Katonatemető: megbeszélést kezdeményezett a magyar minisztériummal a román fél


-A A+

Találkozót indítványoz a román védelmi minisztérium a magyar szaktárca illetékeseivel a katonai temetők kérdésének megbeszélésére, különös tekintettel az úzvölgyi sírkertre. A tárgyalásokra a Hősök Emléke Országos Hivatal (ONCE) és a magyarországi Hadtörténeti Intézet és Múzeum közvetítésével kerülne sor.

A román védelmi tárca közleményben tájékoztatott, hogy a Hősök Emléke Országos Hivatal közvetítésével javasolta a magyar Honvédelmi Minisztériumnak és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum illetékeseinek, hogy június 24-e és 28-a között Bukarestben tartsanak megbeszélést a katonai temetők és emlékművek kapcsán, tekintetbe véve a két ország között 2008. március 6-án aláírt kormányszintű megállapodást, amely a Romániában levő magyar, illetve a Magyarországon levő román hadisírok helyzetét hivatott rendezni. 

A tanácskozáson az úzvölgyi temető körül kialakult helyzet is terítékre kerülne, a fenti megállapodás, illetve a román-magyar jószomszédi viszonyt szentesítő, 1996-ban Temesváron megkötött szerződés figyelembevételével – teszi hozzá a minisztérium.

 
EZT OLVASTA MÁR?

X