persze ez a médiában nem jelenik meg, mert az az érdek, hogy az erdélyi magyarokat és az RMDSZ-t beskatulyázza a kormánykoalíció sarkába, amely így nem igaz” – jelentette ki Cseke Attila.

Cseke: a közösség elsorvasztása a cél

Meglátása szerint ez része annak a koncepciónak, amely arról szól, hogy meg kell próbálni ugyanazt megtenni, mint a felvidéken, ahol vegyes pártot hoztak létre, és ezáltal lenyomták a felvidéki magyaroknak a képviseletét öt százalék alá és azóta sem sikerült a szlovák parlamentbe bejutni, ez ennek a stratégiának a része.

„Ezt mi nagyon jól látjuk abból, hogy kik milyen módon próbálják megszólítani és szólítják meg az erdélyi magyar közösségnek a tagjait. Soha nem volt ekkora magyar nyelvű kampány a román pártok részéről, teszem hozzá, azoknak a pártoknak a részéről, melyek a hétköznapokban az alkotmánybíróságon támadják meg az anyanyelvhasználatot szabályozó törvényt, a vásárhelyi katolikus gimnázium létrehozását. Tehát egy kettős üzenettel, de próbálják a magyarokat, a magyaroknak egy részét leszakítani. Mi azt gondoljuk, hogy ez nem fog sikerülni, de nagyon jól látszik, hogy itt van egy jól felépített stratégia. Hisszük, hogy az erdélyi magyarok ennél sokkal bölcsebbek lesznek, és ezt megakadályozzák” – fogalmazott az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

Az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője szerint a jelenlegi ellenzék nem tekinthető a szociálliberális kormánypártokkal kötött együttműködés alternatívájának. „Az RMDSZ-nek az ajtaja mindig nyitva állt, tudjuk, hogy partnereket kell keresni, amikor a magyar ügyeket kell megoldani. Bárkivel hajlandóak vagyunk leülni, és ha vannak közös projektek, akkor azokat támogatjuk – ilyen például a gyermeknevelési támogatások növelése, amely a kormánykoalíció ellenében a mi szavazatunkkal ment át. Ezzel az ellenzékkel, ami most létezik, volt együttműködésünk, sőt a Nemzeti Liberális Párttal volt egy nagyon jó kormányzásunk 2004 és 2008 között, a Tăriceanu-kormányban. Tehát nálunk az ajtók nyitva vannak, csak tessék úgy viszonyulni romániai magyar közösséghez hogy azt a romániai magyar közösség is értse és lássa, hogy egy kiegyensúlyozott és a kisebbségi jogokat betartani akaró ellenzékről van szó. Az elmúlt két és fél évben nem ezt kapták a romániai magyarok” – mutatott rá Cseke Attila.








EZT OLVASTA MÁR?

X