Botrány a nagyváradi reptér körül: új versenyvizsgát írnak ki a vezetői posztra


-A A+

A Nagyváradi Nemzetközi Repülőtér parancsnoki tisztségére új versenyvizsgát írnak ki, a volt reptérparancsnok ellen feljelentést tettek.

Hónapok óta gyűlt a feszültség a Nagyváradi Nemzetközi Repülőtér miatt, vádak és ellenvádak jelentek meg mind a nemzetközi járatok megszűnése, mind a parancsnoki tisztségre kiírt versenyvizsga kapcsán. Miután a Bihar Megyei Tanács kezelésébe tartozó reptér parancsnoka, Gheorghe Pasc lemondott tisztségéről, és szeptember 2-án véget ért mandátuma, 19-én, bő két héttel az ebihoreanul.ro portál beszámolója szerint „leleplezéssel” állt elő.

Eszerint Pásztor Sándor megyei tanácselnök megtiltotta neki, hogy a légitársaságokkal tárgyaljon, mégpedig a júniusi megyei önkormányzati ülés után, mikor Pasc arról beszélt, hogy négy légitársasággal is egyeztet. Állítása szerint a tanácselnök az ülés után azt mondta, nem tárgyalhat a Ryanairrel és a Wizzairrel, legfennebb a Tarommal vagy más légitársaságokkal. A reptérparancsnok szerint ekkor mellette állt Bimbó-Szuhai Tibor, a reptér igazgatótanácsának vezetője, aki másnap azt mondta neki, a tanácselnök tudni szeretné, kivel folytat tárgyalásokat. Pasc szerint ő az igazgatótanácson keresztül kommunikált a megyei önkormányzattal, az igazgatótanácsot pedig értesítette lépéseiről.

A beszélgetés után hamarosan kiírták a versenyvizsgát a reptér parancsnoki tisztségére, szerinte azért, hogy lecseréljék őt. Állítása szerint ekkor vált  meggyőződéséve, hogy az, amit az említett portál és más sajtóorgánumok feltételeznek, igaz, azaz a vezetőség valódi célja a reptér elszigetelése. Ez az elképzelés egyébként a Nemzeti Liberális Párthoz közeli Facebook-csoportokban is megjelent, ott konkrétan a debreceni repülőtér előnyösebb helyzetbe hozásával vádolták a megyei tanácsot.

A PNL szeptember 20-án közleményben Pasc vádjaira hivatkozva kérte, hogy a megyei tanácselnök minél hamarabb válaszoljon azokra, illetve a tanácselnök lemondását is kérték.

A megyei önkormányzat szeptember 23-án közleményben tudatta: létrehoznak egy vizsgálóbizottságot a vádak kapcsán, melyek szerintük annak a lejárató kampánynak részei, amelyet az ellenzékbe került liberálisok jelen mandátum kezdete óta folyatnak a megyei vezetés ellen.

Hiányzó iratok

A vizsgálóbizottságot létre is hozták, és pénteken mind Bimbó-Szuhai Tibor, mind Pásztor Sándor beszámolt annak következtetéseiről. Bimbó-Szuhai Tibor elmondta: feljelentést tettek a Nagyváradi Bíróságon a volt parancsnok ellen, mivel az sajtótájékoztatóján bizalmas dokumentumokat hozott nyilvánosságra, és megsértette titoktartási kötelezettségét. Emellett az is megállapították, hogy hiányoznak egyes légitársaságokkal folyatott iratváltások ezért a reptér ideiglenesen megbízott vezetője a rendőrségen tett feljelentést. (A repteret az új vezető választásáig  Dan Traian Bălăcel igazgatóhelyettes vezeti.)

Az igazgatótanács elnök azt is elmondta: a megbízott vezető jelenleg Bukarestben tárgyal lehetséges járatokról. Újságírói kérdések nyomán az is kiderült, hogy a parancsnoki tisztségre kiírt versenyvizsgát újra megszervezik, mivel a megyei tanács vizsgálóbizottsága eljárási hibát talált az előző procedúrában.

Pásztor Sándor tanácselnök pénteken azt is elárulta, hogy eljárási hibát azzal követték el, hogy a reptér igazgatótanácsa hagyta jóvá a megyei önkormányzat helyett az úgynevezett elvárási levelet. Ezt más repterekhez hasonlóan az igazgatótanács állította össze, azonban a tanácselnök pénzügyminisztériumi szakvéleményt is kért, s abban leszögezték: a dokumentum elkészítése az intézményfenntartó feladata, számolt be az Agerpres hírügynökség.

A tanácselnök azt is elmondta: a volt parancsnoknak mandátuma lejárta után három évig kellett volna bizalmasan kezelnie az általa ismert információkat, s hogy a Ryanair és Wizzair légitársaságokkal folytatott üzenetváltások tűntek el. Pásztor Sándor azt javasolta az igazgatótanácsnak, hogy 11 tagú  versenyvizsga-bizottságot hozzanak létre, ebben a repülőtér, a megyei tanács, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal, a Bihar Megyei Prefektúra, az ipari parkok, a kereskedelmi kamara, a Turisztikai Desztinációs Menedzsmentügynökség, a Nagyvárad és a Régió Turizmusfejlesztési Egyesülete, a Nagyváradi egyetem és a szállodák képviselői kapjanak helyet. Amennyiben két héten belül megalakul ez a bizottság, három hét múlva kiírhatják az újabb versenyvizsgát, tette hozzá.

A Ryanair tavaly kivonult Váradról

A Ryanair ír légitársaság 2017-ben indította el nemzetközi járatait a váradi reptérről. Bár 2018. február 22-én még a százezredik utast ünnepelték, alig egy hónap múlva, márciusban bejelentették, hogy ősztől megszüntetik meglévő járataikat, ezek Váradról és vissza Milánóba (Bergamo), Barcelonába (Girona), Münchenbe (Memmingen), Düsszeldorfba (Weeze) Londonba (Stansted) közlekedtek. Pásztor Sándor tanácselnök akkor Dublinban tárgyalt a cég képviselőivel, eredménytelenül.

A reptér kérdése azóta is folyamatos feszültségforrás a Bihar Megyei Tanács ülésein, az ott ellenzékben lévő liberális párti tanácstagok minden alkalommal felhozzák a reptér kérdését, Ilie Bolojan váradi polgármester, a párt Bihar megyei szervezetének elnöke pedig többször is jelezte, hogy a váradi önkormányzatnak lennének ötletei a külföldi járatok újraindítására, illetve idén márciusban azt is javasolta: legyen a reptérnek új igazgatótanácsa, melyben kapjanak helyet a polgármesteri hivatal egy képviselője mellett a nagy váradi munkaadó cégek, illetve a megyeszékhely és Félixfürdő szállodáinak képviselői is.

A Nagyváradi Nemzetközi Repülőtér honlapja szerint novembertől csak a TAROM Nagyvárad–Bukarest járatai üzemelnek majd szombat kivételével a hét minden napján. Jelenleg két charterjárat repül még, az egyik a törökországi Antalyába heti négyszer, a másik az egyiptomi Hurghadába heti kétszer, előbbi azonban október 7-től, utóbbi pedig október 30-tól szünetelteti járatait.

 








EZT OLVASTA MÁR?

X