A legfelsőbb bíróság helyben hagyta az elsőfokú ítéletet: börtönbüntetést kapott Liviu Dragnea (percről percre)


-A A+

Jogerősen 3 év és hat hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte hétfőn a legfelsőbb bíróság Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnököt a fiktív alkalmazások ügyében. A képviselőház elnökét börtönbe szállították.

15:05
Várják a miniszterelnököt is

A PSD válságtanácskozására várják Viorica Dăncilă miniszterelnököt is, akinek hamarosan meg kell érkeznie. (Digi24)

15:06
Cioloş: visszatérünk a normalitásba

Az ítéletet kommentálva Dacian Cioloş, a PLUS elnöke üdvözölte, a PSD elnökének érdekei többé nem keverednek a köznapirenden lévő kérdésekkel. „Visszatérünk a normalitásba. (…) Romániának joga van a normalitáshoz, és itt az ideje elkezdenünk kijavítani mindazt, amit a PSD és az ALDE elrontott ebben az országban” – fogalmazott a politikus. (g4media.ro)

15:02
Válságtanácskozást tart a PSD

A Szociáldemokrata Párt (PSD) bukaresti, băneasai székházában válságtanácskozást hívott össze a nagyobbik kormánypárt vezetősége. Ecaterina Andronescu tanügyminiszter, a PSD elnökségi tagja a helyszínen azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy „meg kell találni a párt egyensúlyba hozását, mert mégiscsak a kormányzó pártról van szó”. (g4media.ro)

14:35
Ezek az ítéletek születtek az ügy többi vádlottja ellen

Az ügyben többen is érintettek voltak, de csak Dragneát ítélték letöltendő börtönbüntetésre. A többi vádlott ellen a következő ítéletek születtek a fiktív alkalmazások perében:

  • Olguța Șefu – felmentve a hivatali visszaélés alól, egyéves felfüggesztett börtönbüntetés hamisításért;
  • Marica Valentina – felmentve a hivatali visszaélés alól;
  • Bălăban Constantin – felmentve a hivatali visszaélés alól, egyéves felfüggesztett börtönbüntetés hamisításért;
  • Gheorge Nicușor – felmentve a hivatali visszaélés alól, háromhónapos felfüggesztett börtönbüntetés hamisításért;
  • Botorogeanu Adriana – kétéves felfüggesztett börtönböntetés;
  • Miloș Rodica – hároméves felfüggesztett börtönbüntetés
  • Bombonica Prodana (Dragnea volt felesége) – büntetőeljárás megszűnése, felmentve a hivatali visszaélés alól
14:31
Még ma meg kell kezdenie büntetése letöltését

A döntést az öttagú bírói testület négy tagja támogatta, az ötödik különvéleményt fogalmazott meg, azt javasolva, hogy tárgyalják újra az ügyet, mivel szerinte az alapfokú testületnek korrupciós ügyekre szakosodott bírókból kellett volna állnia. A procedúráknak megfelelően Liviu Dragneának még hétfőn jelentkeznie kell a rendőrségen, hogy megkezdje büntetése letöltését.

14:12
Börtönbe kell vonulnia Liviu Dragneának

A legfelsőbb bíróság hétfőn kihirdetett jogerős ítéletében jóváhagyta a három éves és hat hónapos letöltendő szabadságvesztést a fiktív alkalmazások perében, így Liviu Dragneának, a Szociáldemokrata Párt elnökének börtönbe kell vonulnia – adta hírül a Digi24. A politikust 2016-ban már két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték egy választási csalással kapcsolatos korrupciós perben. A most véget ért második ügyben hivatali visszaélés miatt, illetve okirat-hamisításra való felbujtásért állította bíróság elé a korrupcióellenes ügyészség (DNA). A vádakról bővebben itt olvashat












EZT OLVASTA MÁR?

X