Barna Gergő: ha az exit poll 5 százalékot mutat, az kevés az RMDSZ-nek


-A A+

Vasárnap 18 órakor csak egy százalékpontos volt a magyar részvétel lemaradása az országoshoz képest az EP-választásokon, ennek ellenére az RMDSZ számára becsléseket végző Barna Gergő szociológus nem túlzottan derülátó.

A szakember a Maszolnak elmondta, jelentősen megugrott az országos részvétel a 2014-es EP-választásokhoz és a 2016-os parlamenti választások alatt. Korábban azonban 16-18 óra között kiegyenlítődött az országos és a magyar részvétel, és ez most vasárnap nem történt meg.

Ennek fő okát annak látja, hogy Erdélyben a délutáni órákban nagy volt a választási kedv, Brassó és Kolozs megyében például nagyobb arányban mentek el szavazni a polgárok, mint a többségében magyarok lakta megyékben.

A Maszol kérdésére a szociológus elmondta: ha az urnazáráskor, 21 órakor között exit poll adatok szerint az RMDSZ támogatottsága 5,5 százalék alatti, az távolról sem jelenti azt, hogy a szövetség átlépi az 5 százalékos küszöböt. Ennek oka, hogy a 21 órás exit poll a 19 órás adatokat rögzíti, ami után még sokan mennek el – főleg románok lakta nagyvárosokban – szavazni.

A 21 órás helyzetet tükröző adatok 22.30 körül várhatók.








EZT OLVASTA MÁR?

X