Hivatalos: az összes külföldi járat megszűnik a nagyváradi repülőtérről


-A A+

Megérkezett csütörtökön a Ryanair-től a hivatalos értesítés, amelyben tudatják a Bihar megyei önkormányzattal, hogy az őszi-téli járatainak üzemeltetését felfüggeszti az ír diszkont légitársaság. Ezzel gyakorlatilag az összes külföldi járat megszűnik a nagyváradi repülőtérről.

A részletekről Pásztor Sándor megyei tanácselnök számolt be, aki kedden este érkezett Dublinból, ahol a Ryanair vezetőivel tárgyalt.

Pásztor Sándor tudatta, a Dublinban folytatott megbeszélésen a Ryanair vezetősége azzal indokolta a téli menetrend megszüntetését a Nagyváradi Nemzetközi Repülőtéren, hogy a járataik folyamatosan veszteségesen működtek és a gazdasági mutatók szerint nincs sok esély arra, hogy a jövőben jobbra fordulna a helyzet. A Bihar megyei tanács elnöke ugyanakkor elmondta, némileg értetlenül áll az indoklás előtt, ugyanis a diszkont légitársaság váradi járatainak telítettsége átlagosan számítva is 90 százalék feletti volt.

A Bihar megyei tanácselnök emlékeztetett: tavaly tavasztól fokozatosan indította be külföldi menetrend szerinti járatait a Ryanair, az újabb és újabb desztinációk népszerűsítésében pedig mind a megyei tanács, mind az ennek hatáskörében működő turisztikai igazgatóságok is részt vállaltak. Ennek eredményeképpen például a milánói, a barcelónai vagy a londoni járatok telítettsége sokszor a száz százalékot is meghaladta – ezért maga a légitársaság volt az, amely ötszáz eurót ajánlott fel azoknak az utasoknak, akik hajlandók voltak halasztani utazásukat, mert nem fértek fel a gépre – avatott be Pásztor Sándor.

Az ír diszkont légitársaság váradi sikerét mutatta az is, hogy idén február 22-én már a százezredik utasukat köszöntötték, és tervezték a folytatást, sőt a járatbővítéseket. Még február végén bejelentették, hogy a Ryanair megszünteti temesvári járatait, a bihariak pedig azt remélték, hogy az új váradi repülőtér, illetve a most épülő új terminál kihasználtsága nőni fog, ha Temesvárról ide irányítja át gépeit a társaság.

Március idusán azonban a spanyol médiában jelent meg először, hogy a Ryanair nemhogy nem bővíti váradi járatainak a számát, hanem innen is kivonul. A helyi sajtó nyomására a légitársaság megerősítette a hírt, de erről semmilyen hivatalos formában nem értesítették sem a nagyváradi légikikötőt, sem az ezt fenntartó Bihar megyei tanácsot. Miután az ezt követő időszakban sem érkezett semmilyen értesítés, Pásztor Sándor utazott el a társaság székhelyére, Dublinba, hogy személyesen tárgyaljon a kialakult helyzetről.

„Előre előkészített válaszokba” ütközött a tanácselnök

Bihar megye tanácsának elnöke azonban hiába utazott el Írországba, a Ryanair vezetőségének „előre előkészített válaszai voltak”, és bárhogy közelítette meg a témát, mindig az volt a magyarázat, hogy a járatok nem jövedelmezők. „Szinte minden repülőgép tele szállt le és fel, mégis mi lett volna a jobb? Ha százötven százalékos a telítettség?” – tette fel sajtótájékoztatóján a kérdést Pásztor Sándor.

A tanácselnök szerint az biztos, hogy véget ért a három- és öteurós repülőjegyek korszaka, de a társaságot semmi és senki nem kötelezte arra, hogy ilyen olcsón adja a jegyeket, ez a saját marketingjének a része volt. Az sem vigasztalja a Bihar megyei önkormányzat vezetőit, hogy a Ryanair összesen száz járatát szünteti meg Kelet-Európában, és „Nagyvárad csak ártatlan vesztese ennek az átszervezésnek”.

Hogyan tovább? 

A váradi reptérnek most két lehetősége van: vagy felbontja a Ryanairrel kötött szerződést, vagy elfogadja azt, hogy a társaság ősztől tavaszig nem működtet járatokat Váradra, illetve innen a különböző európai nagyvárosok felé és jövő nyárára ismét beindulhatnak egyes menetrend szerinti járatok. Pásztor Sándor szerint mindkét lehetőségnek megvannak az előnyei és a veszélyei. „Az biztos, hogy miután ma megérkezett a hivatalos értesítés a téli járatok megszüntetéséről, mi holnaptól tárgyalunk más légitársaságokkal, hogy meglássuk, hogyan tudjuk áthidalni ezt az időszakot” – mondta a tanácselnök.

A Ryanair döntése a következő célállomások felé működtetett járatokat érinti október végétől, november elejétől: Milánó (Bergamo), Barcelona (Girona), München (Memmingen), Düsszeldorf (Weeze) és London (Stansted).








EZT OLVASTA MÁR?

X