Tagadja a PSD-elnök, hogy pártja bojkottálná a referendumot


-A A+

Tagadja Liviu Dragnea, hogy pártja, a Szociáldemokrata Párt (PSD) bojkottálja a május 26-i, az európai parlamenti választással egy időben tartandó referendumot, mint ahogy azt is, hogy őt népszavazáson elkövetett csalásért ítélték volna el. Ezt maga a képviselőház elnöki tisztségét is betöltő Dragnea mondta Klaus Johannis államfő korábbi nyilatkozatára reagálva.

Dragnea szerint Johannis magatartása „már régóta nevetséges és szánalmas”. A szociáldemokrata pártelnök azt mondta, alakulata soha nem bojkottált semmiféle referendumot, hozzátéve, hogy éppen az államfő, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) tette ezt az előző népszavazással.

„Engem pedig nem referendumon elkövetett csalásért ítéltek el” – nyomatékosította Dragnea, aki szerint Johannis „csak álmodik arról”, hogy a választások után új parlamenti többség fog kialakulni, mert sem az EP-választásnak, sem az azzal párhuzamosan zajló népszavazásnak nincs köze a parlamenti többséghez. (Márpedig a bíróság 2016-ban jogerősen két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Dragneát a 2012-es, Traian Băsescu akkori államfő leváltására kiírt népszavazáson elkövetett választási csalásért – szerk. megj.)

„Én biztosíthatom Iohannist, hogy a PSD itt lesz majd hétfőn is, kedden is, szerdán is, csütörtökön is, és itt lesz decemberben is, amikor kiűzzük a Cotroceni-palotából” – fogalmazott Dragnea, aki szerint ő az elnök rögeszméje.

A nagyobbik kormánypárt elnöke hozzátette, tudomása szerint a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) megkereséssel fordult a főügyészséghez, arra figyelmeztetve a nyomozó hatóságot, hogy a PSD bojkottálni akarja a referendumot.

„Ha én kijelentem, hogy szavazni fogok a referendumon, másoknak is azt mondom, hogy menjenek el szavazni, és ők úgy tesznek, elvisznek, mint 2012-ben. Ha azt mondom, hogy nem veszek részt a népszavazáson, ők azt mondják, hogy bojkottálom a referendumot” – hangoztatta.

Klaus Johannis szerdán úgy nyilatkozott, a Szociáldemokrata Párt intézményesen is megpróbálja bojkottálni a referendumot. Az elnök szerint Liviu Dragnea „parancsba adta” az Országos Audiovizuális Tanácsnak (CNA), hogy tiltse meg az elnöki hivatal május 26-ai népszavazási kampányklipjének közérdekű közleményként való sugárzását a tévécsatornákon.








EZT OLVASTA MÁR?

X