Jogerősen felmentették a korrupcióval vádolt Toni Greblă volt alkotmánybírót


-A A+

Jogerősen felmentette csütörtökön hozott ítéletével a korrupció vádja alól a legfelsőbb bíróság Toni Greblă volt alkotmánybírót, megerősítve az alapfokú ítéletet.

A kormány jelenlegi főtitkárát 2015 szeptemberében állította bíróság elé a korrupcióellenes ügyészség (DNA) háromrendbeli hatalommal való visszaélés, a hivatali tisztséggel összeférhetetlen pénzügyi és gazdasági tevékenység folytatása, szervezett bűnözői csoport létrehozása, és folyamatosan elkövetett hamis nyilatkozattétel vádjával. A legfelsőbb bíróság tavaly májusban felmentette alapfokon a vádak alól.

2015 januárjában indítottak eljárást ellene, majd emiatt februárban lemondott a taláros testületben betöltött tisztségéről. A vádhatóság szerint 2010 óta szenátorként különböző formában többször kenőpénzt fogadott el üzletemberektől, cserében közbenjárását ígérte azért, hogy vállalataik állami megrendelésekhez jussanak. Greblát azzal is vádolták, hogy alkotmánybírói tisztségével összeegyeztethetetlen kereskedelmi tevékenységet folytatott.

A héten a legfelsőbb bíróság jogerősen felmentette Cristian David volt belügyminisztert is, akit első fokon még öt év szabadságvesztésre ítéltek korrupció miatt. Júniusban a legfelsőbb bíróság más, korrupcióval vádolt magas rangú volt vezetők esetében is felmentő ítéletet hozott. Így határozott például George Scutaru esetében, aki Klaus Johannis államelnök tanácsadója volt. Ugyanebben az ügyben Dan Motreanut, a románparlament képviselőházának volt alelnökét is felmentették pénzmosás vádja alól.







EZT OLVASTA MÁR?

X