Kelemen Hunor: az RMDSZ feltételekkel támogatna egy bizalmatlansági indítványt


-A A+

Nem kíván kormányra lépni, de feltételekkel támogatná az ellenzéki bizalmatlansági indítványt az RMDSZ – jelentette ki az EP-választások eredményeit értékelő csütörtöki sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor. A szövetségi elnök megállapította, hogy 100 ezerrel többen pecsételtek most vasárnap a tulipánra, mint öt évvel ezelőtt, és azt ígérte, hogy a bizalmat meg fogják szolgálni. A Kárpátokon túli voksokról kijelentette: számuk növekedéséhez hozzájárulhatott, hogy az RMDSZ-nek sikerült szinte minden körzetbe szavazóbiztost delegálnia.

„A bizalom kötelez. A nagyobb bizalom pedig nagyobb felelősséggel jár” – jelentette ki az EP-választásokon kapott több mint 472 ezer szavazatról csütörtökön Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke a Szövetségi Állandó Tanács ülése után tartott Kolozsváron sajtótájékoztatót, amelyen a választási eredményeket értékelte és a választások utáni belpolitikai helyzetet is elemezte.

A politikus megállapította, hogy vasárnap sok, korábban elpártolt választó „visszatért” az RMDSZ-hez. Ezt támasztja alá, hogy az EP-választásokon az 5 évvel ezelőtti eredményhez képest 100 ezer szavazattal kapott többet a tulipános jelöltlista, és ennek köszönhetően az első két helyezett, Winkler Gyula és Vincze Loránt EP-mandátumhoz jutott. Megjegyezte, hogy erre a 100 ezer szavazatra a „rendkívüli mozgósítás” körülményei mellett szükség is volt az öt százalékos küszöb átlépéséhez.

 

 „Örülünk, hogy eljutott a közösséghez az üzenetünk, megértették a magyar emberek, hogy mi a választás tétje, és cselekedtek. Köszönjük a bizalmat a közel félmillió szavazónknak, meg fogjuk szolgálni” – jelentette ki Kelemen Hunor, aki köszönetet mondott azoknak, akik választási kampányban segítettek, külön említve Hegedüs Csillát és Oltean Csongort, a jelöltlista harmadik és negyedik helyezettjét, akik teljes erőbedobással vettek részt a korteskedésben annak tudatában is, hogy a harmadik EP-mandátum bizonytalan.

„Az RMDSZ mindig is kapott szavazatokat a Kárpátokon túl”

Kelemen Hunor érthetetlennek nevezte, hogy egyesek csodálkoznak az RMDSZ-re a Kárpátokon túlról érkező nagy számú szavazaton. Emlékeztetett, hogy a szövetség 30 éve kap szavazatokat az Ókirályságban. „Több-kevesebb sikerrel mindig igyekeztünk a román választókat is megszólítani” – jelentette ki. Mint mondta, meglepőnek tartja, hogy egyesek úgy gondolkodnak: morális és politikai értelemben is elfogadható, ha magyar emberek román pártokra szavaznak, viszont ugyanezeknek a személyeknek erkölcsileg és politikailag is elfogadhatatlan, ha román szavazópolgárok magyar alakulatra voksolnak.

A politikus felidézte: amikor jómaga indult a 2014-es elnökválasztáson, az első fordulóban csak néhány ezerrel kevesebb szavazatot kapott a Kárpátokon túli megyékben, mint amennyi most az RMDSZ listájára érkezett. A szavazatszámok megnövekedését azzal is magyarázta, hogy az EP-választásokon igyekeztek minden körzetbe szavazóbiztosokat delegálni a Kárpátokon túl is. Ebben nagy segítségükre voltak a regáti megyékben működő RMDSZ-szervezetek, amelyek közül több képviselőt is küldött korábban a parlamentbe.

„Arra biztattuk a Kárpátokon túli szervezeteinket, állítsanak biztosokat, ez törvényes, tisztességes megoldás. Nyilván, ezek többsége román ember volt, akik esetleg az RMDSZ-re szavaztak. Ezt nem tudhatjuk, mert a szavazás titkos” – részletezte a politikus. Azt határozottan cáfolta, hogy a szavazóbiztosok delegálása román pártokkal együttműködve történt volna. „Felhasználtuk az elmúlt évek tapasztalatait, kapcsolatait.  Nem kértünk párttagságit a biztosoktól, megkérdeztük, vállalják-e a feladatot” – magyarázta az RMDSZ elnöke.

Támogatnák a bizalmatlansági indítványt

Az érlelődő bizalmatlansági indítványról Kelemen elmondta: a napokban többször is egyeztetett a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) vezetőivel, és közölte velük a szövetség feltételeit. Az egyik az, hogy az RMDSZ is járulhasson hozzá az indítvány megszövegezéséhez. A másik: „legyen egy papír” arról, hogy ki a miniszterelnök-jelölt. Szavai szerint ez a jelölt lehet akár Ludovic Orban, a PNL elnöke is, ha van egy többség a támogatására. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az RMDSZ – akárcsak az USR – nem venne részt a kormányban, hanem a parlamentből támogatná az ellenzéki kabinetet.

Kelemen Hunor újságírói kérdésre kijelentette: az RMDSZ támogatja, hogy Eckstein-Kovács Péter legyen az ombudsman. Hozzátette: a szövetségből kilépett kolozsvári jogász-politikus jó volt kisebbségügyi miniszternek, szenátornak, kolozsvári polgármesterjelöltnek és államfői tanácsosnak is, biztosan jó munkát fog végezni az ombudsmani tisztségben.

Elmondta azt is: az RMDSZ azért indított a személyében jelöltet a házelnöki tisztségre, mert sem a PSD, sem a PNL jelöltjét nem tudták jó szívvel támogatni. Emlékeztetett arra, hogy jómaga 20, Raluca Turcan 100, a kormánypárti Marcel Ciolacu pedig a PSD és az ALDE támogatásával 172 szavazatot kapott, 11 szavazat pedig érvénytelen volt. „Ez most a parlamenti arány, ezzel kell számolni” – jegyezte meg. Leszögezte: az RMDSZ továbbra is felfüggesztettnek tekinti a koalícióval kötött együttműködési megállapodását, amíg az úzvölgyi temető helyzete nem oldódik meg. „A kormánykoalíciót nem tudjuk támogatni, döntésünk nem változott, nem érdemes azon spekulálni, hogy csak a kampány miatt hoztuk ezt a döntést”– jelentette ki.

Maga mellett tartaná Porcsalmit

A Maszol kérdésére Kelemen Hunor elmondta: "a napokban" jelenti be, hogy kit javasol az új mandátuma elején járó szövetségi elnökként ügyvezető elnöknek. Értésére adta, hogy a tisztséget jelenleg is betöltő Porcsalmi Bálint lenne a jelöltje. "A következő napokban meg kell beszélnem vele, hogy vállalja-e" – jelentette ki Kelemen, miközben az ügyvezető elnökre nézett. Elmondta azt is, hogy a területi elnökök kérésére a Szövetségi Képviselők Tanácsának következő ülését nem júniusban, hanem szeptemberben tartják. Az SZKT fog szavazni az ügyvezető elnök személyéről is.








EZT OLVASTA MÁR?

X