IMAS: nőtt a PNL támogatottsága, a PSD stagnál, a több párt népszerűségi indexe zuhant


-A A+

Jelentősen nőtt a november eleje óta kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatottsága – derült ki az IMAS közvéleménykutató intézet által az Europa FM rádió megrendelésére készített felméréséből. A többi parlamenti párt támogatottsága csökkent, kivéve a Szociáldemokrata Pártét (PSD) – igaz, az övék nem is nőtt.

A november 11. és 27. között (az elnökválasztás két fordulója között, illetve néhány nappal a „döntő” után) készült felmérés során a válaszadók 39 százaléka szavazna a PNL-re, ha a következő vasárnap tartanák a parlamenti választásokat. Ez jelentős növekedés az előző hónaphoz képest, amikor még csak 29,6 százaléknyian ütötték volna a liberálisokra a pecsétet.

Az októberben bizalmatlansági indítvánnyal a kormányból eltávolított PSD népszerűségi indexe stagnál, 21 százalék körüli (21,3), csakúgy, mint egy hónappal korábban.

Szembeötlő viszont a Dan Barna vezette Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) térvesztése: a felmérésben résztvevők 12 százaléka szavazna az USR-re, míg azelőtt 16,4 százalékos volt a párt támogatottsága. Nagyott esett a Victor Ponta-féle Pro Románia is: 10-ről 6 százalékra. A Liberálisok és Demokraták Szövetség (ALDE) távolabb került az 5 százalékos bejutási küszöbtől (4-ről 3 százalékra csökkent a népszerűsége).

A PNL előretörése összefüggésben lehet azzal, hogy a kérdezés időszakában zajlott az elnökválasztás második fordulójának kampánya, és végül a szavazatok mintegy 66 százalékával győztes Klaus Johannis, a PNL által támogatott jelölt „magával húzhatta” a liberálisokat is.

Bár az ismertető nem tér ki rá, a grafikon szerint az RMDSZ is vesztett a támogatottságból, a megkérdezetteknek mindössze 4,2 százaléka szavazna a magyar érdekvédelmi szövetségre, szemben az egy hónappal korábbi 5,5 százalékos aránnyal.

A közvéleménykutatás során 1011 nagykorú személyt kérdeztek meg, a hibahatár 3 százalékos.








EZT OLVASTA MÁR?

X