EP-választások: fej fej mellett a PSD és a PNL, az RMDSZ 5,4 százalékon áll az exit poll adatai szerint (percről percre)


-A A+

Az adatok 96,5 százalékos feldolgozottsága szerint a Nemzeti Liberális Párt (PNL) nyerte a vasárnapi EP-választásokat, a Szociáldemokrata Párt (PSD) a második helyre szorult, az RMDSZ támogatottsága pedig 5,45 százalékos. A végleges, de nem hivatlos eredmények hétfő dálután várhatók. Az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor vasárnap este megköszönte a választók bizalmát. Cikkünk folyamatosan frissül.

21:24
Enyhén csökkent a PNL szavazataránya

A Központi Választási Iroda (BEC) hétfőn este közzétett részleges adatai szerint a vasárnapi európai parlamenti választásokon a Nemzeti Liberális Pártra (PNL) a szavazók 26,35 százaléka, a Szociáldemokrata Pártra (PSD) 23,16 százaléka, az USR–PLUS 2020 Szövetségre 21,24 százaléka adta voksát.

A sorban a Pro Románia következik 6,77 százalékkal, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 6,19 százalékkal és a Népi Mozgalom Párt (PMP) 5,64 százalékkal.

A részleges eredmények szerint a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) 4,13 százalékot, Peter Costea független jelölt 1,47 százalékot, George Nicolae Simion független jelölt 1,23 százalékot, Gregoriana Carmen Tudoran független jelölt 1,11 százalékot, a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) 0,59 százalékot, az Egységes Románia Párt (PRU) 0,54 százalékot, a Román Szocialista Párt 0,44 százalékot, a Független Szociáldemokrata Párt 0,29 százalékot, a Nemzeti Egység Tömbje 0,23 százalékot ért el az európai parlamenti választáson.

A BEC 6 197 239 szavazatot dolgozott fel 19 óra 30 percig.

Legközelebb kedden 11 órakor közölnek részleges eredményeket. (Agerpres)

20:51

Megmutattuk, hogy az erdélyi magyar közösség erős, szolidáris és egységes – értékelte a vasárnapi európai parlamenti választási eredményt az M1 aktuális csatornának hétfőn Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke. Mint elhangzott az RMDSZ 5,4 százalékos eredményt ért el az EP-választáson Romániában, így két mandátumot szerzett. (MTI)

20:33

Kiemelkedő arányban mentek el szavazni a csíkszékiek a vasárnapi európai parlamenti választáson. Csíkszeredában a részvétel meghaladta az 50 százalékot, néhány községben pedig 60 százaléknál is többen járultak az urnákhoz a vasárnapi választásokon. Az RMDSZ vezető politikusai szerint a pártra országszerte leadott több mint 470 ezer szavazat azt jelenti, hogy a párt megkerülhetetlen politikai tényező itthon és az Európai Parlamentben is. (F. E.)

19:40

A vasárnapi európai parlamenti választáson Arad megyében az RMDSZ több mint 10 ezer szavazattal a negyedik helyen végzett megyei szinten, meghaladva a bejutási küszöbnek számító ötszázalékos határt. EP-választáson ennyi szavazatot még nem kapott az RMDSZ Arad megyében – hangsúlyozta Faragó Péter parlamenti képviselő, a megyei szervezet elnöke, de hozzátette, ez elmarad a legutóbbi országos parlamenti választáson kapott voksok számánál. A honatya szerint azonban jó felmérő volt a vasárnapi szavazás, hogy az RMDSZ tudja, hogyan is áll Arad megyében a jövő évi helyhatósági és parlamenti választások előtt. (P. L. Zs.)

19:14
Nőtt a PNL előnye a 15 órai adatokhoz képest

A Központi Választási Iroda (BEC) hétfőn 16 óra után közzétett részleges adatai szerint a vasárnapi európai parlamenti választásokon a Nemzeti Liberális Pártra (PNL) a szavazók 27,07 százaléka, a Szociáldemokrata Pártra 23,59 százaléka, az USR PLUS 2020 Szövetségre 19,99 százaléka adta voksát. A 15 üórai eredmények tükrében a PNL még 27 százalék alatt állt.

A sorban a Pro Románia következik 6,73 százalékkal, az RMDSZ 6,48 százalékkal és a Népi Mozgalom Párt (PMP) 5,45 százalékkal.

A részleges eredmények szerint a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) 4,19 százalékot, Peter Costea független jelölt 1,55 százalékot, George Nicolae Simion független jelölt 1,18 százalékot, Gregoriana Carmen Tudoran független jelölt 1,10 százalékot, a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) 0,56 százalékot, az Egységes Románia Párt (PRU) 0,54 százalékot, a Román Szocialista Párt 0,45 százalékot, a Független Szociáldemokrata Párt 0,30 százalékot, a Nemzeti Egység Tömbje 0,22 százalékot ért el az európai parlamenti választáson.

A BEC 5 072 602 szavazatot dolgozott fel 16:23 óráig.

Legközelebb 20 órakor közölnek részleges eredményeket.

19:10

A vasárnapi európai parlamenti választásokon az erdélyi magyarság bebizonyította, hogy képes mobilizálni és megvédeni magát, és azt üzente, hogy Romániában és Brüsszelben ne tervezzen senki anélkül, hogy ne vegye figyelembe az 1,3 milliónyi erdélyi magyar közösséget – fogalmazta meg az EP-választás fő üzenetét Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester. Szerinte az EP-választás tapasztalataiból le kell vonni a következtetéseket, és a következő másfél évben minden korrekciót meg kell tenni, hogy megakadályozzák, hogy ne a most vasárnapi választások hangulatában és ilyen félelmekkel várják a jövő évi parlamenti választásokat. Hozzátette: minden településen meg kell nézni, hogy mit lehet tenni, beszélgetéseket kell kezdeményezni a Magyar Polgári Párttal és az Erdélyi Magyar Néppárttal. (K. Zs.)

18:57

Az országos átlaghoz hasonlóan Biharban is több szavazatot kapott az RMDSZ az európai parlamenti választáson, mint a 2016-os parlamenti voksoláson. Hétfőn délben Cseke Attila szenátor, a Bihar megyei RMDSZ-szervezet elnöke és Szabó Ödön parlamenti képvoselő, ügyvezető elnök Nagyváradon értékelte az EP-választásokon elért eredményt, mandátumbecslésbe ugyanakkor nem bocsátkoztak. (F. N. L.)

17:38

A Romániának járó 33 európai parlamenti mandátumból az eddigi számítások szerint kettő az RMDSZ-é, de csak az EP-választások hivatalos eredményeinek közzétételekor – várhatóan szerdán vagy csütörtökön – dől el, hogy melyik párt veszít egy helyet, azaz a 33. mandátumot – nyilatkozta a Maszolnak hétfőn Porcsalmi Bálint.

16:18
Részleges eredmények 15 órakor

A Központi Választási Iroda (BEC) hétfőn 15 órakor közzétett részleges adatai szerint a vasárnapi európai parlamenti választásokon Nemzeti Liberális Pártra (PNL) a szavazók 26,95 százaléka, a Szociáldemokrata Pártra (PSD) 23,44 százaléka, az USR–PLUS 2020 Szövetségre 20,08 százaléka adta voksát.

A sorban a Pro Románia következik 6,74 százalékkal, az RMDSZ 6,62 százalékkal és a Népi Mozgalom Párt (PMP) 5,42 százalékkal.

A részleges eredmények szerint a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) 4,21 százalékot, Peter Costea független jelölt 1,59 százalékot, George Nicolae Simion független jelölt 1,18 százalékot, Gregoriana Carmen Tudoran független jelölt 1,12 százalékot, a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) 0,56 százalékot, az Egységes Románia Párt (PRU) 0,53 százalékot, a Román Szocialista Párt 0,45 százalékot, a Független Szociáldemokrata Párt 0,29 százalékot, a Nemzeti Egység Tömbje 0,22 százalékot ért el az európai parlamenti választáson.

A BEC 4 113 238 szavazatot dolgozott fel 14.27 óráig. Vasárnap 9 330 178 választópolgár szavazott.

Legközelebb 17 órakor közölnek részleges eredményeket. (Agerpres)

13:44

Az európai parlamenti választások eredményeinek tükrében a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az USR–PLUS (a Mentsétek meg Romániát Szövetség, valamint a Szabadság, Egység és Szolidaritás Párt) szövetség együttműködve alternatívát képezhet a jelenlegi kormányzásra – mondta Klaus Johannis államelnök hétfőn, nyomatékosítva, hogy a vasárnapi választás eredménye a PSD-vel szembeni büntetőszavazásként is értékelendő. (Agerpres)

13:00

Néhány óra múlva kiderül, hogy hány európai parlamenti mandátumhoz jutott az RMDSZ a vasárnap lezajlott EP-választásokon nyomán – nyilatkozta a Maszolnak hétfőn délben Vincze Loránt, az esetleges második mandátum várományosa. A második mandátum a töredékszavazatok újraosztásának végeredményén múlik. Ezek Vincze Loránt szerint 6-7 mandátumra elegendőek, amelyeket egy matematikai művelettel, az úgynevezett D’Hondt-módszerrel osztanak szét a küszöböt átlépő pártok között. A számításokat egyébként a Különleges Távközlési Szolgálat (STS) végzi.

12:43

„Bebizonyosodott, hogy a Magyar Polgári Párt volt ismét a mérleg nyelve. Ha nem veszünk részt a választásokon, ha nem használjuk mozgósító erőnket, nem lett volna meg az elegendő szavazat ahhoz, hogy bár egy erdélyi magyar képviselő is bejusson az Európai Parlamentbe” – jelentette ki hétfőn az EP-válaszátok eredményeiről Mezei János.

12:30
Részeredmény: az igenek győztek a referendumon

A Központi Választási Iroda (BEC) hétfőn közzétett, 10:23-kor érvényes részleges adatai szerint az igazságszolgáltatás témájában kiírt népszavazáson 1 625 321 személy voksolt igennel az első kérdésre és 1 619 681 a másodikra.

A referendum első kérdésére 277 976 szavazó válaszolt nemmel, a második kérdésre pedig 271 104. Összesen 7 913 195 személy voksolt a referendumon, a részvételi arány meghaladta tehát a 40 százalékot. A 2000/3-as törvény 5. cikkelye értelmében a választói névjegyzékben szereplők legalább 30 százalékának részvételére van szükség ahhoz, hogy a referendum érvényes legyen. (Agerpres)

11:42
Újabb részleges eredményeket tett közzé a BEC

A Központi Választási Iroda (BEC) hétfőn 11 órakor közzétett részleges adatai szerint a vasárnapi európai parlamenti választásokon Nemzeti Liberális Pártra (PNL) a szavazók 26,23 százaléka, a Szociáldemokrata Pártra 23,68 százaléka, az USR PLUS 2020 Szövetségre 20,51 százaléka adta voksát.

A sorban a Pro Románia következik 7,01 százalékkal, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 6,07 és a Népi Mozgalom Párt (PMP) 5,55 százalékkal. A részleges eredmények szerint a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) 4,24, a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) 0,55, az Egységes Románia Párt (PRU) 0,54 százalékot ért el az európai parlamenti választáson.

11:16

A 2016-os parlamenti választásokon a Szociáldemokrata Párt (PSD) a szavazatok 45 százalékával győzött, a vasárnapi EP-választásokra azonban 20 százalékkal csökkent a támogatottsága. Liviu Dragneáék már csak néhány szegény moldovai és olténiai megyében dominálnak. Alaposan átrajzolódott Románia politikai térképe.












EZT OLVASTA MÁR?

X