Pásztor Sándor tanácselnök bizarrabbnál bizarrabb támadásokra is számít


-A A+

A mandátuma kezdete óta tartó pereskedések és lejárató kampány részének tartja Pásztor Sándor Bihar megyei tanácselnök az újabb támadásokat. Az elöljáró azt is elmondta Maszolnak, hogy nem lepné meg, ha újabb, bizarrabbnál bizarrabb vádakkal is illetnék.

Mint arról már beszámoltunk, a Nagyváradi Nemzetközi Repülőtér helyzete miatt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) megyei tanácsi frakciója folyamatosan támadja az önkormányzatot és Pásztor Sándor tanácselnököt. Az elöljárót a múlt héten a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) egyik jövendő nagyváradi tanácsosjelöltje, Flavius Bunoiu támadta blogján azért, mert egy dél-afrikai vadászaton készült kép mellett Pásztor Sándor magyarországinak (from Hungary) tüntették fel. A román sajtó amiatt ismét a nagyváradi reptér szabotálásával vádolta a tanácselnököt.

„Egyszerű a magyarázat”

Pásztor Sándor elmondta, hogy a „from Hungary” magyarázata nagyon egyszerű: mivel magyar és román állampolgár is, a közel két évvel ezelőtti utazáskor jómaga és családja a magyar útlevelet használta a Dél-afrikai Köztársaságba való utazáshoz, azon egyszerű oknál fogva, hogy a román állampolgárokkal szemben a magyar állampolgároknak nincs vízumkötelezettségük. Mint mondta, mindig is felvállalta, hogy kettős állampolgár, korábban államtitkárként sem volt ebből gondja.

Tudomása szerint Romániában mintegy hiszen 1,3 millió ember vagy román-moldáv, vagy román-magyar állampolgár, s körülbelül a felük birtokolja mindkét ország útlevelét. Ez az Európai Unióban teljes mértékben elfogadott. A hazai törvénykezés is megengedi, s a magyar útlevél használata miatt kerülhetett fel az ominózus felirat a honlapra, mivel szabadsága alatt részt vett egy vadászszafarin is – részletezte.

„Ebből aztán nagyon körülményesen és furfangos módon sikerült úgy levezetni a dolgot, hogy biztos a reptéren én megállítom a járatokat, mert ha magyar útlevéllel utaztam máshova, akkor én a magyar érdekeket képviselem, és ezzel Váradot hátrányban részesítem mondjuk Debrecennel szemben. Ezek fantazmagóriák” – mondta Pásztor Sándor, aki hozzátette: a közel két éves kép készülte idején még több külföldi járat üzemelt a váradi reptérről, egyértelműen erőltetett az összefüggés keresése az ő szabadsága és a repülőtér helyzete között.

Igazságtalan vádak

Ami a Nagyváradi Nemzetközi Repülőtér működésének szabotálásáról szóló vádaskodást illeti, Pásztor Sándor elmondta: elnöki mandátuma idején indultak el a nemzetközi repülőjáratok Nagyváradról, a Bihar megyei RMDSZ-es parlamenti képviselő és szenátor kollégákkal sikerült törvénymódosítást benyújtani a büdzséhez, így két év alatt 6,5 millió eurót hoztak a reptér új termináljának az építésére, amelyet hamarosan átadnak.

Felidézte, hogy a Ryanair külföldi járatainak üzemelése idején reklámozási és menedzsmentszerződéseket kötöttek, Olasz- és Spanyolországban népszerűsítették a járatokat, hogy jöjjenek a külföldi turisták. A legelső, Nagyváradról Milánóba tartó járat érkezésekor a bergamói reptéren lefoglalták a terminált, ahol egy 20 perces, magyar és román néptáncos flashmobot tartották. Hogy népszerűsítsék Nagyváradot. Akkor abba kötöttek bele, hogy miért volt magyar néptánc is a programban...

„Mindent megpróbáltunk megtenni azért, hogy a járatok fenntarthatóak legyenek. Az egy másik probléma, hogy a légitársaságnak volt egy döntése, hogy Közép-Kelet Európának több országából is, és akár Románia több repteréről is, Temesvár, Craiova, Kolozsvár kivonult, és Nagyváradról is. Annyit még elértünk, hogy nem egyszerre, hanem két járatot még megtartottak fél évig, de ez egy folyamat része volt. Innen azt mondani, hogy az ember szabotál, és mivel magyar útlevele van, emiatt más ország érdekeit képviseli, ehhez minimum hatalmas képzelőerő kell” – fogalmazott a tanácselnök.

Egy folyamat része

Pásztor Sándor kérdésünkre azt is elmondta: szerinte nem az idei elnök elnök- és a jövő évi helyhatósági választás közeledte váltotta ki az újabb támadást, ez sokkal inkább a kezdetektől tartó kampány része. Felidézte, hogy a tanács megalakítását is szabotálták a liberális pártiak, szinte verekedés tört ki az urna miatt, majd beperelték a tanácsot az elnökválasztás megismétléséért. Ezt a pert végül megnyerték, kimondták, hogy szabályos volt a megválasztása. Ezt követte az a nyolc-kilenc hónap, amikor 17-17-es felállásban döntésképtelen volt a tanács.

„Most van az a szint, hogy az ALDE-s kollégák az utolsó tanácsülésen már az ellenzékkel szavaztak, emiatt aztán fel kell készülnünk egy másik periódusra, ami arról fog szólni, hogy esetlegesen kisebbségben, vagy olyan helyzetben, hogy vagy lesz többség, vagy nem lesz többség, kell vezetni a tanácsot. Nem gondolom azt, hogy csodák történnek, az várható, hogy bizarrabbnál bizarrabb variánsokkal fognak előjönni, lásd például ilyen, hogy ha az ember magyar útlevéllel utazik, akkor Bihar megye vagy Nagyvárad ellen tesz lépéseket” – magyarázta.

Több utas kellene. Nagyon sok alkalommal próbáltak nemzetközi repülőjáratoktól tárgyalni, de van egy nagy gond: hosszú távon gazdaságilag nem fenntartható Nagyváradról sok gép indítása, mondta el Pásztor Sándor. „Ezt nagyon jól tudja mindegyik fél. Tiltott a direkt szubvenció alkalmazása a reptérnél. Ha ez nagyon jövedelmező lenne, jönnének a cégek egyfolytában. A küszöb, ami a rentabilitást biztosítaná, körülbelül négyszáz ezer utas lenne évenként, ezt kérik a cégek. Amikor öt külföldi desztinációnk volt, több bukaresti és konstancai járat és charterek, akkor sikerült Nagyváradnak és Bihar megyének körülbelül 220 ezer utast produkálnia. A 400 ezer utas elérése utópia, ezt egyszerűen nem tudjuk teljesíteni. Ettől függetlenül meg kell próbálnunk minden olyan lehetőséget, amivel be tudjuk indítani a járatokat, ezen dolgozunk is. Felajánlottam múlt héten, hogy indítsunk versenyvizsgát közösen, lépjünk közösen ez ügyben, és a felelősséget is vállaljuk közösen azért, hogy megy, vagy nem megy” – tette hozzá.







EZT OLVASTA MÁR?

X