Mezei János és Viorica Dăncilă találkozója: érdekképviselet vagy érdek képviselete?


-A A+

A Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke, Mezei János titkos megállapodást kötött a PSD-vel és ez alapján arra akarta kötelezni a polgári párt két parlamenti képviselőjét, hogy szavazzanak a Dăncilă-kormány maradása mellett a bizalmatlansági indítvány szavazásán – állítja Kulcsár Terza József. Az RMDSZ színeiben képviselői mandátumot szerzett háromszéki MPP-s politikus a Maszolnak elmondta: a pártelnök az október 10-i bizalmatlansági indítvány szavazása előtt kereste meg őt, és arra akarta kötelezni, hogy a PSD-vel szavazzon. Mezei János portálunknak megerősítette, hogy a bizalmatlansági indítvány előtt találkozott Viorica Dăncilă kormányfővel, de állítása szerint csak beruházásokról beszélgettek.

A Dăncilă-kormány hivatalban maradására próbálta szavaztatni Mezei János, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke a párt két parlamenti képviselőjét a bizalmatlansági indítvány október 10-i szavazásán - közölte szerdán internetes oldalán a Háromszék. A napilap birtokába jutott egy olyan levél, amelyet a párt egyik parlamenti képviselője, Kulcsár Terza József írt október 28-án, több mint két héttel a kormány megbuktatása után Mezei Jánosnak, és amelyben a képviselő többek között a Dăncilă-kormány melletti szavazásra való pártelnöki felszólítást kifogásolta.

Kulcsár: nem én szivárogtattam ki a levelet

Kulcsár Terza József csütörtökön a Maszolnak megerősítette: valóban írt egy levelet a pártelnöknek. Tájékoztatása szerint lépése előzményeként Mezei János megkereste őt, és arra próbálta kötelezni, hogy a bizalmatlansági indítvány vitáján a kormány mellett szavazzon. „Indoklásként annyit mondott, hogy «minden jó lesz»” – számolt be érdeklődésünkre a háromszéki politikus, aki szerint nem tudni, hogy ezzel mire utalt az MPP elnöke.

Kulcsár Terza József szerint az később derült ki számára, hogy Mezei János a Viorica Dăncilă kormányfővel való találkozóról érkezett, akivel titkos megállapodást kötött. Ezen a találkozón Mezei János vállalta a PSD-kormány támogatását, és biztosította a miniszterelnököt, hogy „támogatásokért cserébe” a polgári pártos parlamenti képviselők a bizalmatlansági indítvány ellen fognak szavazni – mondta a képviselő. Kulcsár érdeklődésünkre hangsúlyozta: a pártelnöki felszólítás ellenére a kormány buktatása mellett szavazott az MPP-ből időközben kizárt Biró Zsolt képviselővel együtt, akárcsak a többi magyar képviselő.

„A levelemben is azt írtam Mezeinek: a Magyar Polgári Párt egy jobboldali párt, amely nem tud, és amelynek nem szabad ilyen megállapodásokat kötnie egy baloldali posztkommunista párttal” – mondta Kulcsár Terza József, aki leszögezte: számára elfogadhatatlan, hogy annak a kormánynak a támogatásáról egyezkedett a Magyar Polgári Párt elnöke, amely az úzvölgyi gyalázatos események háttérszervezője volt, és számos más esetben is bizonyította magyarságellenes politikáját.

A képviselő arról is beszámolt, hogy bár a Mezei János és Viorica Dăncilă közti találkozó és egyezség titkos volt, az mégis kiszivárgott. A bizalmatlansági indítvány szavazása előtt néhány nappal a román parlament folyosóin is arról beszéltek, hogy a két MPP-s képviselő nem fogja megszavazni a kormány bukását eredményező bizalmatlansági indítványt. „Ez a hír az RMDSZ vezetősége tudomására jutott, és téma volt a parlamenti frakción belül is” – tájékoztatta a Maszolt Kulcsár Terza József. Elmondta: felajánlotta frakciónak, hogy a szavazás titkossága ellenére nyíltan szavaz, hogy mindenki lássa, nem támogatja a Dăncilă-kormány maradását.

A politikus elmondta: október 28-án küldte el levelét Mezei Jánosnak. Mivel nem kapott semmilyen választ, néhány nap után a levelet elküldte az MPP öt alelnökének is, arra kérve őket, hogy mihamarabb kezdődjön tárgyalás a párton belüli „belső ellenzék vagy belső többség” és a párt vezetése között a szervezetet elmúlt időben megrengető sorozatos kirúgások és viták rendezése érdekében. Kulcsár Terza József szerint a párt három alelnöke (Simon Csaba, Kátai Attila, Mosdóczi Vilmos) megerősítette a titkos találkozóról szóló információkat, mondván, hogy minderről Mezei János pártelnök beszámolt az azt követő elnökségi ülésen. Mivel a párton belüli tárgyalásra nem került sor, hétfőn elküldte levelét az MPP 34 fős választmányának is, majd ezt követően került nyilvánosságra. „Nem én szivárogtattam ki a levelet” – hangsúlyozta.

„János! A Magyar Polgári Pártot saját kezűleg szétverted”

A levélben Kulcsár Terza József amiatt is bírálja Mezei Jánost, hogy a minap arra szólította fel Kelemen Hunort, az RMDSZ elnökét, a liberális kormány támogatása feltételeként kérje Beke István és Szőcs Zoltán kegyelemben való részesítését. „Számomra értelmezhetetlen, hogy te, aki bizalmi viszonyban vagy a szociáldemokrata párt elnökével, a román kormányfővel, haszonszerzés helyett miért nem kérted vagy támasztottad feltételként a titkos találkozón Beke és Szőcs jogi helyzetének tisztázását?” – írta levelében Kulcsár Terza József, aki emlékeztette az MPP elnökét arra, hogy kijelentése előtt nem egyeztetett a székely politikai foglyokkal, hanem a populizmus útját választotta. A háromszéki politikus leszögezte: sokadszorra látogatta meg a börtönben Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, akik „nem kérnek kegyelmet, mert ártatlanok!”

„János! A Magyar Polgári Pártot saját kezűleg szétverted más kérésére és tanácsára, de azt hogyan merészeled megtenni, hogy Beke István és Szőcs Zoltán bőrén politikai tőkét akarsz kovácsolni? Beszéltél te velük? Beszéltél te a családjaikkal? Te magad szennyezed be a becsületüket, mikor arról beszélsz, hogy kapjanak kegyelmet. Bűnösöknek tekinted őket. Kegyelemben ugyanis csak az részesülhet, aki elismeri bűnösségét. Beke István és Szőcs Zoltán nem bűnösök! Ők nehéz börtönéveket töltenek csak azért, mert magyarok. János! Ébredj fel, ne játssz két honfitársunk becsületével, csakhogy a közéletben maradhass, ez nagyon aljas dolog” – olvasható a levélben.

Mezei János: csak beruházásokról beszéltünk a kormányfővel

Nem érti Kulcsár Terza József pálfordulását és azt, hogy a nyilvánossághoz fordult a párt belső ügyeivel – jelentette ki a Magyar Polgári Párt elnöke a Maszolnak, amikor arra kértük, hogy kommentálja a parlamenti képviselő állításait. A Viorica Dăncilă ex-miniszterelnökkel való találkozójáról Mezei János azt mondta, hogy csak a  székelyföldi településeken megkezdett és lehetséges új beruházásokról beszéltek.

„Valóban volt egy tárgyalásom a kormányfővel, de ezen a találkozón nem született semmilyen megállapodás, egyezmény. Azok a projektek, beruházási folyamatok kerültek szóba, amelyek beindultak, és beszéltünk arról, hogy milyen lehetőségek vannak a jövőre nézve, hiszen mégis kormánypárt volt a PSD, és most is nagy súllyal bíró szereplő a politikai palettán. Ezért nem elhanyagolható a kapcsolat, amennyiben fejleszteni, beruházni, és Székelyföld, az erdélyi magyarság felemelkedését szeretnénk” – magyarázta Mezei.

Az MPP elnöke szerint nem helytálló Kulcsár Terzának az a vádja, hogy megkereséseire nem kapott választ. „Személyes találkozót javasoltam, nem négyszemköztit, hanem azt mondtam, hogy üljünk le Kovászna megyéből azokkal, akik úgy érzik, hogy szükséges, és öntsünk tiszta vizet a pohárba. Szívesen válaszolok bárkinek a kérdéseire” – jelentette ki.

Mindezek tekintetében Gyergyószentmiklós volt polgármestere „személyes támadásnak” vette Kulcsár Terza József levelét, mint fogalmazott, „az ő személyes ambícióinak a kidomborítását látom benne, és nem az igaz ügynek a képviseletét”. Kijelentette: Kulcsár MPP-s képviselőként van jelen a parlamentben, akkor a Magyar Polgári Párt érdekeit kellene képviselnie. „De úgy látom, hogy a Magyar Polgári Pártot gyengíteni szeretné, a párt elnökének a támadásával a pártot húzza lefelé, és a feszültséget generálja továbbra is” – tette hozzá.
EZT OLVASTA MÁR?

X