FRISSÍTVE – A kormányfő is részt akar venni az elnök által kiírt népszavazáson


-A A+

FRISSÍTVE: Viorica Dăncilă miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy ő is leadja voksát a kormányát élesen bíráló Klaus Johannis államfő által igazságügyi témákban kiírt vasárnapi népszavazáson. Az elnök örvend annak, hoyg vannak kormánypártiak, akik „felébredtek”.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvezető elnöki tisztségét is betöltő politikus magyarázatképpen leszögezte: mindig is támogatta a jogállamiságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét.

A miniszterelnök állásfoglalása azért meglepő, mert a PSD bírálta Johannist a népszavazás miatt. Szerintük az elnök csak azért szervezte a referendumot a vasárnapi európai parlamenti (EP-) választás időpontjára, hogy beavatkozhasson a kampányba és saját volt pártját (az ellenzéki Nemzeti Liberális Pártot) segítse.

Bár a PSD nem tett közzé bojkottfelhívást, Liviu Dragnea pártelnök és a többi PSD-politikus nyilatkozataiból arra lehetett következtetni: azt remélik, hogy a népszavazás nem éri el a 30 százalékos érvényességi küszöböt.

A múlt hónap végén Dăncilă még úgy nyilatkozott, hogy részt vesz a népszavazáson, hacsak nem kap más pártutasítást.

A kisebbik kormánypárt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) nyíltan arra bíztatja híveit, hogy vasárnap csak az EP-szavazólapot vegyék át, a referendumon ne adják le voksukat.

Arra az újságírói kérdésre, hogy nem tart-e tisztsége elvesztésétől, Dăncilă azt mondta: amikor valaki elvállal egy funkciót, tisztában van azzal, hogy eljön az a nap is, amikor távozni fog onnan. Hozzátette: politikai kormányt vezet, így természetesnek tartja, hogy pártja és annak elnöke figyelemmel követi a kormányprogram teljesülését.

A kérdésfelvetés azzal áll összefüggésben, hogy az utóbbi hetekben Dăncilă több jelét adta annak: függetleníteni próbálja magát a bukaresti kormányt háttérből irányító pártelnöktől, Liviu Dragneától, akinek második korrupciós perében várhatóan hétfőn hirdet jogerős ítéletet a legfelsőbb bíróság. Amikor Dragneát kedden az Adevărul hírportál megkérdezte, milyen a viszonya a kormányfővel, a pártelnök sokat sejtetően annyit mondott: egyetlen kormánytagnak sem kellene elfelejtenie, „miért tették oda, ahova tették”. Dragnea a 2016. decemberi választási győzelem óta a PSD két miniszterelnökét is lecserélte, amikor nem voltak már hajlandók vakon követni utasításait.

A kormánykoalícióval éles konfliktusban álló Klaus Johannis államfő április 25-én hozott elnöki rendeletet a népszavazásról. Az elnök referendummal tiltatná meg, hogy Romániában amnesztiában részesülhessenek a korrupciós bűncselekmények elkövetői, vagy sürgősségi kormányrendelettel módosítsák a büntetőjogot.

FRISSÍTÉS: Johannis azt mondta szerdán Dăncilă nyilatkozata kapcsán, hogy örül annak, hogy vannak PSD-sek, „akik felébredtek”, és rájöttek arra, hogy Liviu Dragnea még a Szociáldemokrata Pártra is mérgező hatással van. Azt is megkérdezték tőle az újságírók, hogyan magyarázza a miniszterelnök nyilatkozatát, tekintettel arra, hogy Nicolae Bădălău szociáldemokrata párti szenátor a referendum ellen kampányol.

„Ez a kettősség tipikusan jellemző a PSD-re. Olyan üzeneteket fogalmaznak meg, amelyekkel demokratikusaknak próbálnak tűnni, a háttérben azonban az emberek elbátortalanítására törekednek” – válaszolt az elnök.
EZT OLVASTA MÁR?

X